Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενθουσίασε η μουσικοθεατρική παράσταση για τα 100χρονα του Κόμματος

Στο τέλος, συντελεστές και θεατές τραγούδησαν τη «Διεθνή» με υψωμένες τις γροθιές
Στο τέλος, συντελεστές και θεατές τραγούδησαν τη «Διεθνή» με υψωμένες τις γροθιές
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ: Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμα...» της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος, το Σάββατο 1/12, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Με την παράσταση αυτή, που αποτέλεσε μια πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στην πόλη για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος.

Το θέμα της παράστασης ήταν το έπος της 100χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ, της Ιστορίας της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού. Τα υλικά που το συνέθεσαν είναι τα ιστορικά γεγονότα, μνήμες εξόριστων, φυλακισμένων αγωνιστών, ποιήματα και τραγούδια του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δίνονται μέσα από απαγγελίες, αφηγήσεις και κινηματογραφικές παρεμβάσεις. Η φόρμα της παράστασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτήν του επικού αφηγηματικού λαϊκού θεάτρου, που επιδίωξε να φωτίσει και τα συμπεράσματα στρατηγικής που βγαίνουν μέσα από το καμίνι της ταξικής πάλης, να εκλαϊκεύσει τη στρατηγική του ΚΚΕ.

Δεκάδες συντελεστές για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα

Συγκίνηση, αισιοδοξία, παρατεταμένα χειροκροτήματα ήταν μερικές από τις αντιδράσεις που αποτύπωναν τα συναισθήματα που γέννησε στους θεατές η παράσταση. Το πιο θερμό χειροκρότημα δόθηκε στο τέλος, όταν όλοι μαζί συντελεστές και θεατές τραγούδησαν τη «Διεθνή» με υψωμένες τις γροθιές.

Από το άνοιγμα της εκδήλωσης
Από το άνοιγμα της εκδήλωσης
Συντελεστές της παράστασης ήταν περισσότεροι από 50 καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες του θεάτρου, ερασιτέχνες ηθοποιοί και τεχνικοί, η θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ:

Σύνθεση κειμένων - σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνογράφος - ενδυματολόγος Αννα Μαχαιριανάκη, φωτισμοί Προκόπης Δάφνος, μουσική υποστήριξη - ακορντεόν Μιχάλης Τρανουδάκης, αφηγητής ταινιών Αχιλλέας Κυριακίδης, ειδική σύμβουλος Κάτια Καππάτου, κινηματογραφικές παρεμβάσεις Μαρία Παπαδάκη, λαϊκή ορχήστρα: μπουζούκι Γιάννης Χαλκιαδάκης, κιθάρα - τραγούδι Δημήτρης Καλαντζής, ακορντεόν Χρήστος Συρμακέζης, τραγούδι Τζωρτζή Μαύρου, μπαγλαμάς Νίκος Γιακουμής, κάστινγκ Παύλος Μιχελάκης, κατασκευή σκηνικών Δημήτρης Βασιλάκης, ζωγράφοι σκηνικών: Δημήτρης Λάμπρου, Δημήτρης Δουλουφάκης, Αντώνης Σοφίου, Ρένα Σκυβαλάκη, ηχητική υποστήριξη Μιχάλης Καμπιτάκης, φυσαρμόνικα Γιάννης Κοξαράκης, αμπιγιέζ: Δήμητρα Καζάνα, Σοφία Καρακάση, Ρένα Σκυβαλάκη, Ηλιάννα Μπούνταλη, μακιγιάζ: Αναστασία Ανδρεαδάκη, Αναστασία Χαλιβελάκη, κομμώσεις Ελένη Καγιάννη, χορωδοί: Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, Βασιλίνα Γαβρά, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Νίκος Καλογεράκης, Γιάννης Κοξαράκης, Δημήτρης Καλαντζής, ηλεκτρολόγοι: Κώστας Αθανασάκης, Θανάσης Αθανασάκης, γραφιστικά: Μαρία Βασιλακάκη, Γιάννα Ποθητού, οργάνωση παραγωγής: Νίκος Καλογεράκης, Ρένα Σκυβαλάκη, εντεταλμένος παραγωγός Πάνος Καραγιώργος.

