Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις αθλιότητες του ΜΕΡΑ25

Θα πέσει στο κενό η προσπάθειά τους να πλαγιοκοπήσουν δυνάμεις του ΚΚΕ, σημειώνει η ΤΟ του Κόμματος

Τις αθλιότητες του ΜΕΡΑ25 στα χωριά της Δυτικής Υπαίθρου καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οσο προχωράνε οι μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, επιβεβαιώνεται καθημερινά ο ρόλος του κόμματος του Βαρουφάκη. Οτι είναι ένα ακόμα κόμμα του συστήματος με πολύ συγκεκριμένο ρόλο, να ανακόψει τη συσπείρωση προοδευτικών, αριστερών ανθρώπων, που απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη τον έχουν αναλάβει σε τοπικό επίπεδο οι υποψήφιοί του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υποψήφιό του στη Β' Θεσσαλονίκης, Πετρίδη Ανέστη, γνωστό τυχοδιώκτη, που εδώ και καιρό δεν έχει πια καμία σχέση με το ΚΚΕ. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος γυρνάει στα χωριά έχοντας σαν μοναδικό στόχο να κόψει ψήφους από το ΚΚΕ. Απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι γνωστοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ, στους οποίους και ζητά να τον ψηφίσουν λέγοντας ότι και αυτός είναι ΚΚΕ, άσχετα αν κατεβαίνει με άλλο κόμμα!

Προφανώς και δεν μας προξενούν εντύπωση οι συγκεκριμένες αθλιότητες, τις έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλωστε, τη γραμμή την δίνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε το ΜΕΡΑ25 θα ψήφιζε ΚΚΕ, με σκοπό να ψαρέψει σε θολά νερά. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες... που λέει κι ο λαός.

Ο,τι όμως και να δηλώνουν, δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ο Βαρουφάκης ήταν αυτός που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

 • Ψήφισε ΝΑΙ με επιστολική ψήφο στο 3ο μνημόνιο.
 • Βάφτιζε "θεσμούς" την τρόικα και κορόιδευε έναν ολόκληρο λαό, λέγοντας ότι αυτό είναι καλό για ψυχολογικούς λόγους.
 • Ελεγε ότι συμφωνούσε με το 70% του 2ου μνημονίου και πως στο 30% θα βάλουμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ να κάνει δουλειά. Θυμίζουμε μόνο ένα από τα εργαλεία, που είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας...
 • Ελεγε πως το "σκίσιμο του μνημονίου" λεγόταν προεκλογικά για συμβολικούς λόγους και πως δεν θα το έκανε ποτέ.
 • Είναι αυτός που δηλώνει σήμερα έτοιμος να συμμετέχει σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

Ο Βαρουφάκης είναι αυτός που ψήφισε ΝΑΙ:

 • Στην αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από 13% σε όλα τα συσκευασμένα και βιομηχανοποιημένα βασικά τρόφιμα, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους λογαριασμούς ύδρευσης.
 • Στο διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% που ήταν) στους φτωχούς αγρότες.
 • Στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ενσωματώθηκε στο φόρο εισοδήματος.
 • Στη μείωση στα επιδόματα θέρμανσης.
 • Στη μείωση του ακατάσχετου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.
 • Στην άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τα "νύχια" των τραπεζών.
 • Στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια αντιπάλεψε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που τα συνοδεύουν.

Στις 8 Ιούλη δεν θα έχει καμία σημασία η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, ποιο κόμμα θα αποτελέσει συμπλήρωμα της νέας κυβέρνησης ή και αν θα μπουν κόμματα "μιας χρήσης" στη Βουλή. Σημασία, όμως, θα έχει να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Η πρόθεση του ΜΕΡΑ25 να πλαγιοκοπήσει δυνάμεις του ΚΚΕ είναι εμφανής και θα πέσει στο κενό.

 • Γιατί θα είναι δίπλα στο λαό, στη νεολαία και απέναντι στη νέα κυβέρνηση, που θα συνεχίσει τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική
 • Για τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση
 • Στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία!

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σου!».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Σε ανταγωνισμό με Μητσοτάκη για το ποιος τσακίζει «καλύτερα» το λαό

Τη δικομματική κοκορομαχία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, στη βάση ποιος είναι ικανότερος να εξυπηρετήσει την επομένη των εκλογών τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνα σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου, υπηρέτησε και χτες ο Αλ. Τσίπρας σε διακαναλική συνέντευξή του σε περιφερειακά κανάλια.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι ζητούν «λευκή επιταγή» για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αντιτάσσοντας ο Αλ. Τσίπρας το δικό του μείγμα διαχείρισης: «Εχουμε ήδη καταθέσει ένα σχέδιο (...) Καταθέσαμε σε έναν ειδικό λογαριασμό 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους κόπους του ελληνικού λαού και είπαμε στους Ευρωπαίους εταίρους αυτό είναι το "μαξιλάρι" της ασφάλειας για σας, ότι θα πάρετε τα λεφτά σας ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα του 2020 και μετά κατά 1%, χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία με τους δανειστές μας».

