Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Σχεδιασμοί ενταγμένοι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία

Παρέμβαση από την Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού
Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού
Στις γενικευμένες ανατροπές στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, που οδηγούν σε παραπέρα γενίκευση της εμπορευματοποίησης και του χαρατσώματος του λαού την ώρα της ανάγκης, είναι ενταγμένοι οι σχεδιασμοί που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με διάφορες «διαρροές» από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο Υγείας «παντρεύει» την Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και το Κέντρο Υγείας Αχαρνών (πρώην ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ κ.ο.κ). Η 1η ΔΥΠΕ, με έγγραφο που απέστειλε χτες προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρει ότι στις 16 Νοέμβρη το Κέντρο Υγείας Αχαρνών μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της Πολυκλινικής και θα τεθεί σε λειτουργία από τις 19 Νοέμβρη, με ωράριο 8 π.μ. - 8 μ.μ. Το παραπάνω εγχείρημα συνοδεύεται από τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα για «απολύτως δωρεάν υπηρεσίες όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα» (όπου το «δωρεάν» είναι ψευδεπίγραφο, αφού έτσι κι αλλιώς χρυσοπληρώνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων), όπως και για το ότι «δεν θα πειραχτούν»... οι ήδη πειραγμένες «εργασιακές σχέσεις».

«Με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας»...

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Πολυκλινικής, το 2004 η κυβέρνηση ΝΔ, με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, «περνάει» τη λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κατά «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Κεντρικός μοχλός του όλου εγχειρήματος ήταν τότε η δημιουργία της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ» (ΑΕΜΥ ΑΕ - ιδρύθηκε με το νόμο 3293/2004), η οποία έδινε τη δυνατότητα εκχώρησης μετοχών σε δημόσιους φορείς και κυρίως σε ασφαλιστικούς φορείς, μέχρι 49%.

Σήμερα η ΑΕΜΥ ΑΕ έχει υπό την ευθύνη της την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης Αποθεραπείας Κερατέας, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε στο χέρι» και το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού για πολλά χρόνια είχε μια καλοκουρδισμένη επιχειρηματική λειτουργία, με μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από τους κοντινούς δήμους όσο και από το ευρύτερο λεκανοπέδιο, καθώς διέθετε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Τα έσοδά της προέρχονταν από την πώληση υπηρεσιών, όπως 10 ευρώ η επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, 20 ευρώ στα επείγοντα, 15% συμμετοχή (όσο και στα ιδιωτικά) για ιατρικές εξετάσεις.

Μέχρι και το 2008 είχε κλίνες και προσωπικό για ημερήσιες νοσηλείες και μικροχειρουργικές εξετάσεις, ωστόσο σταδιακά διακόπηκαν γιατί «δεν πιάνονταν τα προσδοκώμενα κέρδη». Σε απραξία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το Ακτινολογικό, όπως και άλλα τμήματα.

Στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν η ανταγωνιστική λειτουργία της Πολυκλινικής, η αύξηση των ιδίων πόρων και η ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να υπηρετείται η μείωση του «μισθολογικού κόστους». Σήμερα στην Πολυκλινική, πάνω από τους μισούς γιατρούς απειλούνται με απόλυση, καθώς υπηρετούν 10 γιατροί αορίστου χρόνου και 14 επικουρικοί.

«Στον αέρα» η λειτουργία του Κέντρου Υγείας

Την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας Αχαρνών, ο νέος «συγκάτοικος» αυτής της πλήρως εμπορευματοποιημένης δομής, πλήττεται από μονήρεις ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος, ψυχίατρος, νευρολόγος, δερματολόγος, γυναικολόγος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεύτερη βάρδια, η αναμονή στα ραντεβού να ξεπερνά τους δύο μήνες, οι γιατροί να βλέπουν υπερδιπλάσιους από όσους πρέπει και μπορούν. Αλλες ειδικότητες δεν υπάρχουν καν (π.χ. ρευματολόγος). Το 1/3 του ιατρικού προσωπικού είναι υπό απόλυση, καθώς δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και η ημερομηνία λήξης τους είναι τους επόμενους μήνες (μεταξύ αυτών και οι 3 παθολόγοι που είναι επικουρικοί). Υπέρηχοι και ακτινογραφίες δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Κι όλα αυτά σε ένα Κέντρο Υγείας που έχει στην ευθύνη του πάνω από 160.000 κατοίκους...

