Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΓΙΑΤΡΩΝ
Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών για τις περικοπές στους μισθούς και τα αναδρομικά
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών για τις περικοπές στους μισθούς και τα αναδρομικά
Κάλεσμα στους γιατρούς όλης της χώρας απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, να δώσουν δυναμικό «παρών» στις επικείμενες αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων (στους περισσότερους Ιατρικούς Συλλόγους πραγματοποιούνται στις 21 και 22 Οκτώβρη) και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ.

***

Δίνουμε δυναμικό «παρών» στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων

Ψηφίζουμε ΔΗΠΑΚ!

Συνάδελφε, εργαζόμενε γιατρέ, απευθυνόμαστε σε σένα που δικαιολογημένα οργίζεσαι με την κατάσταση που βιώνεις.

Γιατί δεν σου αξίζει:

-- Η ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άλλοτε επικουρικός, άλλοτε με μπλοκάκι και άλλοτε άνεργος.

-- Οι ατελείωτες εφημερίες για να βγαίνει ένας μισθός.

-- Ως ειδικευόμενος να καλύπτεις τις διογκούμενες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε βάρος της ζωής, της υγείας σου και της ουσιαστικής σου εκπαίδευσης.

-- Ως ειδικευμένος γιατρός να παλεύεις μέχρι τη συνταξιοδότηση με εφημερίες, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.

-- Ως αυτοαπασχολούμενος να βιώνεις την πίεση του άνισου ανταγωνισμού από τους ομίλους και τα πολυιατρεία, τους νόμους της ζούγκλας της «αγοράς», τις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, τη φοροεπιδρομή και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός σου.


Απευθυνόμαστε σε σένα που αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται ρήξη με την ανάπτυξη που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί απαιτεί ακόμα πιο «φτηνούς» γιατρούς και ασθενείς. Γιατί οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας - γιατρών και ασθενών - αποτελούν «κόστος» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η ανάπτυξη είναι η «μήτρα» που αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα.

Εφάρμοσε λοιπόν αυτό που έχεις μάθει στην άσκηση της Ιατρικής. Να θεραπεύεις την αιτία. Τα «συμπτώματα», όσο και αν «αντιμετωπίζονται», επανέρχονται με επιδείνωση και «επιπλοκές».

Η ζωή που μας αξίζει θα έρθει μόνο μέσα από τον δικό μας αγώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

Στήριξε τη ΔΗΠΑΚ, ισχυροποίησε τη δική σου φωνή!

Στήριξε τη ΔΗΠΑΚ, ισχυροποίησε τη δική σου φωνή στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ.

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ανάσχεση απολύσεων. Εδωσαν και δίνουν τη μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων που θα ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα. Με συνέπεια είχαν σταθερό μέτωπο απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πολύχρωμα» πολιτικά τους στηρίγματα. Αποκάλυψαν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τα μέτρα των κυβερνήσεων. Με κριτήριο να είναι «μπροστά οι λαϊκές ανάγκες» αντιπαρατέθηκαν με τη συναίνεση, τον συμβιβασμό και την αναμονή που συστηματικά καλλιεργούν από κοινού η κυβέρνηση, η «αντιπολίτευση» και οι ηγεσίες των Ιατρικών Συλλόγων.

Μπορούμε με την οργάνωση και τον αγώνα μας να δημιουργήσουμε προοπτική νίκης. Να αποτελέσουμε μέρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να φέρουμε πιο κοντά τη δημιουργία των κοινωνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για μια ανάπτυξη όπου όλος ο υλικός και πνευματικός πλούτος που δημιουργούν οι εργαζόμενοι θα αξιοποιείται για να καλυφτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην Υγεία - Πρόνοια καθολικά και δωρεάν, που κατοχυρώνει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Με πανελλαδικό σχεδιασμό και ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικών Κέντρων Υγείας, δευτεροβάθμιων, τριτοβάθμιων δομών, κέντρων αποκατάστασης και κατανομή ανάλογα με τις γεωγραφικές, δημογραφικές, κοινωνικές και επιδημιολογικές συνθήκες.

Σε αυτό το σύστημα Υγείας και ο εργαζόμενος επιστήμονας γιατρός θα διασφαλίσει ουσιαστική ανάδειξη των επιστημονικών του αρμοδιοτήτων, του κομβικού του ρόλου στη διασφάλιση υγείας, την πρόληψη, ενώ παράλληλα θα κατοχυρώσει πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά, επιστημονικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μακριά από τη ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς και του ανταγωνισμού.