Για το Σκοπιανό, εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη για υποκρισία στην υπόθεση του ονόματος, την ώρα που αποδέχονται όλοι τους την ευρωΝΑΤΟική βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και την παραπέρα διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, καλλιέργησε τον εφησυχασμό ότι οι διακρατικοί οργανισμοί του κεφαλαίου και οι λυκοσυμμαχίες με άλλα κράτη της περιοχής εγγυώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη. Δεν απέκλεισε, βέβαια, τον κίνδυνο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι όσα διαφήμιζε πριν δεν διασφαλίζουν καμία ειρήνη και σταθερότητα. Εξήρε την παραχώρηση βυθοοικοπέδων στα νότια της Κρήτης στην κοινοπραξία «ExxonMobil» - «Total» - ΕΛΠΕ, αναπτύσσοντας το όραμα ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων «να γίνει ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή».

Διαφήμισε την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην έκφραση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το αστικό πολιτικό σκηνικό και μετεκλογικά. Τόνισε ότι τον έχουν «αγκαλιάσει όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία» ενώ «η κα Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Διαφημίζει τη χρησιμότητα του ΚΙΝΑΛ ως αντιλαϊκού πασπαρτού

Να διατηρήσει χώρο για το κόμμα της και να παζαρέψει μια καλύτερη θέση μετεκλογικά στο σχηματισμό ή τη στήριξη σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών πασχίζει η Φ. Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά, από την Κρήτη όπου περιόδευσε, επιτέθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη - αν και πριν από μερικές μέρες είχε μιλήσει για ψήφο ανοχής στη ΝΔ - λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η «δύναμη σταθερότητας», «δημοκρατικής ομαλότητας», «προοδευτικό αντίβαρο απέναντι στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία της δεξιάς και τον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», εξ ου και «χρήσιμη ψήφος».

Αργότερα το βράδυ σε ομιλία της, αναλύοντας τι σημαίνει η τέτοια ...χρησιμότητα, έλεγε για τα σχέδια Μητσοτάκη ότι «η επιδίωξη της αυτοδυναμίας γίνεται συνώνυμη με νέες περιπέτειες, ταυτίζεται με αλλεπάλληλες εκλογές».

Εκεί διαβεβαίωσε ότι θα παίξει πρόθυμα το ρόλο διασφάλισης σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών για να περάσουν με τη μικρότερη δυνατή αμφισβήτηση και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα: «Δεν θέλουμε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία. Θέλουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και αυτός είναι σπουδαίος λόγος για ισχυρό ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία 200 βουλευτών στην επόμενη Βουλή (σ.σ. για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας την ενισχυμένη), οι πρώτες εκλογές, όποτε γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική», πρόσθεσε, κάνοντας σαφές πως ένα από τα ζητήματα όπου θα βάλει πλάτη το κόμμα της στη ΝΔ - ενισχυμένο καταπώς ελπίζει από διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ - είναι αυτό για τη σταθερότητα της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με τη συνταγή του κεφαλαίου

«

Αυτοσκοπός είναι η ισχυρή εντολή και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμά μας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν την επόμενη μέρα έχω μια ισχυρή εντολή και μια δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Τάδε έφη μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ» Κυρ. Μητσοτάκης, ζητώντας εκ νέου τη λαϊκή ψήφο, προκειμένου με λυμένα τα χέρια να «τρέξει» έναν νέο γύρο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων προς παραπέρα διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Επανέλαβε ότι δεσμεύεται για μειώσεις φόρων, άμεσα, που αφορούν πρώτα και κύρια το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, όπως «μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου στα μερίσματα» κ.λπ. Μέσα από ένα τέτοιο «φιλοεπενδυτικό» περιβάλλον, με ταυτόχρονη μείωση της «γραφειοκρατίας», διασφάλιση «ρευστότητας» κ.λπ., προεξόφλησε ότι «θα δείτε πολλές ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων που ενδεχομένως να είχαν ήδη προετοιμαστεί και τα οποία περίμεναν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα».

Για, δε, το λαό ετοιμάζει και αυτός ανακύκλωση των επιδομάτων, λέγοντας ότι «δεν κόβεται κανένα επίδομα» και για τους συνταξιούχους έταξε έναν «μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων». Επανέλαβε, τέλος, και ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ως κυβέρνηση θα εμπεριέχει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οτι σχεδιάζει δημόσιο πανεπιστήμιο «συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας» και «καλή τεχνική εκπαίδευση» και «νέες δουλειές, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις».

