Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για τα 76 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Με τη μαζική συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και από όλη την Ελλάδα, παρά το τσουχτερό κρύο, τιμήθηκε το Σάββατο 1/12 η 76η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Πλήθος κόσμου, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από όλη τη χώρα, αλλά και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γρ. Τουγλίδης, Α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και η Δήμητρα Τούντα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια του αγώνα, από τη χορωδία του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ποιήματος από τον πρώην πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Βασίλη Φυτσιλή.

Μετά την ομιλία του Θ. Παφίλη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια, από τον Δ. Κουτσούμπα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Φ. Ιακωβίδη εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΠΕΚΑΜ και άλλους φορείς.

Διαστρεβλώνουν την Ιστορία με στόχο το σήμερα

Ο Θ. Παφίλης
Ο Θ. Παφίλης
Στην ομιλία του ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν μία από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής κατοχής, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού.

«Η ΚΕ του ΚΚΕ και από το σημερινό βήμα εκφράζει για μια ακόμη αφορά το σεβασμό της για τις θυσίες και τη χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν σκληρές μάχες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», σημείωσε, για να στηλιτεύσει στη συνέχεια την προσπάθεια των αστών να παρουσιάσουν τον Γοργοπόταμο ως «μια στιγμή "εθνικής ενότητας", που μάλιστα αξιοποιείται με αυτόν το συμβολισμό στις σύγχρονες συνθήκες προκειμένου να επιβάλει στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις την ύπουλη προπαγάνδα περί ταύτισης των συμφερόντων των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης, του λαού, για να τους τραβά στο άρμα στήριξης του σάπιου καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης. Είναι η ίδια σάπια αυτή προπαγάνδα περί "εθνικών συμφερόντων" που πασχίζει να υποτάξει την εργατική τάξη, το λαό, στη βαθιά αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες».

Στεφάνι κατέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας
Στεφάνι κατέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας
Οπως τόνισε ο ομιλητής, «ιστορικά επιδιώκουν να ακυρώσουν ή να υποβαθμίσουν το ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο αιμοδότης και ο "νους" της λαϊκής αντίστασης (...) Με στόχο το σήμερα, την παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του. Ομως ο Γοργοπόταμος δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά καλούπια της Ιστορίας. Εδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές».

Στη συνέχεια μίλησε για τον τότε ρόλο του ΚΚΕ, που αποτέλεσε την ψυχή και τον αιμοδότη της λαϊκής εποποιίας στην ΕΑΜική Αντίσταση, αναφέρθηκε στο τι έκανε ο αστικός πολιτικός κόσμος στην Κατοχή, που ένα τμήμα του επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές και ένα άλλο εγκαταστάθηκε στο Κάιρο και στο Λονδίνο. Οπως είπε, «αποδεικνύεται περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και στην αστική τάξη. Και σήμερα η αστική τάξη της Ελλάδας, με τις κυβερνήσεις της, εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει την αισιοδοξία στο λαό

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες σήμερα της κυβέρνησης «να οικειοποιηθεί τις αξίες και τα ιδανικά της Αντίστασης», με «φιέστες που διαστρεβλώνουν στις λαϊκές συνειδήσεις τη σημασία της απελευθερωτικής πάλης για το λαό στο σήμερα, στην τωρινή ταξική πάλη, ενώ θέλουν να συγκαλύψουν την ταξική υπέρ του κεφαλαίου κυβερνητική πολιτική».

«Από τη μια επικαλούνται το ΕΑΜ, καπηλευόμενοι τον λαϊκό απελευθερωτικό αγώνα, και από την άλλη εκθειάζουν τις ΗΠΑ, την ΕΕ, που έχουν ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, που εξισώνουν φασισμό - κομμουνισμό, Χίτλερ - Στάλιν», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πάλη του ΕΑΜ ως μέσο στήριξης της πολιτικής της, κοινωνικής συναίνεσης του λαού στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά του, που δημιουργεί φτώχεια, εξαθλίωση, προτρέποντάς τον να συνταχθεί στη σημαία του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού».

Αλλά «αυτοί που χρησιμοποιούν πότε το φόβο και πότε την κάλπικη ελπίδα για να κρατούν το λαό υποταγμένο, έχουν απέναντί τους το ΚΚΕ. Ενα κόμμα που προβάλλει την ακατανίκητη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, ο οποίος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Ενα κόμμα ικανό να εμπνεύσει την αισιοδοξία με την πολιτική του πρόταση, που στηρίζεται στην επιστημονική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Γιατί το Κόμμα μας δείχνει πως, πέρα από την αναγκαία καθημερινή πάλη για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, να επαναφέρουμε τις απώλειες που είχε τα τελευταία χρόνια το εργατικό - λαϊκό εισόδημα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, η "πυξίδα" μας βρίσκεται σταθερά γυρισμένη στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Ο Θ. Παφίλης μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, σημειώνοντας ότι αυτός πάντα διεξάγεται για συμφέροντα ξένα προς τους λαούς, για τα συμφέροντα των μεγαθηρίων του πλούτου, και τόνισε την ανάγκη «να εντείνουμε τη δράση μας για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, την εκδήλωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους λαούς που αγωνίζονται. Για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Καταλήγοντας επεσήμανε, αναφερόμενος στα 100χρονα του ΚΚΕ: «Υποκλινόμαστε μπροστά στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να υπάρξει ένα λαϊκό αύριο στη χώρα μας. Κι αν σήμερα μπροστά μας ξεπροβάλλουν ζόρικοι, δύσκολοι, ζοφεροί και φρικτοί καιροί για τους λαούς, πρέπει να βάλουμε όλο το κουράγιο, τη γνώση που έχουμε αποκτήσει και τη μαστοριά που απαιτείται, για να τους κάνουμε αυτούς τους καιρούς, καιρούς ελπιδοφόρους. Γιατί ζούμε στην εποχή που άνοιξε πριν 101 χρόνια ο Λένιν με την Οκτωβριανή Επανάσταση, την εποχή των κοινωνικών επαναστάσεων, της οικοδόμησης της νέας, της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ζήτω η Αντίσταση του λαού μας, η πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη! ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δυναμώσει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλη διέξοδος(2023-12-05 00:00:00.0)
Τιμούμε τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 - Επίκαιρα τα διδάγματά του(2020-12-02 00:00:00.0)
Το Σάββατο 1η Δεκέμβρη στον Γοργοπόταμο(2018-11-21 00:00:00.0)
Γοργοπόταμος: Εδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης(2016-12-06 00:00:00.0)
Διαχρονικά μηνύματα αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα(2008-12-02 00:00:00.0)
«Συνεχίζουμε τους αγώνες για οράματα και δικαιώματα»(2002-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