Πήραν μέρος (με τη σειρά που εμφανίζονται): Ζαχάρης Περογαμβράκης, Γιώργος Βιδάκης, Τάσος Μαστορίδης, Βασίλης Καλαμπαλίκης, Δημήτρης Δουλουφάκης, Κυριάκος Καρύδης, Παύλος Μιχελάκης, Εφη Δράκου, Ελένη Χανιωτάκη, Κατερίνα Βρέντζου, Βασιλίνα Γαβρά, Μιχάλης Σφακιανάκης, Τόνια Καλοχριστιανάκη, Μιχάλης Τρανουδάκης, Γιάννης Κοξαράκης, Κώστας Λιάπης, Γιώργος Μητρόπουλος, Δημήτρης Βασιλάκης, Νίκος Καλογεράκης, Κατερίνα Χαλκιαδάκη.

Πήραν μέρος ακόμη (αλφαβητικά): Σταύρος Αναστασίου, Γιάννης Αυγουστάκης, Τατιάνα Γόντικα, Μπάμπης Δεσποτάκης, Δήμητρα Καζάνα, Μάνος Μαμαγκάκης, Εύα Μανδελένη, Ιφιγένεια Μανουρά, Νίκος Μανωλακάκης, Αγγελος Ματθαιάκης, Ευαγγελία Μήνου, Αλέξανδρος Τουπής, Φίλιππος Τσιαπάρας, Μάνος Χατζηδάκης, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας της ΤΕ Ηρακλείου στον σκηνοθέτη της παράστασης Λευτέρη Χαρωνίτη, ενώ σε όλους τους συντελεστές της παράστασης απονεμήθηκε η συλλεκτική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» καρτών, φιλοτεχνημένων από φυλακισμένους και εξόριστους κομμουνιστές, προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Βγάζουμε συμπεράσματα και δυναμώνουμε την πάλη σήμερα

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Ανδρέα Κοκοσάλη, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου, που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συντελεστές της παράστασης, τονίζοντας ότι έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Πρόσθεσε ότι η παράσταση είναι και αυτή μια «πρόκληση - πρόσκληση για τους αγώνες που έρχονται».

Εφερε ως παράδειγμα τα λόγια μιας εργαζόμενης σε μεγάλη εταιρεία, που ακούστηκαν στο θεατρικό έργο, τα οποία «αποτελούν απόδειξη ότι τα αποτελέσματα του αγώνα, ακόμα κι όταν δεν είναι πάντα χειροπιαστά, έχουν τη δική τους δυναμική στη συνείδηση και τη δράση των εργαζομένων. Το απέδειξαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, τα δύσκολα κοντινά μας χρόνια, που βάδισαν το δρόμο της ταξικής πάλης, με σημαντική συμβολή και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Είναι κι αυτό παρακαταθήκη της Ιστορίας του ΚΚΕ. Τέτοιες σελίδες είναι γεμάτη η Ιστορία του Κόμματός μας. Με περηφάνια την παρουσιάζουμε σήμερα κι εδώ».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Το ΚΚΕ στέκεται με θάρρος απέναντι στην Ιστορία του. Την ξαναδιαβάζει, αναλύει όλα τα δεδομένα, κάνει γενναία αυτοκριτική, βγάζει συμπεράσματα για την επόμενη μέρα.

(...) Και σ' αυτές ακριβώς τις συνθήκες το ΚΚΕ άπλωσε ρίζες στην εργατική τάξη. Τέτοιες ρίζες, βαθιές, στέρεες, ικανές να μεγαλώσουν το δέντρο και τις φυλλωσιές του Κόμματος, της λαϊκής πάλης, μέχρι σήμερα, πολύ περισσότερο αύριο. Γιατί όπως λέει ένας μεταλλεργάτης στην παράσταση: "Εμείς οι εργάτες, οι φτωχιές λαϊκές μάζες, οι εργάτες του πνεύματος, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, η πλειοψηφία δηλαδή τι όπλα διαθέτουμε;", και απαντά ο ίδιος:" Είναι η οργάνωσή μας, το Κόμμα μας το ΚΚΕ και η ιδεολογία μας, ο επιστημονικός σοσιαλισμός"».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org