Δυνατό ΚΚΕ για το σήμερα και το αύριο του λαού μας

Συνεχίζουν να καταφτάνουν δηλώσεις στήριξης του Κόμματος

Παναγιώτης Γ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ΚΚΕ αποτελεί τη δύναμη που 100 χρόνια τώρα μάχεται για τα δικαιώματά μας μέσα και έξω από τη Βουλή, ανοίγοντας δρόμους ριζικής ανατροπής. Αντιπάλεψε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οργανώνοντας και στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, του λαού μας. Κατέθεσε προτάσεις πραγματικής ανακούφισης, αναπλήρωσης των απωλειών που προέκυψαν αυτά τα χρόνια και θα εξακολουθήσει να το κάνει και μετά τις 7 του Ιούλη. Αποτελεί τον μόνο αληθινό αντίπαλο του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που δουλικά υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.

Είναι το κόμμα που θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στον συνταξιούχο, στη νεολαία, και θα αποτελεί τη γνήσια, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού!

Το στηρίζω δυνατά, αποφασιστικά, αισιοδοξώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη δύναμη.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προσθήκη υπογραφών στο κείμενο στήριξης

Εκ παραδρομής στο κείμενο στήριξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στη σελ. 25 του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», δεν συμπεριλήφθηκαν τα ονόματα δύο αναπληρωτών από την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους: Κώτσιο Θανάση και Λούβαρη Ελευθερία. Δημοσιεύονται συμπληρωματικά στο κείμενο στήριξης του Κόμματος.

Μανώλης ΝΤΟΥΡΟΣ

Εργαζόμενος στο δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής

Η εργατική τάξη της χώρας, ο φτωχός λαός, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι αυτοί που βάλλονται από το σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών, είτε αυτές εκφράζονται με κεντροδεξιό (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ) είτε με δήθεν «αριστερό» (ΣΥΡΙΖΑ) προσωπείο, έχουν την Κυριακή 7 του Ιούλη μία και μόνη επιλογή. Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στέλνοντας συγχρόνως μήνυμα αντίστασης στα περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και που εξυπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα σηματοδοτήσει αφενός τη συνέχιση του αγώνα από καλύτερες θέσεις, αφετέρου θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα συστράτευσης με το μόνο κόμμα που θα βρίσκεται στο πλάι του λαού και την επομένη των εκλογών.

Δημήτριος ΜΠΙΚΙΑΡΗΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ

Ψηφίζω ΚΚΕ, διότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει θα είναι αντιλαϊκή. Γι' αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση και στη Βουλή αλλά και έξω από αυτή, για να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων και το μόνο κόμμα που μπορεί να το κάνει είναι το ΚΚΕ. Ακόμα το ΚΚΕ έχει Πρόγραμμα όχι για μια κυβέρνηση εντός του συστήματος, που το μόνο που μπορεί, είναι να διαχειριστεί τη φτώχεια που μεγαλώνει, αλλά για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και πραγματικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Γιώργος ΤΣΙΝΤΖΙΛΗΣ

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, εκλεγμένο μέλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του ΓΣ Ηρακλής

MotionTeam

Στηρίζω και σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ, που στην μακρόχρονη ιστορική πορεία του κρατάει σταθερά τις θέσεις του με ήθος και συνέπεια. Απομένει η μόνη πολιτική δύναμη που οραματίζεται και αγωνίζεται για τα συμφέροντα και την ελπίδα του λαού μας.

Στρατής ΚΑΛΑΦΑΤΟΥΔΗΣ

Καλλιτεχνικός παραγωγός

Σε μια αστική δημοκρατία που θέλει να μοιάζει πολυφωνική, δύο είναι οι πόλοι της. Η πλουτοκρατία και η εργατική τάξη. Απ' τη μια μεριά ο περισσευούμενος πλούτος των ολίγων και απ' την άλλη η φτώχεια των πολλών.

Δεν υπάρχει τίποτα στη μέση εκτός απ' τις κατά καιρούς εφευρέσεις της άρχουσας τάξης για να μπερδεύουν τον λαό και να του δημιουργούν ψευδαισθήσεις για δήθεν καλύτερη ζωή.

Απ' την άλλη πλευρά είναι ο δίκαιος αγώνας του λαού που παλεύει για προκοπή, δουλειά, μόρφωση, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, περηφάνια.

Οχι στα λόγια. Στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς.

Είναι ανάγκη να πω ποιο είναι το κόμμα που περήφανα περπάτησε πάνω από 100 χρόνια πλάι στον λαό και στους αγώνες του;

Που λευτέρωσε την πατρίδα και πήρε για αντάλλαγμα ένα κομμάτι γης στα ξερονήσια;

Που έστειλε τα πιο λαμπρά του παλικάρια στο βωμό της λευτεριάς του λαού;

Είναι ανάγκη να το πω;

Οχι, δε θα το πω.

Θα το γράψω με μεγάλα κόκκινα γράμματα.

Θα το βρουν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Κι όσο πιο πολλά είναι τα ψηφοδέλτια μέσα, τόσο πιο πλατύ θα γίνεται το ολοζώντανο χαμόγελο του Μπελογιάννη!

