Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σφραγίζει» επιχειρηματικά σχέδια και εμπλοκή

Το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια χαιρέτισε, ξανά, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου αναφέρθηκε και στο «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας που ξεκινάει στις 13/12, «σφραγίζοντας» παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανικά σχέδια.

Δήλωσε, μάλιστα, «πολύ εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις προετοιμασίες του Διαλόγου», εστιάζοντας στην ομιλία του στα ζητήματα των επιχειρηματικών σχεδίων και συγκεκριμένα στην Ενέργεια, όπου μίλησε για την επέκταση και ανακαίνιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, τα «ενθαρρυντικά σημάδια» από τα αρχικά τεστ αγοράς («market test») της πλατφόρμας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τη «συνεχή πρόοδο του αγωγού TAP» και «τα θετικά σημάδια από τη Βουλγαρία», για τον διασυνδετήριο αγωγό IGB. «Ολα δείχνουν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου για την περιοχή», σημείωσε, «δείχνοντας» τα αμερικανικά σχέδια για τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας, που φουντώνουν τις αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία.

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ βλέπουν «πολλές πιθανότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα ερευνών της "ExxonMobil" στα ανοικτά της Κρήτης μαζί με την "Total" και τα ΕΛΠΕ», ενώ συμπλήρωσε ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να είναι εμπορικά ανταγωνιστικό και ότι «αναμένουμε πως οι αμερικανικές εταιρείες (...) θα παίξουν ρόλο - κλειδί στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Είπε ακόμη πως ο «Στρατηγικός Διάλογος» θα εστιάσει και στις μεταφορές και τα «logistics», αναφέρθηκε στα ναυπηγεία της Σύρου που πήρε η αμερικανική «Onex» λέγοντας ότι από τον Απρίλη εξυπηρετήθηκαν και επισκευάστηκαν εκεί 38 πλοία, ενώ θύμισε ότι ο όμιλος έχει εκφράσει επισήμως ενδιαφέρον για την εξαγορά και των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, «και ελπίζω ότι θα δούμε να προωθούνται και αυτές οι μεταβιβάσεις».

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η αναμονή θα ήταν ένα τεράστιο λάθος (...) Δεδομένης της ομοφωνίας μεταξύ των ηγετικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενθαρρύνω τους ηγέτες να συνεχίσουν να προχωρούν».

Εγινε μάλιστα κι ακόμα πιο συγκεκριμένος ζητώντας να λυθούν «τα εκκρεμή ζητήματα γύρω από το έργο του Ελληνικού», να «τρέξουν» οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, να ολοκληρωθεί η «ιδιωτικοποίηση βασικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων», όπως τα ΕΛΠΕ, να ξεκινήσει η κατασκευή του IGB.

«Σύμβολα» της εμπλοκής βάσεις και υποδομές

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο ζήτημα της μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής που σηματοδοτεί ο «Διάλογος», λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Εχουμε επίσης μια πλήρη ατζέντα όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία μας - το πώς δουλεύουμε μαζί στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, καθώς και τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ.

Θα έχουμε σημαντικές συζητήσεις για τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία συνεχίζει να ακμάζει, μεταξύ άλλων με την πρόσφατη ανάπτυξη αρκετών δεκάδων ελικοπτέρων (σ.σ.: των ΗΠΑ) στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο της Κεντρικής Ελλάδας». Συμπλήρωσε ότι η ατζέντα αφορά και την «πολιτική της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας».

Σε αυτό το φόντο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «ευγνώμονες» για τη Σούδα «και συνεχώς συζητάμε με τους Ελληνες εταίρους μας για τρόπους εκσυγχρονισμού και επέκτασης της χρήσης της. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τις συμφωνίες στη χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και άλλων υποδομών σε προσωρινή βάση. Ενα παράδειγμα είναι τα ελικόπτερά μας στο Στεφανοβίκειο (...) Εχουμε MQ9s (σ.σ.: μη επανδρωμένα) που εδρεύουν προσωρινά στη Λάρισα και επεκτείνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας και την αντιτρομοκρατική συνεργασία. Αυτά είναι όλα τα σύμβολα του υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης που έχουμε στη σχέση μας, ασφάλειας και άμυνας, με την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