Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13100

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από «μεντεσές» αναβαθμίστηκε σε ... «πόρτα» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή

Δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ


ΣΕΛ.  5
ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ
Οι τσακωμοί τους δεν κρύβουν ότι έχουν κριτή τις «αγορές» και όχι τις ανάγκες του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας


ΣΕΛ.  3

«Φαρμάκι» για εργαζόμενους και ασθενείς η αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία - Πρόνοια

  • Απεργιακή κινητοποίηση σήμερα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
  • ΠΑΜΕ: Να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Κοροϊδία και πρόκληση οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και στην Υγεία. Χωρίς να καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό μέτρο, βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, γιατί αυτό επιτάσσει η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και το 2019, με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού να επιβεβαιώνει την παγίωση της σημερινής άθλιας κατάστασης, με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, την «αφαίμαξη» των λαϊκών νοικοκυριών για φάρμακα και εξετάσεις.


ΣΕΛ.  8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο Γιάννης, το θεριό και η απάτη

Πολλή συζήτηση γίνεται - και δικαίως - γύρω από τις εξελίξεις στην Ιταλία και τη σύγκρουση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επίκεντρο - σε αυτήν τη φάση - την κατάθεση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού.

Οι «ανησυχίες» στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η «νευρικότητα» στις αγορές, κάθε άλλο παρά χωρίς βάση είναι δεδομένου ότι μιλάμε για την τρίτη σε μέγεθος καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, χώρα στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης και μέλος των «G20».

Τα ζόρια της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας, που αντανακλώνται μεταξύ άλλων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «καρδιά» του τραπεζικού τομέα, το χαμένο έδαφος και το άνοιγμα της «ψαλίδας» με τα υπόλοιπα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - κατά βάση τη Γερμανία - στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, η θωράκιση των συμφερόντων των ιταλικών επιχειρηματικών ομίλων ενόψει και των επικείμενων νέων «αναταράξεων», αποτελούν το πραγματικό υπόβαθρο της σύγκρουσης.

Αποτελούν άλλωστε και το υπόβαθρο για την ανάδειξη της συγκεκριμένης κυβέρνησης στην Ιταλία, με τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που πήραν το «χρίσμα» από την αστική τάξη για να εκφράσουν τα συμφέροντά της.

Να θέσουν δηλαδή μέσα στην ΕΕ πιο ευδιάκριτα τις «κόκκινες γραμμές» του ιταλικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση προηγούμενων συμφωνιών, π.χ. για το ύψος των πλεονασμάτων, συμφωνίες που τώρα θεωρούνται «βραχνάς» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με μια πιο επιθετική «επεκτατική» πολιτική από το αστικό κράτος και με μέτρα «προστατευτισμού» και σχετικής ανάσχεσης της έκθεσης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ιταλίας στη «δράση» άλλων καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτή την άποψη, άλλωστε, οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπως και συνολικά η ενίσχυση αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων σε όλη την ΕΕ και παγκόσμια (π.χ. ΗΠΑ, Βραζιλία), αποτελούν έναν ακόμα «δείκτη» της όξυνσης των ανταγωνισμών τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και συνολικά στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, με φόντο την «αναιμική» ανάκαμψή της, το τεράστιο υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, τις δυσκολίες να βρεθεί ιμπεριαλιστικό κέντρο που να παίξει το ρόλο «ατμομηχανής», στοιχεία που συνθέτουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ακόμα και μιας νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, όπως ανοιχτά παραδέχονται τα αστικά επιτελεία.

Επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων ότι καμία ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι η ΕΕ, δεν είναι «αιώνια», ακριβώς επειδή οι όποιοι συμβιβασμοί «για το κοινό συμφέρον» τους είναι πρόσκαιροι, ενώ οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους μόνιμες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις αντιθέσεις αυτές ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τμήματα του κεφαλαίου ως «σύγκρουση προοδευτικών και ακροδεξιών δυνάμεων», μεταξύ άλλων για να τονώσει τα κάλπικα δίπολα και τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, να ασκήσει πιέσεις στις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνη.

Αν δεν επιχειρούσε δηλαδή να εγκλωβίσει το λαό με τη σημαία της «προοδευτικότητας» και του «μη χείρον βέλτιστον» σε σχήματα διαχείρισης - στήριξης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που «σάρκα από τη σάρκα» του είναι και οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, να ξεπλύνει την ΕΕ, που ως ένωση του κεφαλαίου μόνο προς το αντιδραστικότερο μπορεί να πορεύεται, όπως δείχνει και όλη η έως τώρα πείρα.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν να δώσουν τις δικές τους μάχες, όχι με τις ξένες σημαίες του κεφαλαίου, αλλά με αυτή των δικών τους σύγχρονων αναγκών, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο 13/10 η εκδήλωση για την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας

Στην πλατεία Κοραή, έξω από το κτίριο όπου στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ από την Απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του 1944, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ (12 Οκτώβρη του '44), με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Αττικής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα.


ΣΕΛ.  7


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιτάχυνση ζητούν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής

ΣΕΛ.  6
ΠΓΔΜ
Πιέσεις και «μαγειρέματα» για τις συνταγματικές αλλαγές

ΣΕΛ.  4
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφο πρόγραμμα δράσης για την απεργία στις 8 Νοέμβρη

ΣΕΛ.  9
Σήμερα η δίκη των νεολαίων για την κινητοποίηση στο άγαλμα Τρούμαν

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες απαιτεί το ΠΑΜΕ


ΣΕΛ.  10
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τριμερής με επίκεντρο τους μονοπωλιακούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org