Μιχάλης ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΗΣ

Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο «Intercontinental»

Στις εθνικές εκλογές στηρίζω το ΚΚΕ, γιατί από το 1918 που ιδρύθηκε είναι το μοναδικό εργατικό - ηρωικό - επαναστατικό κόμμα που έχει άμεση σχέση με την υπεράσπιση του 8ωρου, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, το πενθήμερο, τους αγώνες και το δίκιο του εργάτη.

Που και σήμερα είναι στο πλευρό μας μπροστά στη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με επαναφορά όσων μας έκλεψαν, με αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί είναι το κόμμα που πάλεψε μαζί μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι βλαπτικές μεταβολές εις βάρος των εργαζομένων, οι ημέρες κανονικής αδείας, το Δώρο, οι απολύσεις, οι δημοκρατικές ελευθερίες, το κοινωνικό κράτος, το σύστημα Υγείας και όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Οσο πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, τόσο πιο δυνατό το κίνημα, οι αγώνες μας.

Ευαγγελία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας:

Υπάρχουν στιγμές που οι αρνητικές εμπειρίες μας στις σχέσεις μας μας οδηγούν στην αναρώτηση «τι φταίει» που η συγκρότηση του ανθρώπινου μυαλού οδηγεί πολλές φορές σε μονοπάτια παράλογα, «τι φταίει» που η κριτική σκέψη συχνά και σε πολλούς πάει περίπατο, «τι φταίει» που πράγματα αποδεδειγμένα δεν γίνονται αιτία για βαθύτερο προβληματισμό και ενεργότερη δράση. Μια απάντηση που αποτολμώ είναι ότι στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, το ανθρώπινο μυαλό βομβαρδίζεται συνεχώς από ανορθολογικές πληροφορίες, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ένα κάποιο είδος διασκέδασης που αποπροσανατολίζει και δρα διαλυτικά για τη σκέψη, βομβαρδίζεται λοιπόν έως τη σχεδόν πλήρη αποδόμησή του. Στόχος όλων αυτών είναι ο άνθρωπος να φτάνει σε σημείο να μην αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο υπαίτιος για την εκμετάλλευσή του, ή να δίνει μικρότερη σημασία στο πώς συντελείται αυτή η εκμετάλλευση, στόχος είναι ο άνθρωπος να μην πιστεύει σε μια καλύτερη κοινωνία, με καλύτερες σχέσεις και να μη δρα για αυτήν. Κι εκεί είναι που ο νους πάει στο ΚΚΕ και στη Νεολαία του, την ΚΝΕ, που κάνουν τόσο ακριβείς αναλύσεις των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, που τόσο προάγουν και καλλιεργούν την κριτική σκέψη και, το κυριότερο, που συνδέουν τόσο οργανικά τη σκέψη με τη δράση, τον κριτικό διάλογο με τους συλλογικούς αγώνες.

Υπάρχουν στιγμές που τα αρνητικά ή και τραγικά βιώματα, δικά μας ή άλλων ανθρώπων, μας οδηγούν στη στενοχώρια, στην αγανάκτηση για τους υπαίτιους και στη συνειδητοποίηση ότι οι υπαίτιοι, π.χ. για την ανεργία ή την εκμετάλλευση, για τα εργατικά ατυχήματα και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, έχουν τεράστια σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον ρατσισμό και τον φασισμό στις οργανωμένες μορφές του ή και στις μορφές που παίρνει στην καθημερινότητα, την κακοποίηση, τους φόνους, την εκμετάλλευση, καθώς και μεγάλη σχέση με τους υπαίτιους π.χ. για τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, τον θάνατο από βόμβες ή από πνιγμό στη Μεσόγειο και αλλού, για τη δυστυχία και αθλιότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Στόχος όλων αυτών είναι το κέρδος των υπαίτιων. Κι αυτό το κέρδος κλιμακώνεται και είναι κέρδος με κάθε κόστος στις ζωές των ανθρώπων. Κι εκεί είναι που το ΚΚΕ έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, να πει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», ότι οι υπαίτιοι είναι οι κεφαλαιοκράτες, ότι το σύστημα που υπηρετεί όλους αυτούς, με κάθε κόστος στις ζωές των υπολοίπων, είναι ο καπιταλισμός. Ερχεται να δώσει αγώνες για την αποδυνάμωση εκείνων και για την ενδυνάμωση τη δικιά μας, έρχεται να μας παρακινήσει και να μας υποστηρίξει σε αγώνες και διεκδικήσεις που εμείς πρέπει να ξεκινάμε, για τη δικιά μας ζωή!

Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που το δικό μας μήνυμα μπορεί να γίνει πραγματικά ηχηρό και αιχμηρό. Σήμερα, εμείς, οι καθηγητές των Πανεπιστημίων και άλλοι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, μπροστά στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, υποστηρίζουμε το ΚΚΕ, για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί το ΚΚΕ ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Υποστηρίζουμε το ΚΚΕ για να δυναμώσει η «ψυχή» της οργάνωσης των εργαζομένων, για να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του, για να γίνει η ζωή μας καλύτερη και οι σχέσεις μας ουσιαστικότερες. Το υποστηρίζουμε, για να τσακιστεί και να απομονωθεί με λόγο και πράξη η ναζιστική φασιστική ΧΑ, σε κάθε γειτονιά, σε χώρους δουλειάς, στο Κοινοβούλιο, στα αμφιθέατρα που διδάσκουμε καθημερινά, στα Πανεπιστήμια, παντού.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αφετηρίες του καθενός μας, τις μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες μας, σήμερα είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αλλά και να καλέσουμε και άλλους να το κάνουν. Πάνω απ' όλα θέλουμε να ενισχυθεί η δύναμη που παλεύει για μια κοινωνία με αφετηρία και επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς τους σημερινούς εκμεταλλευτές. Δυνατό ΚΚΕ για το σήμερα, την οργάνωση των αγώνων, των λαϊκών διεκδικήσεων, τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά και δυνατό ΚΚΕ για το αύριο, την προοπτική μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, τον ανορθολογισμό, τη δυστυχία, την απομόνωση, για την προοπτική μιας κοινωνίας ολοκληρωμένων και ευτυχισμένων ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όσους δεν τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές, για να τον τιμωρήσουν, να τον ψηφίσουν τώρα, γιατί «τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας... »

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όσους δεν τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές, για να τον τιμωρήσουν, να τον ψηφίσουν στις 7 Ιούλη, γιατί «τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας...».

Η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι κριτήριο της πολιτικής του και αυτό δεν αλλάζει, είτε ψηφίζουμε για ευρωεκλογές είτε για εθνικές εκλογές. Οσοι λοιπόν επέλεξαν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές απέχοντας από τις κάλπες, πρέπει στις 7 Ιούλη να ολοκληρώσουν μια πορεία χειραφέτησης από τα κάλπικα διλήμματα και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ. Και όσοι το έχουν ήδη κάνει, καλούνται την Κυριακή να επιβεβαιώσουν την επιλογή αυτή, που τους δικαίωσε, και τις μέρες που απομένουν να μεταδώσουν τη φωνή του Κόμματος ακόμα πιο πλατιά, να εργαστούν μαχητικά για να κάνουν κι άλλοι το βήμα που έκαναν οι ίδιοι.

Την περασμένη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, ενώ σήμερα συναγωνίζεται με τη ΝΔ σε αντιλαϊκές δεσμεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η «αυτοκριτική» που κάνει, για να ξεγελάσει το λαό, ισοδυναμεί με προσπάθεια να μηδενίσει το αντιλαϊκό «κοντέρ» και να πάρει συγχωροχάρτι για τα μνημόνια που ψήφισε και εφάρμοσε, για την αντιλαϊκή πολιτική που «δικαίωσε» το έργο των προηγούμενων, στρώνοντας το έδαφος για την κυβερνητική επάνοδο της ΝΔ.

Η προσπάθεια, εξάλλου, του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει εκλογικά δυνάμεις δυσαρεστημένων από την πολιτική του, με ψευτοδιλήμματα και «αντιδεξιές» κορόνες, δείχνει την αγωνία του να πείσει όσους είχαν ποντάρει σε αυτόν (επιχειρηματικοί όμιλοι, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί) ότι παραμένει «μάχιμη» εφεδρεία, ικανή να ενσωματώνει και να χειραγωγεί αντιδράσεις, να αναπαράγει τη μοιρολατρία και το χαμήλωμα των απαιτήσεων. Αυτά είναι άλλωστε τα παράσημα που κέρδισε τα προηγούμενα πέντε σχεδόν χρόνια της διακυβέρνησής του.

Κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, νεολαίος, που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν πρέπει να του δώσει την ευχαρίστηση να πιστεύει ότι τον κρατάει στο χέρι. Οτι η δυσαρέσκειά του είναι γινάτι που πέρασε, δίνοντας άλλοθι στην πολιτική που τον τσάκισε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Κι αυτό μπορεί να το εκφράσει μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, που προειδοποίησε έγκαιρα για την απάτη της «πρώτη φορά αριστεράς», αγωνίστηκε με συνέπεια ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, πάλεψε για μέτρα ανακούφισης και πραγματικής στήριξης του λαού, αποκάλυψε το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο που υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου, την ενιαία στρατηγική τους, που εκπορεύεται από το στόχο της ανάπτυξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις δεσμεύσεις τους στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς.

