Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θερμό χειροκρότημα για «Το φως που καίει»

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου πάνω στο έργο του Ν. Καββαδία

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο η θεατρική παράσταση «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ στον Περισσό καθώς και την Κυριακή ο λογοτεχνικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μέσα από τις διηγήσεις για τη ζωή των λογοτεχνών, αλλά και την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να μάθουν περισσότερα για τους λογοτέχνες, αλλά και να γνωρίσουν πλευρές της ίδιας της ιστορίας της Αθήνας και πώς αυτή επέδρασε στη ζωή και το έργο τους.

Πρόκειται για εκδηλώσεις ενταγμένες στο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που συνοδεύει το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα γίνει το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στον Περισσό, με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Πρωτοποριακή η παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ

Εξαιρετική ήταν η παράσταση «Το φως που καίει», που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Την παράσταση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα.


Η πρωτοποριακή σκηνοθεσία της Δανάης Κατσαμένη ανέδειξε τον πάντα επίκαιρο και ανατρεπτικό λόγο του Κώστα Βάρναλη. Σημαντικοί αρωγοί και η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Ανδρονιάδη, όπως και τα σκηνικά, το μακιγιάζ και τα κοστούμια που επιμελήθηκαν η Αννα Λουκίδη - Ανδρέου και η Κλαίρη Γερανίου. Ολα τα παραπάνω «βοήθησαν» στο να φανερωθεί η σπουδαία δουλειά που πραγματοποιείται στη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, που αποτελείται από φοιτητές, σπουδαστές και νέους εργαζόμενους. Εξι μήνες τώρα, μετά το μεροκάματο και τη σχολή τους, συγκεντρώνονταν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και δούλευαν πάνω στο έργο, μέσα από πρόβες, αλλά και διαλέξεις γύρω από το έργο του συγγραφέα, με βάση και τα πρακτικά του Συνεδρίου για τον Κώστα Βάρναλη, που είχε πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ το 2011.

Στη μεταφορά του έργου από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, επιλέχθηκε για το πρώτο και δεύτερο μέρος ένα λαϊκό πανηγύρι, ώστε να ζωντανέψει καλύτερα ο μονόλογος του Μώμου, το προσωπείο δηλαδή του μαρξιστή ποιητή. Μαζί με την επινόηση του λαού που άγεται και φέρεται, ταλαντεύεται και τελικά συνειδητοποιεί τη θέση του, γίνεται πιο παραστατική, πιο άμεση και χιουμοριστική κάποιες φορές η αντιπαράθεση του Μώμου με τους κόσμους της βίας και της εκμετάλλευσης, που συμβολίζουν ο Ιησούς και ο Προμηθέας. Για το τρίτο μέρος επιλέχθηκε ένα καμπαρέ, ο χώρος που ταιριάζει καλύτερα στην Αριστέα, η οποία μαζί με τις εξαϋλώσεις της (Πολιτεία, Θρησκεία, ιδεαλιστική Τέχνη) αντιπροσωπεύει τη σήψη και την παρακμή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Σε αυτό το κομμάτι του έργου ιδιαίτερο ρόλο παίζει η μουσική, η οποία οδηγεί στην κορύφωση. Ο χώρος με την τοπική του σημασία καταργείται, τα σύμβολα του σάπιου κόσμου γκρεμίζονται και συγκλονίζει η σκηνή με το Λαό να βγαίνει στο προσκήνιο και τον Οδηγητή να γίνεται πανανθρώπινος.

Επαιξαν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Αννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας.

Το Σάββατο η μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 18.00, στον Περισσό ο αγαπημένος μας μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία.

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», γράφει σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καββαδίας και ο Θάνος Μικρούτσικος μάς καλεί να κατακτήσουμε το αδύνατο...

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία θα ζωντανέψει στη σκηνή μέσα από τη συγκλονιστική μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου, του συνθέτη που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ουσία της ποίησης του Καββαδία. Ολο αυτό θα επιτευχθεί με τρία πιάνα επί σκηνής (Θ. Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος), τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά και τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη στην ερμηνεία. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Τη συναυλία θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί ο λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία το καφενείο «Νέον», στην Ομόνοια, στις 10.30 (δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org