Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Από σήμερα νέα 48ωρη απεργία για να μην απολυθούν

Με νέα 48ωρη απεργία, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, που, μετά από Γενική Συνέλευση, κήρυξε το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην απόφαση της πρυτανείας του πανεπιστημίου να προχωρήσει στην παράδοση της καθαριότητας του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο, οδηγώντας στην απόλυση και των 30 σχεδόν εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων στο Βόλο και στη Λάρισα.

Χτες οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας, (από τις 6 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.), απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα η προκήρυξη αναζήτησης εργολάβου καθαριότητας και να υπάρξει δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις που γίνονται, οι πρυτανικές αρχές επιμένουν να ρίχνουν τις ευθύνες στον επίτροπο που υπογράφει τις συμβάσεις και στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν αποδέχονται το αίτημα για απόσυρση της προκήρυξης. Το μόνο που αποδέχτηκαν μέχρι τώρα, κάτω από την επίμονη αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, είναι να δεσμευτούν για την απόσυρση του απαράδεκτου όρου της προκήρυξης για πρόσληψη από τον εργολάβο γυναικών ηλικίας κάτω των 25 ετών και άγαμων!

Στο πλευρό των καθαριστριών βρίσκονται ταξικά εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής, ενώ και οι ίδιες οι καθαρίστριες και το σωματείο τους στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του πανεπιστημίου, σήμερα και αύριο, για ζητήματα που αφορούν τη σίτιση και τη στέγασή τους.

Κυβέρνηση και πρυτανεία συμφωνούν στις απολύσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, περί «διερεύνησης του θέματος», τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνουν αυτήν τη στιγμή έναν αγώνα αξιοπρέπειας για να μην πεταχτούν στο δρόμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις πρυτανικές αρχές που επιδιώκουν να φέρουν εργολάβο συνεχίζοντας την παραχώρηση τμημάτων του ιδρύματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα». Προσθέτει ότι κυβέρνηση και πρυτανεία πετούν η μία το μπαλάκι στην άλλη, κοροϊδεύοντας τους 30 εργαζόμενους. «Στην ουσία συμφωνούν, όμως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ως μακρύ χέρι της η πρυτανεία θέλουν να πετάξουν στο δρόμο 30 οικογένειες και παίζουν με την καθαριότητα και την υγιεινή χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων με μοναδικό σκοπό να χαρίσουν κέρδη σε κάποιον επιχειρηματία. Οι αρχικές προβλέψεις για "πλαφόν" τα 25 χρόνια και για την "απαγόρευση" να έχουν σύζυγο οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν από τον εργολάβο, φανερώνουν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο τι σημαίνει "σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά". Αυτή είναι η "επιστροφή στην κανονικότητα" και το "τέλος των μνημονίων"!».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν τα αιτήματά των καθαριστριών, ώστε: Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Να υπογραφεί άμεσα σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην γίνει καμία απόλυση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απολυμένες καθαρίστριες(30/1/2020)
Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(3/1/2020)
Κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα(10/12/2019)
Σημαντική επιτυχία του απεργιακού αγώνα(13/10/2018)
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των καθαριστριών(9/10/2018)
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών(3/10/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org