Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Ενα ακόμα επεισόδιο στις «μαϊμουδιές» των εργατοπατέρων...

Τον εκφυλισμό που επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, προκηρύσσοντας και πραγματοποιώντας χτες και σήμερα έκτακτο συνέδριο στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, το 4ο σε 5 χρόνια, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει, η ΠΑΣΚΕ, που είναι αυτοδύναμη, προχώρησε σε έκτακτο συνέδριο με μόνο σκοπό να διαμορφώσει πλαστούς συσχετισμούς μπροστά στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Θυμίζει ότι το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚ Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2017 και από τότε έχουν εκλεγεί περίπου 10 παραπάνω αντιπρόσωποι από ανύπαρκτα σωματεία - σφραγίδες.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας το έχει μετατρέψει σε "Εργολαβικό Κέντρο Πτολεμαΐδας", με σκοπό, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν, να επικρατήσει η εργασιακή ειρήνη στους χώρους δουλειάς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εργοτάξιο της κατασκευής της μονάδας "Πτολεμαΐδα 5", όπου προσπάθησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου μπροστά στα άθλια μεροκάματα, στην έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Καταστρατηγώντας κάθε τυπική διαδικασία, με σωματεία ανύπαρκτα, όπως ένα Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Ενέργειας Μετάλλου ΔΕΚΟ και Ιδ. Τομέα, Ενωση Χειριστών, Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Εορδαίας, Ηλεκτρολόγων - Ψυκτικών, Εργαζομένων στους αλευρόμυλους, Σωματείο Ζαχαροπλαστικής, Χειριστών Βορείου συστήματος ΔΕΗ, Εργαζομένων "Η Προοπτική" (Καστοριάς), Ηλεκτροσυγκολλητών "Η Αναγέννηση", Εργατών και Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο, Ενεργειακό συνδικάτο Χειριστών ΛΚΔΜ, εμφανίζουν ότι ψήφισαν σε αυτά 4.518 εργαζόμενοι, τη στιγμή που αυτά τα σωματεία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, δεν έχουν καμία παρουσία σε χώρους δουλειάς.

Σε μια περίοδο που η ανεργία και το δουλεμπόριο στην περιοχή φουντώνουν λόγω της συρρίκνωσης αξιοποίησης του λιγνίτη, λόγω μετανάστευσης, συνταξιοδοτήσεων στη ΔΕΗ, παράλληλα με την εμφανή υποχώρηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, οι κύριοι της πλειοψηφίας του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) φέρνουν 10 επιπλέον αντιπροσώπους στο συνέδριο, ισχυριζόμενοι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία της Εορδαίας αυξήθηκε παραπάνω από 300 ψηφίσαντες. Η αλήθεια τούς διαψεύδει καθώς στις τελευταίες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΕΚΠ δεν συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα».

Τα όσα καταγγέλλονται ήρθε να συμπληρώσει η διαδικασία - παρωδία του «έκτακτου συνεδρίου» του ΕΚ Πτολεμαΐδας που ξεκίνησε χτες, με έναν συνοπτικό απολογισμό για τα μάτια του κόσμου και χωρίς καμία τοποθέτηση αντιπροσώπου. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» αποχώρησαν, καταγγέλλοντας όλα τα παραπάνω.

«Ολα αυτά δεν είναι τυχαία», επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», εξηγώντας ότι η καθήλωση των μισθών και ο περιορισμός των εργατικών δικαιωμάτων και στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδο αποτελούν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και «για να περάσει αυτή η πολιτική με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προσδεδεμένο στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα, την αναξιοπιστία, τον εκφυλισμό. Να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων και μέσα από μαζικές διαδικασίες να δυναμώσουν τη γραμμή ανυπακοής στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία».

Τη Δευτέρα οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 28/1 θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Τη Δευτέρα 14/1 πραγματοποιήθηκε το απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η σταθερή προσπάθεια των δυνάμεων της ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στη γραμμή του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, της διατήρησης των πλαστών συσχετισμών, εντάσσεται και η απόφαση ΕΚΕ και ΔΑΚΕ να πραγματοποιήσουν την ετήσια απολογιστική συνέλευση και τις εκλογές ένα μήνα πιο νωρίς, για να συμμετάσχουν οι ίδιοι νόθοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία - «φαντάσματα» των Ιδιωτικών Υπαλλήλων τα οποία διαθέτουν οι εν λόγω παρατάξεις, που είχαν προκύψει μετά από δεκάδες διπλοψηφίες. Για τον ίδιο λόγο αρνούνται τον έλεγχο των εκλεγμένων αντιπροσώπων, μέσα από τα μητρώα ψηφισάντων των σωματείων. Και έφτασαν στο σημείο, πριν από την έναρξη του συνεδρίου, να αποκλείουν σωματεία, για τη μη έγκαιρη καταβολή των συνδρομών, όπως αυτό της GMC, που όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επίσχεση.

Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΣΑΚ), ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανέδειξε το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού που περιορίζει τη δράση του ΕΚ Ξάνθης σε ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που υπονομεύει την πάλη των εργαζομένων ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία, όπως στις περιπτώσεις της Πρωτομαγιάς, αλλά και στις απεργίες πέρσι στις 30 Μάη και 28 Νοέμβρη.

Η ΕΣΑΚ καταψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας.

Μέσα από τις ομιλίες των αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ έγινε ουσιαστική παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του νομού, απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, με επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Παρουσιάστηκε η δράση του ταξικού σωματείου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στην «e-Value», για την υπογραφή Συμβάσεων, απέναντι σε απολύσεις, για την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου. Προτάθηκε πλαίσιο πάλης για το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων που μεταξύ άλλων εναντιώνονταν στις απολύσεις εργαζομένων στη φοιτητική λέσχη Ξάνθης που προχωρούν στο πλαίσιο της παραπέρα ιδιωτικοποίησής της και καταδίκαζε την κυβέρνηση για την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Το προεδρείο, ωστόσο, με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν μπήκε καν στον κόπο να βάλει το πλαίσιο πάλης προς ψήφιση στους αντιπροσώπους.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να κάνουν το βήμα, να αποδυναμώσουν τη γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ενιαίο μέτωπό του με την εργοδοσία. Να ψηφίσουν στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου μαζικά το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ, να συμβάλουν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να διατηρούν, στη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στην αντεργατική πολιτική.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org