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το «έργο» των προκατόχων της, το πάει ένα βήμα παρακάτω, προχωρώντας σε ένα είδος σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την παραπέρα επέλαση του κεφαλαίου στην Υγεία.

«Στην προμετωπίδα αυτή η σύμπραξη θα λέγεται "δημόσια" και μέσα θα δουλεύει στο φουλ και θα θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας», λένε οι εργαζόμενοι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί μία ακόμα παράμετρος: Και οι δύο δομές βρίσκονται εκτός αστικού ιστού - σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους - και μόνιμο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής ήταν η πρόσβαση, καθώς μέχρι πριν τρία χρόνια υπήρχαν δύο γραμμές με αραιά δρομολόγια, ενώ σήμερα υπάρχει μόλις μία.

Ανακοίνωση της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, αλλά και τις «διαρροές» με τις οποίες τις ντύνουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Θυμάστε τους υπουργούς Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Γεωργιάδη και Βορίδη) που από τη μια έκλειναν νοσοκομειακές μονάδες και από την άλλη έλεγαν ότι αναβαθμίζουν την Υγεία, κάνοντας το μαύρο άσπρο;

Ζήλεψε απ' ό,τι φαίνεται τη "δόξα" τους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ετσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και όσοι παρατρεχάμενοί της κυκλοφορούν στο δήμο Αχαρνών εμφανίζουν τη συστέγαση του αποδεκατισμένου ΙΚΑ του δήμου Αχαρνών με την υποστελεχωμένη Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού ως κάτι φοβερό και καινοτόμο στον τομέα της Υγείας στην περιοχή μας.

Μάλιστα, για να χρυσώσουν το χάπι, επίτηδες από το ίδιο το υπουργείο Υγείας διαρρέουν διάφορες ασάφειες για "σκέψεις" και "σχέδια" σε σχέση με τις παροχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας.

Ρωτάμε την κυβέρνηση: Θα παραμείνουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία της Πολυκλινικής; Θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε απευθείας είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων; Τι θα γίνει με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύμηνη αναμονή για τους ασθενείς; Από ποιους θα στελεχωθούν και πώς;

Οι αμφιβολίες μας στηρίζονται στο γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία είναι συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων. Απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη σε κάθε δημόσια και δωρεάν παροχή Υγείας, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό. Την ίδια στιγμή, δομές Υγείας λειτουργούν με κακοπληρωμένο και ελάχιστο προσωπικό.

Ολα αυτά, βεβαίως, στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών, όπου η ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Υγεία θυσιάζεται στο βωμό της στήριξης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν το κράτος να μην δαπανά πολλά για ζητήματα που δεν ωφελούν τα κέρδη τους (π.χ. Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με τα ματωμένα πλεονάσματα και τις περικοπές.

Επιβεβαιώνονται από το ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική, όπου διαμένουν ή εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομείο που να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Επιβεβαιώνονται από το ότι σε μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν δημόσιες δομές ή αυτές είναι ελάχιστες, και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αναγκάζεται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και να χρυσοπληρώνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης, όπου λόγω της έλλειψης δημόσιων δομών σε ολόκληρη την Αττική, η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και αντικειμενικά επιβαρύνει τη λειτουργία της, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού.

Επιβεβαιώνονται από το ότι η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί κλειστές νοσοκομειακές μονάδες που έκλεισαν οι διάφοροι Βορίδηδες και Γεωργιάδηδες και άλλες τις περνάει η ίδια στην ΑΕΜΥ, ώστε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Γίνεται αντιληπτό ότι όσο οι "νέοι" διαχειριστές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα εφαρμόζουν την ίδια πολιτική με τους "παλιούς" των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πολύ θα μοιάζουν στο θράσος και την πρόκληση».

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής καλεί τους εργαζόμενους στην περιοχή να παλέψουν ώστε η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού σε 24ωρη βάση και όλες τις μέρες του χρόνου.

«Ο λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για το δίκιο του και τις σύγχρονες ανάγκες του», υπογραμμίζει, «εγκαταλείποντας όσους τον έφτασαν έως εδώ. Να αγωνιστεί για δημόσιο, σύγχρονο σύστημα Υγείας, που να καλύπτει τις ανάγκες του, και να διεκδικήσει συνολικά τη ζωή που του αξίζει».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org