Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συλλαλητήριο για τη ΜΕΘ και την Παιδιατρική του νοσοκομείου

Συλλαλητήριο στην παλιά Νομαρχία οργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, απαιτώντας την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Αφορμή για το συλλαλητήριο στάθηκε ο άδικος θάνατος τριών ανθρώπων που περίμεναν για μέρες στην αναμονή επειδή δεν έβρισκαν κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου έπειτα από μεγάλο διάστημα υπολειτουργίας έκλεισε και επισήμως προχτές, λόγω παραίτησης του μοναδικού παιδιάτρου.

Προχτές το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο νοσοκομείο, την οργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου και την κλιμάκωση της δράσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΣ από τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χρηματοπιστωτικού, από την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Δασκάλων, τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτήν τη φορά η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ ανά την Ελλάδα (...) Επί 15 μέρες ήταν διασωληνωμένοι στην Παθολογική του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εμάς αφορά και γι' αυτόν το λόγο παίρνει πρωτοβουλία το Εργατικό Κέντρο.

Το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτούργησε το 2012. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πλήρως εξοπλισμένη με 5 κλίνες, δεν έχει λειτουργήσει ούτε στιγμή. Απαιτεί για τη στελέχωσή της εξειδικευμένο προσωπικό τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτές, απαιτεί πλήρη παρακολούθηση του ασθενούς για όποιο ζήτημα, και μπορεί να χρειαστεί στον οποιοσδήποτε. Δεν έγιναν ποτέ προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού. Γιατί; Επειδή η Υγεία υποχρηματοδοτείται, έχουν γίνει τεράστιες περικοπές. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση και στην υπόλοιπη Ελλάδα και όλα τα νοσοκομεία έχουν προβλήματα λειτουργίας.

Το ΕΚΑΒ επίσης έχει ένα μόνο ασθενοφόρο, που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Σήμερα (σ.σ. προχτές) έκλεισε και η Παιδιατρική, τα 5 παιδιά που νοσηλεύονται δεν έχουν παιδίατρο...

Βγήκε και ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ (Κοντωνής), με πρωτοσέλιδα στα τοπικά μέσα, να πει ότι θα λειτουργήσει εντός 3μήνου η ΜΕΘ, όπως κάθε φορά κάνουν όταν υπάρχει πίεση. Επικαλούνται διαγωνισμούς που κρίνονται πάντα άγονοι ή προσλαμβάνουν συμβασιούχους τους οποίους διοχετεύουν σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου που έχουν ανάγκη και στη συνέχεια λήγει η σύμβασή τους».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με τους εκπροσώπους των σωματείων να αναφέρονται στο σχεδιασμό που θα υλοποιήσει κάθε σωματείο για την ενημέρωση του κλάδου. Κατατέθηκαν ακόμα προτάσεις για κλιμάκωση, που το ΔΣ του ΕΚ Ζακύνθου θα συζητήσει και θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org