Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στα χέρια της εργατικής τάξης και των συνδικάτων η επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη

Μνημείο εργατοπατερισμού από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Κατρακύλα χωρίς πάτο από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (φωτ. από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας τον Απρίλη του 2018)
Κατρακύλα χωρίς πάτο από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (φωτ. από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Συνομοσπονδίας τον Απρίλη του 2018)
Σε μια συνεδρίαση - μνημείο εργατοπατερισμού, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ απέρριψε χτες την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία στις 8 Νοέμβρη. Παράλληλα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υπερασπίστηκαν χωρίς κανένα πρόσχημα τον εκφυλισμό που καλλιεργούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, κλιμακώνοντας τις συκοφαντίες ενάντια στο ΠΑΜΕ, με το βλέμμα στραμμένο και στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Αναλυτικότερα, στην πρόταση της ΔΑΣ για πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη αντέτειναν πως οι εργαζόμενοι πρέπει... «να περιμένουν τις εξελίξεις». Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση, η ΓΣΕΕ στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «ξεθάβει» την υποτιθέμενη «κοινωνική συμμαχία» και αναφέρει ότι... «θα εξετάσει τρόπους αντίδρασης» (!), προφανώς με τέτοιο περιεχόμενο και τόσο πετυχημένους όσο το φιάσκο που οργάνωσαν τον περασμένο Μάη!

Στην απαίτηση της ΔΑΣ για καθαίρεση του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει χωρίς ντροπή... «συνεργατική μορφή οικονομίας» (!) τη φάμπρικα - Ανώνυμη Εταιρεία που έχει στήσει ο εν λόγω «συνδικαλιστής», την επιχείρηση που διευθύνει κάνοντας μπίζνες με την εργοδοσία, πατώντας πάνω στην απληρωσιά και την ανασφάλεια των εργαζομένων στο Καζίνο Ρίου.

Οσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές έκαναν το μαύρο άσπρο, ονομάζοντας... «δημοκρατική νομιμότητα» τη διεξαγωγή συνεδρίων με την παρουσία και τον έλεγχο της αστυνομίας και «φαινόμενα βίας» την προσπάθεια εργαζομένων και συνδικάτων να βάλουν φρένο σε νόθες και εκφυλισμένες διαδικασίες.

Η παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση

Την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία στις 8 Νοέμβρη, όπως έχουν ήδη αποφασίσει δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, έθεσε με την παρέμβασή του ο Γιώργος Πέρρος.

«Εδώ κρινόμαστε όλοι, αν θα συμβάλουμε στην οργάνωση της απάντησης αυτής όπως πρέπει και με την απαιτούμενη κλιμάκωση, ή αν θα συνεχιστεί ο εκφυλισμός των κινητοποιήσεων με "τουφεκιές" στον αέρα», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε τη σύγκληση του ΔΣ της ΓΣΕΕ για να συζητήσει το θέμα.

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για το γεγονός ότι δεν εγγράφει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στη δύναμη της Συνομοσπονδίας, αλλά και για τους απειλητικούς της υπαινιγμούς περί μη νομιμοποίησης των αντιπροσώπων του ΕΚ Πάτρας, μπροστά στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Υπενθύμισε ότι το ΕΚ Λαμίας «έχει συσταθεί με όλες τις προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες από σωματεία υπαρκτά και όχι σφραγίδες, έκανε αρχαιρεσίες με πραγματικούς αντιπροσώπους, εκλεγμένους από πραγματικούς εργαζόμενους». Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αγνοεί προκλητικά, εδώ και ένα χρόνο, το αίτημά του να γίνει μέλος της, την ίδια στιγμή που έχει εντάξει «με συνοπτικές διαδικασίες» το ΕΚ Φθιώτιδας, που συγκροτήθηκε από τους ίδιους «συνδικαλιστές» που διέλυσαν την προϋπάρχουσα δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση «για να αποποιηθούν τις ευθύνες των οικονομικών ατασθαλιών τους», ενώ και σήμερα παραμένει άφαντο, χωρίς καμία πρωτοβουλία και κινητοποίηση. Οσο για το ΕΚ Πάτρας, σχολίασε πως η ενόχληση που προκαλεί η αλλαγή του συσχετισμού που πέτυχαν οι εργαζόμενοι, «δεν νομιμοποιεί τους απειλητικούς υπαινιγμούς σας περί μη αναγνώρισης των αρχαιρεσιών του».

«Είναι αλήθεια ότι διεξάγεται μια μεγάλη πάλη μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε ο Γ. Πέρρος και ξεκαθάρισε: «Δεν είναι μια μάχη για τις καρέκλες, για οφίτσια, προνόμια από τη μεριά των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αλλά και άλλων αγωνιστών συνδικαλιστών που έχουν από καιρό φωνάξει "δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει". Είναι μια μάχη για να ξεφύγει το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα από τον σφιχτό θανάσιμο εναγκαλισμό της εργοδοσίας και του κράτους. Η έκβαση αυτής της μάχης αφορά όλη την εργατική τάξη, όλο το λαό».