Η εμπορευματοποίηση δεν αποτελεί λύση ούτε για μας ούτε για τους ασθενείς μας

Η ενίσχυση της «αγοράς» και της επιχειρηματικότητας στην Υγεία - στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα - δεν αποτελεί λύση ούτε για μας ούτε για τους ασθενείς μας. Η «υγιής» επιχειρηματικότητα, η επάνοδος της χώρας στην «κανονικότητα» σημαίνουν μονιμοποίηση και πλήρη εφαρμογή όλων των «μνημονιακών» αντιλαϊκών μέτρων, εφαρμογή και νέων που τσακίζουν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων γιατρών, επεκτείνονται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, η «αξιολόγηση» της απόδοσης με κριτήριο τη συμβολή των γιατρών στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, η επίθεση στην ΠΦΥ με τις τεράστιες ελλείψεις, τις νέες τραγικές συμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους που θα συμβληθούν είτε ως οικογενειακοί γιατροί είτε ως γιατροί ειδικοτήτων.

Αυτή η κατάσταση ωθεί νέους αλλά και μεγαλύτερους συναδέλφους στη μετανάστευση, η πολιτική τους δημιουργεί το brain drain, και ας ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα...

Η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίστηκε με μνημονιακούς και «αντιμνημονιακούς» στην κυβέρνηση... Η επίθεση συνεχίζεται και στη «μεταμνημονιακή εποχή»...

Η εφαρμογή του αντεργατικού - αντιλαϊκού οπλοστασίου όλων των προηγούμενων χρόνων συνεχίζεται και στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Η εφαρμογή του αποτέλεσε δέσμευση και στη ΔΕΘ. Ετσι θα πιάνονται τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι θα γίνει η Ελλάδα επενδυτικός παράδεισος.

Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής διαγωνίστηκε τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ για το ποιος είναι πιο ικανός και αποτελεσματικός. Η προσήλωσή τους στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση επενδυτών, εγγυάται «παράδεισο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «κόλαση» για τα λαϊκά δικαιώματα. Σημαίνει πακτωλό «κινήτρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας και εάν και εφόσον περισσέψουν ορισμένα ψίχουλα, να δοθούν σε όσους βρίσκονται κοντά ή έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των εξαθλιωμένων. Σημαίνει ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί και οι ασθενείς θα συνεχίσουν να βιώνουν όλα τα αποτελέσματα των περικοπών και των «πλαφόν» στην κρατική χρηματοδότηση, στους όρους δουλειάς και αμοιβών, στις παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα «αυξάνουν» τη χρηματοδότησή τους, αλλά πουλώντας τις υπηρεσίες τους στα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους ασφαλιστικά ταμεία. Θα γίνονται «προσλήψεις», αλλά με επικουρικούς και με δελτία παροχής υπηρεσιών, που δεν προσθέτουν προσωπικό, αλλά αντικαθιστούν τους «προηγούμενους» που απολύθηκαν και δεν κοστίζουν στο κράτος, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων. Θα παρέχονται «καθολικά και δωρεάν υπηρεσίες», αλλά ελάχιστες και ενιαίες για όλους που οδηγούν στην αύξηση - άμεσα και έμμεσα - των πληρωμών για την αγορά μεγάλου μέρους τους.

Αξιοποίησε την πείρα σου, μετάτρεψέ την σε δύναμη διεκδίκησης και αγώνα

Δεν αρκεί η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία. Απαιτούνται συμμετοχή, οργάνωση, διεκδίκηση, αλλά και σωστός προσανατολισμός της πάλης. Απαιτείται να ισχυροποιηθεί η συσπείρωση των γιατρών που θα είναι χειραφετημένοι από το «σαράκι» της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Από το κριτήριο ότι η Υγεία και οι υγειονομικοί «κοστίζουν», ότι οι ανάγκες του λαού στην Υγεία και τα δικαιώματα των γιατρών αποτελούν «σπατάλη» που πρέπει να «εξορθολογιστεί» και να «νοικοκυρευτεί». Από το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» στην ανάπτυξη του συστήματος Υγείας και των παροχών που αποτελεί το «ευαγγέλιο - οδηγό» αν, πού και ποιες μονάδες θα αναπτύσσονται, ποιες και πόσες υπηρεσίες θα παρέχονται και δεν θα «κοστίζουν» στο κράτος και στο κεφάλαιο.

Τιμώρησε τις σημερινές ηγεσίες στους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ

Διότι είναι μέρος του προβλήματος. Μπορεί να συγκροτούν ξεχωριστά ψηφοδέλτια, όμως από κοινού έχουν υιοθετήσει, στηρίξει και προωθούν όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο στην Υγεία.

Οι θέσεις και παρεμβάσεις των ηγεσιών των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, είτε με τη μορφή της συναίνεσης είτε με τη μορφή της «αντιπαράθεσης», ήταν από τη σκοπιά πώς καλύτερα θα εφαρμοστεί η «ανταγωνιστικότητα», η «επιχειρηματικότητα», ο εξορθολογισμός των δαπανών. Αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμο βοηθό στην υλοποίηση των αντιλαϊκών - ευρωενωσιακών μέτρων όλων των κυβερνήσεων.

