Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με μπούσουλα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Copyright 2018 The Associated

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», δηλαδή αναφορικά με την πορεία επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που με τη σειρά τους διασφαλίζονται με τη διαρκή συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και με την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό.

Με βάση αυτήν την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών στόχων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με σχετική νομοθετική ρύθμιση - που αναμένεται ακόμα και σήμερα στη Βουλή - να νομοθετήσει την αναβολή για το 2019 της περικοπής της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τους παλιότερους συνταξιούχους, μέτρο που η ίδια είχε προνομοθετήσει ως «ασφαλιστική δικλίδα» σε περίπτωση που δεν πιάνονταν τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, και που η αναβολή του βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και αυτών που βρίσκονται μπροστά, με βάση τον νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος για τη νέα χρονιά προβλέπει μεταξύ άλλων νέο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην πρόσφατη ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και συνοδευτικών αντιλαϊκών παρεμβάσεων, καλώντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε «αντισταθμιστικά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κόστος» που ενδέχεται να προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά ή από άλλους παράγοντες, ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «εφόσον οι μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο 13% έως το 2027».

Επιπλέον, ειδική έμφαση στην έκθεση δίνεται στην ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπεται από τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέρα από τα πλεονάσματα) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζεται.

Παράλληλα, η Κομισιόν «θυμίζει» τις ...«μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο Ελληνικό, η μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο «Υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κ.ά.

Σε ένα τέτοιο φόντο και σχετικά με τις ενστάσεις που καταγράφονται από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» γύρω από τους ρυθμούς κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έσπευδε χτες να διαβεβαιώσει πως «η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση ("μεταμνημονιακής" "αξιολόγησης") στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Αναζητούν «πιο ριζικές λύσεις» για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο χτεσινό Γιούρογκρουπ συζητήθηκε και το σχέδιο κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, και ενώ οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι διαμορφώνουν κοινό σχέδιο σ' αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα με αυτό που δρομολογούν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» για την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος δικαστικής προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η συρρίκνωση του «άτυπου ορίου» υποτιθέμενης «προστασίας», στην περιοχή των 80.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του (κρατικού) Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - μεγαλομέτοχος των 4 εγχώριων τραπεζικών ομίλων - Μ. Τσούρντα, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, χαρακτηριστικά τόνισε: «Με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν ήρθαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις, διαφορετικά η μη ικανοποιητική κατάσταση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό».

Στο επίκεντρο οι σφοδροί ανταγωνισμοί

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ, κυριάρχησε το ζήτημα των κρατικών προϋπολογισμών που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο «κάδρο» βρίσκεται η περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η Κομισιόν επιβεβαίωσε «την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί».

Επίσης, για 4 κράτη - μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία) εντοπίζονται «κίνδυνοι μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι προϋπολογισμοί τους «ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου».

Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν η συνολική δημοσιονομική κατάσταση και οι προοπτικές στην Ευρωζώνη, με βάση και τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την έναρξη της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2019.

Συζητήθηκαν επίσης οι «εκκρεμότητες» στην πορεία για την εμβάθυνση της ΟΝΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 14 Δεκέμβρη, ενώ εξετάστηκαν και τα ζητήματα της «τραπεζικής ένωσης», με έμφαση το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων», καθώς και η πορεία προς την «Ενωση Κεφαλαιαγορών» στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