Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Προοδευτικά» μέτωπα για τις νέες αποστολές του κεφαλαίου

Eurokinissi

Να ενισχύσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να στήσει τις νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού, μπροστά στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του επόμενου έτους, επιχείρησε ο πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο στις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε εστιάζοντας στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση αλλά και στις πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του το προφίλ μιας «αριστερής», «προοδευτικής» δύναμης, που στις «νέες» συνθήκες, «μετά τα μνημόνια», θα υπηρετήσει την «κοινωνική δικαιοσύνη», την ώρα που κλείνοντας το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο κοκορευόταν ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που «λύνει ιστορικές εκκρεμότητες» για λογαριασμό του, και μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας του.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως υποτιθέμενο «νέο ξεκίνημα» τις 100 μέρες μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων, και ενώ σε πλήρη ισχύ βρίσκονται όλο το μνημονιακό «οπλοστάσιο» για το κεφάλαιο, οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις με ορίζοντα δεκαετιών και η «μεταμνημονιακή εποπτεία». Παράλληλα, κοκορεύτηκε για τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που έχουν ήδη ληφθεί, πασπαλίζοντας με γενικόλογες, ανέξοδες υποσχέσεις για «τομές» και «αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στη βάση αυτή επιχείρησε να στήσει και το κάλπικο δίλημμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, υποστηρίζοντας πως «ενώ η κυβέρνηση προχωρά για την εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ, να εφαρμόσει μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς μνημόνια».

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στο εγχώριο κεφάλαιο, καταλόγισε «αναξιοπιστία» στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ακόμα και οι ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη, είπε, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αξιοπιστία» που η ΝΔ δεν διαθέτει, αλλά και εξαιρετικές αντιλαϊκές επιδόσεις. «Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος (...) Ποιοι είναι αυτοί που κατάφεραν με το 1/10 της δημοσιονομικής επιβάρυνσης και της προσαρμογής, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων, να πετύχουν πλεονάσματα και να πιάνουν τους στόχους, και ποιοι έβαζαν μέτρα επί μέτρων αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους των προγραμμάτων και πλεονάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως πρόσθετες αποδείξεις της προσήλωσης της κυβέρνησής του στα προτάγματα της αστικής τάξης, περηφανεύτηκε για την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, για τη συμφωνία με την Εκκλησία, που ενισχύει τον μεταξύ τους επιχειρηματικό εναγκαλισμό, και φυσικά για την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι αναφορές στο φασισμό και την ακροδεξιά, για την ενίσχυση του προσωπείου «προόδου» της κυβέρνησης και το στήσιμο υποτιθέμενων «αντιδεξιών» μετώπων, μιλώντας για δηλητήριο που μολύνει τα σχολεία και για «μάχη στο επίπεδο των ιδεών, των αρχών και των αξιών».

Δεν είπε λέξη, φυσικά, ούτε για την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που θρέφει τον εθνικισμό και το φασισμό, ούτε για τη συγκυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κόμμα, ούτε βέβαια για τις προσκλήσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις κ.λπ., τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης που προχωρά με ρυθμούς χελώνας κ.ο.κ.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, εξάλλου, δικαιολόγησε και το επιδιωκόμενο κομπρεμί σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει ευρωεκλογών, με την αμαρτωλή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που πρωτοστάτησε στην αντιλαϊκή πολιτική, και στη βάση του κάλπικου αφηγήματος περί της δυνατότητας φιλολαϊκής στροφής της ΕΕ, της ίδιας που έχει για επίσημη πολιτική τον αντικομμουνισμό και την ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού.

«Η Αριστερά οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία. Με το τμήμα εκείνο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που διαχωρίζονται έμπρακτα από τη χρεοκοπημένη προσκόλληση στο νεοφιλελευθερισμό. Με τους Ευρωπαίους Πράσινους», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, συνέστησε στην ΚΕ του κόμματός του «να εμπιστευτεί» τις αποφάσεις των τοπικών σχημάτων, «οι διεργασίες να ξεκινήσουν απ' αυτές, από συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις που δεν δημιουργήθηκαν χτες, αλλά έχουν πολλά χρόνια ζωής. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τις διεργασίες τους και να φέρουν στο προσκήνιο και τα πρόσωπα», είπε, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση των ζυμώσεων με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ως «θερμοκήπιο» και για σχήματα αστικής διαχείρισης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org