Πρωτοστάτησαν για να παρέχονται δωρεάν ελάχιστες υπηρεσίες για τους εξαθλιωμένους και όλοι οι άλλοι να πληρώνουν ανάλογα το εισόδημα, για τα επαγγελματικά ταμεία που οδηγούν στην ατομική ευθύνη της ασφάλισης και στον περιορισμό του κράτους, στο «πουρμπουάρ» της εθνικής σύνταξης, στην αποδοχή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, της κατάργησης των περιορισμών για τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών γιατρών και των ομίλων, στην επικουρικότητα και άρνηση μονιμοποίησης των γιατρών κ.λπ. Στην προβολή της «ελεύθερης επιλογής γιατρού» για να μην εμποδίζεται η «αγορά» στην Υγεία. Στην αποδοχή των θεραπευτικών - φαρμακευτικών πρωτοκόλλων που αποτελούν τον επιστημονικό μανδύα των περικοπών, στα οποία ενισχύεται το οικονομικό έναντι του επιστημονικού κριτηρίου στις ιατρικές εργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο «συναντήθηκαν» αρμονικά τόσο οι συμπολιτεύομενοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι «αντιπολιτευόμενοι» συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι τόσο «εναρμονισμένοι» που πολλές φορές δυσκολεύεται κάποιος να τους ξεχωρίσει...

Γι' αυτό αφαίρεσέ τους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ψήφο σου για να κάνουν αυτά και άλλα χειρότερα. Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που πίστεψαν ότι με την κυβερνητική αλλαγή κάτι θα αλλάξει και βλέπουν το αποτέλεσμα, που συνεχίζουν να πιστεύουν στον αγώνα για ένα σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, είναι ώρα να στηρίξουν την «Πανεπιστημονική». Ζητάμε την ψήφο σας όχι για να σας εκπροσωπήσουμε, αλλά μαζί να οργανώσουμε την πάλη για να «πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Μην εμπιστευτείτε την ψήφο σας στην επιλογή της ΑΡΣΙ. Σε μια συνδικαλιστική δύναμη που άλλα λέει τη Δευτέρα, άλλα λέει την Τρίτη και άλλα κάνει την Τετάρτη. Είναι «υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας» και ταυτόχρονα με «πολυφωνία» για την επιχειρηματική δράση. Διαμαρτύρεται για το καθεστώς των επικουρικών και ταυτόχρονα απορρίπτει την πρόταση της «Πανεπιστημονικής» για τη μονιμοποίησή τους. Προβάλλει την «απεργία διαρκείας» και ταυτόχρονα καλεί σε ανοιχτή απεργοσπασία, όπως έκαναν στην πρόσφατη απεργία γιατί «το πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι κατάπτυστο». Σε συνέχεια της λογικής «δεν πολεμάμε για βραχονησίδες και πετρέλαια του Αιγαίου», δυνάμεις της ΑΡΣΙ διαφώνησαν ακόμα και με το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο αφίσας που υπέγραφαν σωματεία νοσοκομείων, γιατί όπως λένε το σύνθημα «καμία αλλαγή συνόρων» αντιστρατεύεται το δικαίωμα στην «αυτοδιάθεση» των λαών... «Αυτοδιάθεση» η οποία αξιοποιήθηκε από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη διάλυση κρατών και την αλλαγή συνόρων, ενώ και η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει την επιθετικότητά της, με την κυβέρνηση Ερντογάν να αμφισβητεί με λόγια και με έργα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Οργανώνουμε την πάλη μας, συγκεντρώνουμε νέες δυνάμεις!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα» της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και του «Μπορούμε» της ΝΔ όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά προϋποθέτει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα «μεταμνημονιακά» μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Απέναντι στη νέα επίθεση, μονόδρομος είναι ο συντονισμός της πάλης μας, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών, με το ζωντανό αγωνιστικό κομμάτι του εργατικού και λαϊκού κινήματος που θέτει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζει.

Οργανώνουμε την πάλη μας, συγκεντρώνουμε νέες δυνάμεις, πολλαπλασιάζουμε τις εστίες αντίστασης απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου που μας τσακίζει.

Απομονώνουμε - τσακίζουμε τους φασίστες, δεν ανεχόμαστε το ρατσιστικό δηλητήριο στα σωματεία, τους συλλόγους, τις γειτονιές. Δεν ανεχόμαστε το ρατσισμό και το φασισμό να δηλητηριάζει την άσκηση της ιατρικής.

Ασυμβίβαστα συνεχίζουμε και διεκδικούμε
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.λπ.
  • Επιστροφή των μισθών στο ύψος πριν τις περικοπές ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Αμεση επιστροφή του συνόλου των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στην ανταποδοτικότητα. Οχι στα επαγγελματικά ταμεία! Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ! Αυξήσεις στις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές! Αμεση μείωση των εισφορών. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους κατά 1/3 από τους ίδιους και κατά 2/3 από το κράτος. Αμεση αναπλήρωση των απωλειών των αποθεματικών του πρώην ΤΣΑΥ από το PSI.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ και συνολικά των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ' τον εργοδότη. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Οχι στη φοροληστεία. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Φόρος 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων κάντε τη «διαφορά». Ενισχύστε τη μόνη σταθερή - πραγματική δύναμη αντεπίθεσης.

Ψηφίστε «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org