Στις 8 Ιούλη, πράγματι αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Γι' αυτό λέμε ΟΧΙ σε μια ζωή μαρτύριο, με θυσίες δίχως τέλος για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Λέμε ΟΧΙ στις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάπτυξης, που είναι η άλλη όψη της φοροληστείας του λαού, των ακόμα μεγαλύτερων περικοπών σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Λέμε ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, στο να γίνει η Ελλάδα ορμητήριο πολέμου, βάζοντας το λαό στο κέντρο μεγάλων ανταγωνισμών και καθιστώντας τον μαγνήτη κινδύνων. Αυτά περιέχει το «κοινό πρόγραμμα» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το οποίο μάλιστα θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί την επομένη κιόλας των εκλογών, στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει στις 8 Ιούλη, με θέμα την 3η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι να τιμωρηθεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα να ...σωφρονιστεί, αλλά να αναλογιστούν όσοι δεν τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές και τώρα ταλαντεύονται, ότι την επόμενη μέρα χρειάζονται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που θα συνεχιστεί από την ΝΔ, η οποία περιμένει να παραλάβει τη σκυτάλη. Μόνο αυτό το αποτέλεσμα θα είναι προμήνυμα αγωνιστικής ανάτασης, προαναγγελία ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρει απέναντί της ένα πιο δυνατό εργατικό κίνημα.

Την επομένη των εκλογών, λοιπόν, σημασία για το λαό δεν έχει η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, ούτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συγκρατήσει την πτώση του. Σημασία έχει να βγει ενισχυμένος ο πραγματικός αντίπαλος της πολιτικής που μαυρίζει τη ζωή των εργαζομένων: Το ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι θετική και ελπιδοφόρα επιλογή, είναι η πραγματικά ριζοσπαστική απάντηση και η μόνη χρήσιμη ψήφος από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση
 • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μέχρι και τις 30 Απρίλη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, έχουν πλέον περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι (με τη Β' Αναθεώρηση Απρίλη) και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ (όπου δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές της 7ης Ιούλη.

Eurokinissi

Παράδειγμα: Κάποιος που διαμένει μόνιμα και ψηφίζει στην Αθήνα, έκανε μεταδημότευση στο δήμο Γρεβενών μέχρι τις 30 Απρίλη για να είναι υποψήφιος στον συγκεκριμένο δήμο στις εκλογές του Μάη. Αν και υποψήφιος στα Γρεβενά, στις εκλογές του Μάη ψήφισε στην Αθήνα για περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Μετά την αναθεώρηση, όμως, είναι πλέον εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Γρεβενών και θα πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει τη μετάβασή του εκεί για να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

 • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μετά τις 30 Απρίλη και έως τις 4 Μάη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, δεν έχουν περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους με την παραπάνω Β' Αναθεώρηση του Απρίλη και άρα ψηφίζουν στο δήμο όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του πιο πάνω παραδείγματος, αν και το Μάη ήταν υποψήφιος στα Γρεβενά, θα ψηφίσει για βουλευτικές εκλογές στην Αθήνα, αφού το όνομά του δεν ενσωματώθηκε στους εκλογικούς καταλόγους των Γρεβενών.

 • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οσοι στις προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές και ευρωεκλογές) ήταν εγγεγραμμένοι σε καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους, ΕΚΕΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΗ.

Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis για να μάθουν πού ψηφίζουν, ώστε και να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα και να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των εργαζομένων

Με αποφασιστικότητα, για να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ από τις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή 7 Ιούλη, καμία ψήφος που δυναμώνει τους αγώνες της επόμενης μέρας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη, κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 • Να ενημερωθεί για την εκλογική άδεια που δικαιούται και να ζητήσει τη χορήγησή της από την εργοδοσία.
 • Να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με τα συνδικάτα σε περίπτωση που συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες.

Χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Στη Λέσβο η Αλέκα Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα θα βρίσκεται στη Λέσβο από αύριο Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή 5 Ιούλη. Αύριο, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μανταμάδο (κεντρική πλατεία). Την Πέμπτη, στις 12 μ. θα συναντηθεί με σωματεία και φορείς του νησιού στο ξενοδοχείο «Ορφέας» (Κατσακούλη 3, περιοχή Κιόσκι) και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στην Αγιάσο (πλατεία Αγοράς). Την Παρασκευή, στις 10 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ορφέας» και στις 7 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στην αίθουσα εκθέσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Κομμουνιστής βουλευτής ξανά στη Μαγνησία!

Στη συγκέντρωση στον Βόλο παρουσιάστηκαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές Μαγνησίας, που είναι: Ακριβού Μυρτώ, ιδιωτική εκπαιδευτικός, Ρηγάκη Κωνσταντίνα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Ριζόπουλος Απόστολος, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ρούση - Κωτή Αγορή (Ρίτσα), πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βόλου, Ρούσσας Γεώργιος, πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Τζουμάκης Δημήτριος, ηθοποιός, Τσαλούχας Θεόδωρος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου.

Στην ομιλία του ο Κώστας Στεργίου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για τη Μαγνησία να έχει κομμουνιστή βουλευτή, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τις παρεμβάσεις του Κόμματος για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Κάλεσε, τέλος, όλους και όλες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να βγει πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, για να έχει πάλι η Μαγνησία κομμουνιστή βουλευτή!

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν το κίνημα και η προοπτική για το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Σε μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου το βράδυ της Πέμπτης 27/6 μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κώστας Στεργίου, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ παρευρέθηκε και η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια στην Α' Πειραιά.

