Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μηνύματα από επισκέψεις στο γεωτρύπανο της «ExxonMobil»

Ενώ συνεχίζεται το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας

Από την επίσκεψη των Κύπριων υπουργών και της Αμερικανίδας πρέσβη (4η από δεξιά) στο γεωτρύπανο της «ExxonMobil»
Από την επίσκεψη των Κύπριων υπουργών και της Αμερικανίδας πρέσβη (4η από δεξιά) στο γεωτρύπανο της «ExxonMobil»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, επισκέφτηκαν μαζί με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι το γεωτρύπανο «Steena Ice Max», που συνεχίζει τις έρευνες στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της κοινοπραξίας του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum» (αραβικών συμφερόντων). Ο μεν Λακκοτρύπης μίλησε για «πολύ εντυπωσιακές επιχειρήσεις που διευθύνουν πραγματικοί επαγγελματίες», ο δε Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «εκτιμήθηκαν πολύ η φιλοξενία και η λεπτομερής ενημέρωση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις». «Οικοδεσπότης» τους ήταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού Τριστάν Ασπρεϊ, που σε συνέντευξή του στο κυπριακό δίκτυο «Sigma» περιέγραψε ως εξής τις προσδοκίες των αμερικανικών μονοπωλίων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο:

«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την "Qatar Petroleum", σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο "10", το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το "Ζορ" (σ.σ. το γιγάντιο, αιγυπτιακό κοίτασμα που γειτνιάζει με το κυπριακό «10») στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική», ανέφερε. Το στέλεχος της «ExxonMobil» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο του «East Med» (αγωγού που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας), υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με άλλες επιλογές. Βασική συνισταμένη, βέβαια, πάντοτε η βιωσιμότητα του εγχειρήματος». Επίσης, τόνισε ότι τα κοιτάσματα όλης της Ανατολικής Μεσογείου «θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντικό παροχέα νέων πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή». Να σημειωθεί ότι επανέρχονται και δημοσιεύματα για τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, σε περίπτωση που «το επιτρέψουν» και τα ευρήματα της γεώτρησης.

Και νέες τουρκικές «προειδοποιήσεις»

Στο μεταξύ, νέες δηλώσεις έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όσο συνεχίζει την επιθετική της πολιτική, τόσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό αποτελεί πεδίο όξυνσης και των παζαριών μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Οπως αναπαρήγαγαν και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, σε πρόσφατη συνάντησή του με αξιωματούχους της ΕΕ, διαμαρτυρήθηκε επειδή η ΕΕ εξελίσσεται σε «ανέντιμο μεσολαβητή» απέναντι στην Κύπρο και κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιληφθούν ότι «η Αγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω», επαναλαμβάνοντας τα περί «τουρκικών εθνικών συμφερόντων» και περί «ίσων δικαιωμάτων» που διατηρεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο. Από τη μεριά τους, οι Βρυξέλλες προέτρεψαν ακόμα μια φορά την Τουρκία να... «επιδείξει αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας κατά τα άλλα ...σεβασμό για την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα αλλά και «λύπη» για τις δηλώσεις των στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης...

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» συνοδευόταν από χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «έχει απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια της γύρω από την Τουρκία» και αναφέροντας: «Στη γεμάτη ένταση περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παίρνουν τόσο ξεκάθαρη θέση και στέλνουν την πρέσβειρά τους στη Λευκωσία στο γεωτρύπανο που δραστηριοποιείται στο "αμφισβητούμενο" (σ.σ. σύμφωνα με την Τουρκία) οικόπεδο "10", γεγονός που καταδεικνύει ότι θέλουν να ακολουθήσουν μία πολιτική, πλέον, κατά της Τουρκίας».

Βεβαίως, οι αναλύσεις για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας υπηρετούν διάφορες, εκατέρωθεν, σκοπιμότητες, ανάλογα και ποιες μερίδες του κεφαλαίου εκφράζουν κάθε φορά. Αυτό που σίγουρα είναι σαφές είναι ότι Αγκυρα - Ουάσιγκτον διατηρούν διαύλους συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, κάτι που περιπλέκει και το παζάρι για το Κυπριακό. Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ - Ρ. Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η ατζέντα φαίνεται ότι περιέλαβε πλήθος θεμάτων (π.χ. «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», Συρία, στάση απέναντι στους Κούρδους), ενώ η διάρκειά της (σχεδόν μια ώρα) θεωρήθηκε ενδεικτική τού ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά στο ...τραπέζι του παζαριού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org