«Δεν είναι βίαιη ενέργεια όταν απαγορεύετε την είσοδο των εκλεγμένων σε Διοικητικά Συμβούλια στα συνέδρια, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την παρουσία ΜΑΤ, δυνάμεων καταστολής και ιδιωτικής αστυνομίας;», ρώτησε ο Γ. Πέρρος, θέτοντας παράλληλα μια σειρά ακόμα ερωτήματα: «Είναι βίαιη ενέργεια να θέλεις να φύγουν από το κίνημα αυτοί που είναι απέναντί του με το όνομα του συνδικαλιστή; Για παράδειγμα, θα ανεχτούμε συνδικαλιστές που βάζουν την υπογραφή τους σε απανωτές μειώσεις μισθών, σε απολύσεις, σε ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στο όνομα να σωθεί η επιχείρηση που τελικά κλείνει; Και αυτοί όταν έρχεται η ώρα και τους έχει πάρει χαμπάρι ο εργατόκοσμος, προσπαθούν με τη νοθεία, τους εκβιασμούς να κρατήσουν το μηχανισμό ενός σωματείου που δεν έχει καμιά σχέση με τέτοιο; Δεν είναι βία ο εκβιασμός του εργοδότη να στηρίξουν οι εργαζόμενοι το σωματείο που είναι η φωνή του και τους εκλεκτούς του και αν δεν τον κάνουν να απειλούνται;».

Να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στους δρόμους του αγώνα!

«Στα χέρια της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της βρίσκεται η υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στις 8 Νοέμβρη», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τα εξής:

«Ως μνημείο εργατοπατερισμού και σύμπλευσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με την πολιτική της κυβέρνησης και του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού του μεγάλου κεφαλαίου, θα καταγραφεί η σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται την ενορχηστρωμένη και με νέα χαρακτηριστικά επίθεση της κυβέρνησης, με την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που καθορίζει τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και τις "αντοχές" της οικονομίας τους και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σήμερα που είναι αναγκαία η οργάνωση αποφασιστικής και μαχητικής απάντησης σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν να υποταχθούμε στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που θα μας πετάει η ανάπτυξή τους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους "να περιμένουν". Να "περιμένουν", τη στιγμή που οι εργοδότες δεν υπογράφουν ΣΣΕ σε μια σειρά κλάδους, τη στιγμή που σπάνε ρεκόρ οι ελαστικές και "ευέλικτες" μορφές εργασίας!

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με μια φωνή, υποστήριξαν ότι "πρέπει να περιμένουμε, να δούμε πού θα πάνε τα πράγματα, να δούμε τον προϋπολογισμό, να γίνουν συναντήσεις με φορείς και μετά να αποφασίσουμε τις δράσεις...".

Θυμήθηκαν να επαναφέρουν την περιβόητη "κοινωνική συμμαχία" τους, για να επαναλάβουν "κάτι μαζικό", όπως η συγκέντρωση των 92 ατόμων στις 30 Μάη!

Ετσι απάντησαν στην ξεκάθαρη πρόταση της ΔΑΣ για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Νοέμβρη, μια πρόταση βασισμένη στις αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει μέχρι σήμερα μια σειρά Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Ιδιαίτερη θέση στα κατάστιχα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού παίρνει η τοποθέτηση της ομάδας Βασιλόπουλου, ότι "δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για να γίνει απεργία"!

Με αυτά που αποφάσισαν στην ΕΕ της ΓΣΕΕ, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά στήριγμα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, υπέρμαχοι του "κοινωνικού διαλόγου".

Πιστοί υπερασπιστές της γραμμής των εργοδοτών και της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα στα συνδικάτα, στηρίζουν μέχρι κεραίας την παρουσία εργοδοτών στα εργατικά σωματεία, ακόμα και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Ο εργατοπατερισμός, απέναντι στην πρόταση για αποπομπή, στήριξε με νύχια και με δόντια την παραμονή του εργοδότη (προέδρου και διευθύνοντος ΑΕ) - επικεφαλής του γραφείου Τύπου, στα όργανα της ΓΣΕΕ.

Στηρίζουν μέχρι κεραίας τις πρακτικές και τους μηχανισμούς που νοθεύουν τη θέληση των εργαζομένων και διατηρούν τους συσχετισμούς που εμποδίζουν την εργατική τάξη να σηκώσει κεφάλι.

Γι' αυτό στη σημερινή συνεδρίαση ήρθαν όλοι με μοιρασμένους ρόλους, αλλά σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στο ΠΑΜΕ, τη δύναμη που παλεύει για να έχουν οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα τους στα δικά τους χέρια, για να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, για να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι να ετεροκαθορίζονται από τις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Αυτό τους ενοχλεί, αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον βρώμικο και εκφυλιστικό συσχετισμό που έχουν επιβάλει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γι' αυτό εξαπολύουν μύδρους λάσπης και απειλών ενάντια στο ΠΑΜΕ, εγκαλώντας το "στην τάξη" και στη "νομιμότητα", ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή της "δημοκρατικής πολιτείας" για το σκοπό αυτό.

Γι' αυτό θέλουν για άλλη μια φορά την "αποκέντρωση" του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, για να κρυφτούν από τους εργαζόμενους, διοργανώνοντάς το σε τουριστικό θέρετρο, στην Καλαμάτα.

Επιδιώκουν τον αποκλεισμό ζωντανών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα, όπως το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Λαμίας κ.ά.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση στην ΕΕ της ΓΣΕΕ ότι χωρίς την παρουσία αυτών των οργανώσεων δεν χωράει να ξεκινήσει συζήτηση για το Συνέδριο.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να κάνουν πέρα τους εργατοπατέρες, να ξεφύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό τους. Χωρίς καμιά αναμονή να πυκνώσουν τις συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις με σκοπό τη μαζική συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη.

Για άλλη μια φορά, οι εργατοπατέρες θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στους δρόμους του αγώνα!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