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το κριτήριο μπροστά στην κάλπη ένα πρέπει να είναι: Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, δηλαδή το πέρασμα από τη βαρβαρότητα των μνημονίων - που τυπικά και μόνο τυπικά έχουν τελειώσει - στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας ΕΕ που σπαράσσεται από ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη αλλά και απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία. Σε μια περιοχή όπου οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αλλάζουν γρήγορα, οι ανταγωνιστές γίνονται προσωρινοί σύμμαχοι. Και όταν τα μονοπωλιακά μεγαθήρια τσακώνονται την πληρώνουν οι λαοί με πολλούς τρόπους, ακόμα και με αίμα, προσφυγιά, μετανάστευση.

(...) Κανένα κόμμα δεν υπόσχεται ότι θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που οδήγησαν στη σχετική και απόλυτη φτωχοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, που πριν από λίγα χρόνια ορκιζόταν το σκίσιμο των μνημονίων, τώρα λέει ότι το αίτημα για επιστροφή των απωλειών που υπέστησαν η εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, είναι παρελθοντολογία και αναχρονισμός.


Η ΝΔ, αξιοποιώντας τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως και το 2015 που τον έφεραν στην κυβέρνηση, βολεύεται να πλασάρεται ως σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη που υπόσχεται λίγα μεν αλλά εφικτά. Θεωρείται μάλιστα προτέρημα να υπόσχεσαι ψίχουλα, γιατί τάχα αυτό ταυτίζεται με την αλήθεια και την υπευθυνότητα, λόγια που ο λαός πρέπει να τα δει με ταξικό μάτι. Στην ουσία, το μόνο εφικτό για όλα τα κόμματα είναι να υπηρετείται με συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, π.χ. ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Από τη δημαγωγία των παροχών, περνάνε στην ύπουλη ρητορεία του "εφικτού". Μόνο που άλλο είναι το εφικτό για τις τράπεζες και τα μονοπωλιακά μεγαθήρια και άλλο είναι το εφικτό για τον φτωχοποιημένο λαό.

Η κρίση μπορεί να έληξε, όπως λένε, όμως τα αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντιαγροτικά μέτρα παραμένουν, τα "αντίμετρα" είναι ψίχουλα και αμφισβητούμενα, δεν αλλάζουν την κατάσταση. Παραμένουν επίσης όλοι οι νόμοι που δίνουν προκλητικές παροχές έως και φοροαπαλλαγές - "ζεστό" χρήμα στο κεφάλαιο, όλα βγαλμένα από τον ιδρώτα του λαού.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιο από τα δύο κόμματα είναι καλύτερος πάτρονας του κεφαλαίου. Οι επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, απαιτούν εξασφάλιση ότι θα ανέβει η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η με κάθε μέσο και τρόπο εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση της εργασίας.

Το πραγματικό διακύβευμα για το λαό

(...) Η κάλπη της 7ης Ιουλίου πρέπει να δείξει ότι ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού αψηφά τα παραπλανητικά διλήμματα και τους εκβιασμούς, δεν ανέχεται τις υποκριτικές υποσχέσεις τους. Αυτό το μήνυμα μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ εκπέμπεται. Από την κάλπη πρέπει να προκύψει ένα ισχυρό ρεύμα εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης.

Το διακύβευμα για το λαό βρίσκεται στον αντίποδα του διακυβεύματος που θέτουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Στην κάλπη αναμετρούνται κομματικά ψηφοδέλτια, στην πραγματικότητα συνιστά διαπάλη ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Το ένα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του κεφαλαίου, που περνάνε κάθε μέρα σε νέες επιθετικές κινήσεις κατά του λαού, και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά του, με διάφορες παραλλαγές, που καταλήγουν στον ίδιο αντιλαϊκό σκοπό.

Το άλλο είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και στην ύπαιθρο, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι επιστήμονες και καλλιτέχνες, όλοι όσοι υποφέρουν από την καταθλιπτική πίεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το ζητούμενο δεν είναι αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίας με το προσωπείο της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς, αλλά αν ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού θα στείλει με την ψήφο του μήνυμα ότι μπορεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση να του άδειασε της τσέπες, όμως του απέφερε πολιτική πείρα:

Χειραφέτησης από την ασφυξία των ψεύτικων διλημμάτων του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτοπεποίθησης στη δύναμή του να δώσει δυναμική στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματά του, ετοιμότητας απάντησης στη νέα βάρβαρη ατζέντα της ΕΕ.

Κίνημα ισχυρό, που συγκεντρώνει τα πυρά του όχι μόνο στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και στον πραγματικό του εχθρό, το μεγάλο κεφάλαιο, όχι μόνο στον μεμονωμένο καπιταλιστή αλλά στην ίδια την αστική τάξη.

