Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Νέες απαράδεκτες καταδίκες για συμμετοχή στα μπλόκα του 2013

Ποινές φυλάκισης σε στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας
Ενεργώντας στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής στόχευσης για δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης των μικρομεσαίων αγροτών και για καταστολή των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, που δίκασε ως Εφετείο, επέβαλε χτες ποινή φυλάκισης 4 μηνών, με τριετή αναστολή, στους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Κ. Τζέλλα και Χρ. Πάσχο, γενικό γραμματεία και μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας αντίστοιχα, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το χειμώνα του 2013, στη διάρκεια της τότε πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης.

Οι τρεις συνδικαλιστές είχαν δικαστεί πρωτόδικα με την απαράδεκτη κατηγορία της «διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο». Καθώς ακόμα και ο αστυνομικός που κατέθεσε, δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν παρόντες, η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστούν για «ηθική αυτουργία», ως μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Κι όταν με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης αποδείχτηκε ότι ούτε κάτι τέτοιο στοιχειοθετείται, καθώς όλες οι αποφάσεις στο μπλόκο για τις αγωνιστικές δράσεις λαμβάνονταν σε Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και συναποφάσιζαν οι ίδιοι οι αγρότες, τότε παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου και... άλλαξε την κατηγορία, κάνοντάς την «συναυτουργία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», με βάση την οποία επιβλήθηκαν πρωτόδικα ποινές φυλάκισης 6 μηνών.

Το χτεσινό Εφετείο επέβαλε την καταδίκη, παρότι κατά την ακροαματική διαδικασία το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως, αφού ο μάρτυρας κατηγορίας, που εκείνη την περίοδο ήταν διοικητής της Τροχαίας Λάρισας, είπε ότι η κυκλοφορία είχε σταματήσει από την αστυνομία και είχε πραγματοποιηθεί εκτροπή των οχημάτων όταν οι αγρότες πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους στην ΠΑΘΕ, συνεπώς κανένας «κίνδυνος ατυχήματος» δεν υπήρχε.

Η δε εισαγγελέας της έδρας είπε ότι δεν προκύπτει από την ακροαματική διαδικασία τέτοιος κίνδυνος που εμπεριείχε το κατηγορητήριο και πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας σε «παρακώλυση συγκοινωνιών», η οποία πρέπει να τεθεί στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Με τη «βούλα» όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Να σημειώσουμε ότι το Φλεβάρη του 2013 το ισχυρό μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα αποτέλεσε «μεγάλο αγκάθι» για την τότε κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), η οποία, προκειμένου να εμποδίσει τη μετάβαση των τρακτέρ αλλά και πεζών αγροτών στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, είχε παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στρατοπεδεύσει, επί πολλά μερόνυχτα, απέναντι από τα παραταγμένα τρακτέρ και οι οποίες χρησιμοποιούσαν άγρια βία σε βάρος των αγροτών του μπλόκου, κάθε φορά που αυτοί επιχειρούσαν να κινηθούν προς το οδόστρωμα.

Μάλιστα, το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκε τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, με περίσσια δόση ψευτιάς και δημαγωγίας, εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα τον αγροτών και τους κάλεσε να συνεχίσουν την πάλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «`Η θα αναστρέψουμε αυτήν την πολιτική ή θα γίνετε δούλοι στα χωράφια σας»!

Πλέον, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβλήθηκαν και με τη «βούλα» οι απαράδεκτες καταδίκες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών για τις τότε κινητοποιήσεις...

«Δεν θα μας σταματήσουν τα "αγροτοδικεία"!»

Την «άδικη και απαράδεκτη» καταδίκη, που έγινε «με βάση καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους», καταγγέλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, Γενικές Συνελεύσεις και πανελλαδικές συσκέψεις. Η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας, καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος (...).

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον ολισθηρό κατήφορό της με την ποινικοποίηση των αγώνων μας, την τρομοκρατία μέσω των "αγροτοδικείων", την καταδίκη μας επειδή κάναμε το "έγκλημα" να αγωνιστούμε για την επιβίωση των οικογενειών μας.

Η σημερινή απόφαση και οι διώξεις αποτελούν συνέχεια των δικών στις οποίες σέρνονται συνδικαλιστές από εργατικά ταξικά σωματεία και δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης μέσω της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων να ανακόψει τη λαϊκή αντίσταση στην πολιτική της που βάζει πλάτη για την κερδοφορία βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, ενάντια στα συμφέροντά μας.

(...) Μέσα από τους αγώνες μας έχουμε αποτελέσματα και έστω μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ανακόπτουμε τα χειρότερα μέτρα που ετοιμάζουν για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αυτόν τον τίμιο και δίκαιο αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανένα αγροτοδικείο, καμιά τρομοκρατία, καμιά καταδικαστική απόφαση. Ας το πάρουν χαμπάρι ότι θα βρουν μπροστά τους το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δίκαια αιτήματά μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των «αγροτοδικείων», να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων και καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ηχηρή απάντηση στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων μας».

Μπαράζ διώξεων ενάντια σε στελέχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Η χτεσινή καταδίκη των τριών αγροτών συνδικαλιστών έρχεται σε μια χρονική περίοδο που στη Θεσσαλία βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, καθώς επίσης και στελεχών του ταξικού εργατικού κινήματος της περιοχής:

-- Πριν από λίγες μέρες, στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αναβλήθηκε για τις 12/6/2019 η δίκη σε βάρος των Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα, προέδρου και γραμματέα, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το διάστημα Γενάρη - Φλεβάρη του 2017. Μαζί με τους αγροτοσυνδικαλιστές θα δικαστεί και ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με την κατηγορία ότι... είχε κι αυτός τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας.

-- Σε εκκρεμότητα είναι η δίκη του προέδρου του ΕΚ Λάρισας και άλλων διαδηλωτών για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, μετά από αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη η οποία έγινε με την ενεργοποίηση του «ιδιώνυμου» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δικαστική δίωξη των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας.

-- Ανάλογη δικαστική δίωξη έχει γίνει σε βάρος 20 Βολιωτών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών τον περασμένο Γενάρη. Μεταξύ όσων διώκονται, περιλαμβάνονται ο Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γ. Βλαχούτσος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο Θ. Βογιατζής, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ο Απ. Νάνος, κομμουνιστής εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.ά.

-- Για το Μάρτη του 2019 είναι προγραμματισμένη δίκη σε βάρος του προέδρου του ΕΚΛ και της αντιπροέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, μετά από μήνυση της εργοδοσίας του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» για τις απεργίες του 2015.

-- Στην ίδια περίοδο, έχουμε και κρούσματα αστυνομικών και δικαστικών διώξεων σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ. Ενα από αυτά έλαβε χώρα στις 2 Σεπτέμβρη στη Λάρισα, όταν η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και ολονύχτια κράτηση τεσσάρων στελεχών της Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, επειδή αφισοκολλούσαν και έγραφαν συνθήματα για το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Οι τέσσερις συλληφθέντες θα δικαστούν στις 5/6/2019 με την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