Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Πολωνίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία χτες, στο πλαίσιο του κοινού καλέσματος που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία
Δυναμική συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα οργάνωσαν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ενάντια στον αντικομμουνισμό που κλιμακώνεται σχεδιασμένα στη συγκεκριμένη χώρα, όπου προκλητικά εντείνεται και η παραχάραξη της Ιστορίας.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Οχι στις διώξεις των κομμουνιστών!» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές!», οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους κομμουνιστές της Πολωνίας και ενίσχυσης της πάλης ενάντια σε όσους προσπαθούν να τσακίσουν κάθε λαϊκή αντίσταση.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, συναντήθηκε με στέλεχος της πρεσβείας, στον οποίο και επέδωσε σχετικό υπόμνημα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επικαλέστηκε το αντικομμουνιστικό Σύνταγμα της Πολωνίας, που προκλητικά εξισώσει κομμουνισμό και φασισμό.

Σε δήλωσή του, ο Κ. Παπαδάκης τόνισε: «Θέλαμε να καταδικάσουμε όλες τις αντικομμουνιστικές διώξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Πολωνία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, οι δικαστικές αρχές, προωθούν δίκες ενάντια στους κομμουνιστές, στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού τους, δίκες με κατηγορίες μέχρι και για δύο χρόνια φυλάκιση, στο όνομα της προώθησης "ολοκληρωτικών καθεστώτων".

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, προκλητική και ανιστόρητη θεωρία, εξίσωσης του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Τέτοιου είδους διώξεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ενάντια σε επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο, που διώκονται επειδή οργάνωσαν σεμινάριο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, όπως επίσης και δίωξη σε βάρος διαδηλωτών οι οποίοι για παράδειγμα είχαν την Πρωτομαγιά μπλουζάκι με τον Λένιν. Πρόκειται για διώξεις απαράδεκτες, πρόκειται για στάση συγκεκριμένη, αντικομμουνιστική, της κυβέρνησης, που ενθαρρύνει η ΕΕ. Κι εδώ θέλουμε να καυτηριάσουμε ιδιαίτερα τη στάση της ΕΕ, η οποία όλο αυτό το διάστημα ενθαρρύνει, σιγοντάρει και δικαιολογεί τις αντικομμουνιστικές διώξεις. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι υπάρχουν κράτη - μέλη που προσεγγίζουν έτσι την Ιστορία τους, δηλαδή με αντικομμουνισμό.

Ταυτόχρονα, θέσαμε στον εκπρόσωπο της πρεσβείας το ότι πρόσφατα στην Πολωνία παραχαράχτηκε το μνημείο Τσίβνουβ, το μνημείο των πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μια απαράδεκτη κίνηση, η οποία έχει προκαλέσει ήδη την οργή και την αγανάκτηση των χιλιάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους που ζουν και εργάζονται στην Πολωνία. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας (σ.σ. για την παραχάραξη), υπήρξε μια "διόρθωση" μετά από δεκαετίες στο μνημείο και αφαιρέθηκε η ταμπέλα που αναφέρεται στους νεκρούς του ΔΣΕ. Πρόκειται για προσβολή των νεκρών του αγώνα, πρόκειται για προσβολή των πολιτικών προσφύγων και συνιστά παραχάραξη, συκοφάντηση των αγώνων της πάλης ενός ολόκληρου λαού, και την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και πολύ περισσότερο συκοφάντηση και της σύγχρονης στάσης των κομμουνιστών, της δράσης τους, της προσπάθειας να αποκαλύψουν τη σαπίλα αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Γιατί κατά βάθος αυτός είναι ο στόχος τους: Χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί έχουν πολιτική πρόταση που μπορεί να ανατρέψει αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και να φέρει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που είναι η μόνη διέξοδος και προοπτική.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν όλες οι αντικομμουνιστικές διώξεις, να μην υπάρξει καμία δίωξη κομμουνιστή, να μη ληφθούν άλλου είδους μέτρα, όπως απαγορεύσεις συμβόλων ή καταστροφές μνημείων, που προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας. Και τους προειδοποιούμε ότι δεν θα είναι αυτή η μόνη κίνηση που κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Πολωνούς κομμουνιστές, στο πλάι και των πολιτικών προσφύγων, που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους και την Ιστορία τους και τη μνήμη των προγόνων τους, γιατί η οργάνωση της πάλης δεν σταματάει. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Σημειώνουμε ότι η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο σχετικού καλέσματος που απηύθυνε η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, που στην πρόσφατη συνεδρίασή της κατέληξε σε ψήφισμα αλληλεγγύης με το ΚΚ Πολωνίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org