Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Με αναπνευστικά προβλήματα 4 εργάτες από ατύχημα στο εργοστάσιο

Το κλαδικό Συνδικάτο αναδεικνύει συστηματικά τους παράγοντες που αυξάνουν σοβαρά τους κινδύνους

Εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το οποίο είχε αποτέλεσμα την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων σε τέσσερις εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Τρίτης «έσκασε» το σιλό διαβροχής της σκόνης των περιστροφικών καμίνων, με αποτέλεσμα το καυτό και ψιλό σαν πούδρα υλικό να χυθεί και η μαύρη σκόνη να σκεπάσει το εργοστάσιο.

Οι δυο εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπόρεσαν να βγουν από τη σκάλα διαφυγής και απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια συναδέλφων τους, με βαριά δύσπνοια. Αλλοι δύο εργαζόμενοι, που δούλευαν σε διπλανή εγκατάσταση, εμφάνισαν αντίστοιχα συμπτώματα, σε πιο ελαφριά μορφή. Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν αρχικά στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Το ατύχημα έφερε ξανά στο προσκήνιο μια σειρά από ελλείψεις, στο πλαίσιο της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, τις οποίες επισημαίνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του: Η εταιρεία, παρά το αίτημα να υπάρχουν δύο οδηγοί ασθενοφόρων σε κάθε βάρδια, χρησιμοποιεί ως οδηγούς ασθενοφόρων τους φύλακες, οι οποίοι έχουν παράλληλα μια σειρά άλλα καθήκοντα, πρακτική που είχε αποτέλεσμα οι τέσσερις εργαζόμενοι να μεταφερθούν σε... δύο δόσεις στο ιατρείο. Αντίστοιχα, ενώ το αίτημα του Συνδικάτου είναι να υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια, η εταιρεία τις θεωρεί «υπεράριθμες». Ετσι, τους εργαζόμενους συνόδευσε στο νοσοκομείο προσωπικό που έσπευσε να βοηθήσει χωρίς να είναι σε υπηρεσία την ώρα που έγινε το ατύχημα. Τέλος, το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως η ΛΑΡΚΟ «χρωστά 500 κουτιά γάλα σε κάθε εργαζόμενο» και όταν οι γιατροί ζήτησαν γάλα για τους τραυματίες, αυτό έπρεπε να το προμηθευτούν από το... μπακάλικο.

Οσον αφορά την εγκατάσταση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως «αν και εφεδρική ήταν σε λειτουργία για πολλά 24ωρα συνεχόμενα». Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε τονίσει την επικινδυνότητά της και είχε πιέσει με αποτέλεσμα πρόσφατα να επισκευαστεί. Παρ' όλα αυτά, μετά την επισκευή της εμφάνισε για μια ακόμα φορά πρόβλημα, ενώ οι εργασίες που έγιναν δεν περιλάμβαναν μια σειρά απαραίτητες βελτιώσεις, όπως η τοποθέτηση συστήματος πλήρωσης σιλό (νιβόμετρο), δικλίδας ασφαλείας ώστε να βγαίνει εκτός λειτουργίας σε περίπτωση φρακαρίσματος των φίλτρων, καμπίνας ασφαλείας και επαρκούς φωτισμού.

Προειδοποιεί το Συνδικάτο και για τις συγχωνεύσεις

Στο μεταξύ, το κλαδικό Συνδικάτο, με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Επιθεώρηση Μεταλλείων (ΕΜΝΕ), έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σε εγκαταστάσεις που δεν γνωρίζουν, χωρίς να έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να εκπαιδευτούν. Τα παραπάνω σημαίνουν «πως εργαζόμενοι που δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε ύψος θα ανέβουν, μέρα ή νύχτα, χωρίς να γνωρίζουν τα υποτυπώδη, σε γερανογέφυρες και περιστρεφόμενα ανυψωτικά 25 και 30 μέτρων, δυναμικότητας έως και 100 τόνων». Συνάδελφοί τους «που δεν έχουν καμιά επαφή μέχρι σήμερα με τα ηλεκτροκάμινα, θα περπατήσουν επάνω από λουτρό μετάλλου 2.000 ο. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή με την εγκατάσταση προπανίου θα κληθούν «σε περίπτωση διαρροής (συχνό φαινόμενο) να κλείσουν τις βαλβίδες ασφαλείας, που δεν γνωρίζουν όμως πού είναι», ενώ σε άλλα πόστα θα δουλεύουν χωρίς να ξέρουν «ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες και η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης».

Αιτήματα για την προστασία των εργαζομένων και στο σχέδιο ΣΣΕ

Το ζήτημα της λήψης και της τήρησης ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία τίθεται και στο σχέδιο επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με τα οικονομικά αιτήματα, το αίτημα της κατάργησης των εργολαβιών κ.ά.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τέταρτη 17/10, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, με θέμα την απόφαση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η μεγάλη συναυλία - σταθμός στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ(29/7/2021)
Απεργούν στις 6 Μάη και διαδηλώνουν στη Λαμία(17/4/2021)
Καθεστώς τα «ατυχήματα» με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες(30/11/2019)
Θάνατος 35χρονου εργάτη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ(12/7/2019)
Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς για κατοίκους και εργαζόμενους(30/12/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org