Οταν εμείς αναφερόμαστε στο κίνημα, εννοούμε τον οργανωμένο αγώνα που ριζώνει στον τόπο δουλειάς, στη λαϊκή συνοικία, στον κλάδο, στην περιοχή, στους χώρους της Παιδείας, που συνενώνεται πανελλαδικά σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή, διεθνιστική κατεύθυνση. Αυτό το κίνημα είναι σε θέση να φέρει σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση, να ενσαρκώσει τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση.

Είναι πια ώριμο ο λαός να βγάλει συμπεράσματα

Ως ΚΚΕ ξεκαθαρίζουμε ότι η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων αλλά και της συγκέντρωσης δυνάμεων με λαϊκή επιλογή την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Για να έχουν αποτελέσματα οι αγώνες, δηλαδή για να ασκούν πίεση, να αναγκάσουν κυβερνήσεις να αισθάνονται φόβο απέναντι στην ανερχόμενη λαϊκή οργή, δεν φτάνει μόνο ο αγώνας για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα, που είναι πολύτιμος και αναγκαίος.

Είναι πια ώριμο να γίνει αποδεκτό από ένα σημαντικό, πολυάριθμο τμήμα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκει στη δοκιμαζόμενη εργατιά, στην αγροτική, στη λαϊκή οικογένεια γενικά, να βγει το πολιτικό συμπέρασμα ότι είναι ασυμβίβαστα τα κοινωνικά δικαιώματα με την καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη και κερδοφορία.

Οτι είναι ασυμβίβαστη η λαϊκή ευημερία με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Η ειρήνη, η ασφάλεια, η μη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, με τη συμμετοχή άρα και υπηρέτηση του ΝΑΤΟ, με την ελληνοαμερικανική στρατηγική συμφωνία.

Μπορεί να μην είναι άμεσα εφικτή η απαλλαγή της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης, λόγω αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, είναι όμως εφικτός ο εργατικός - λαϊκός αγώνας που τον διαπερνά η αντίληψη ότι ο λαός είναι ο δημιουργός του κοινωνικού πλούτου της χώρους, των υπηρεσιών, ο ιδιοκτήτης του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου. Οτι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας ανήκουν σ' αυτόν και μόνο σ' αυτόν.

Είναι εφικτό σήμερα ένα σημαντικό, μαζικό τμήμα του λαού να έχει αποθησαυρίσει πολιτική πείρα που του λέει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης. Είναι εφικτό σήμερα ένα σημαντικό, μαζικό τμήμα του λαού να απορρίψει τις αντιλήψεις που όλα μα όλα τα άλλα κόμματα προβάλλουν, ότι κεφαλαιοκράτες και εργαζόμενοι είναι "κοινωνικοί εταίροι" που τους συνδέει κοινό συμφέρον, το "εθνικό συμφέρον".

Είναι διαφορετικό πράγμα στις δοσμένες συνθήκες να διαπραγματεύεται μια εργατική ή αγροτική ομοσπονδία με τους εκπροσώπους των μονοπωλίων για την ικανοποίηση άμεσων ζωτικών αιτημάτων εν γνώσει ότι στο ίδιο τραπέζι κάθονται ασυμφιλίωτοι αντίπαλοι, και άλλο πράγμα να κάθονται "κοινωνικοί εταίροι" δήθεν.

Το κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα

Βεβαίως στην κάλπη δεν κρίνεται η ανατροπή της εξουσίας, κρίνεται όμως με βασικό κριτήριο την ενίσχυση του ΚΚΕ αν γίνεται ένα ορατό καθαρό βήμα για το χτίσιμο μιας μαζικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί και κατάργηση των μνημονικών νόμων και νέες κατακτήσεις, γιατί το θέμα δεν είναι να γυρίσουμε στο 2009 αλλά να βαδίσουμε πιο μπροστά, έως τη νίκη.

(...) Το κρίσιμο, αποφασιστικό βήμα είναι ο καθένας να σκεφτεί, να κρίνει πώς μπορούμε πραγματικά να ζήσουμε καλά, αλλά και τι πολιτική ευθύνη θα πάρει ο καθένας μας. Γιατί υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσει καλά ο λαός, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε και τις κοινωνικές - πολιτικές προϋποθέσεις εξουσίας για να φτιάξουμε θεμελιακά διαφορετικές σχέσεις οργάνωσης της εργασίας, της παραγωγής, της κατανομής του κοινωνικού πλούτου, ώστε οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να δίνουν δωρεάν την αναγκαία φροντίδα για τα παιδιά, τους υπερήλικες, τους πάσχοντες, να εξασφαλίζεται για όλους γενική μόρφωση και εξειδικευμένη γνώση που να καταλήγει σε σταθερή δουλειά, με ανθρώπινο ωράριο, με ελεύθερο χρόνο, με δυνατότητα αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας χωρίς να πληρώνεις, να μπορείς να κάνεις διακοπές, να γνωρίζεις άλλα μέρη, να γεύεσαι τα προϊόντα της παραγωγής και τις υπηρεσίες χωρίς να σκέφτεσαι χρέη ή στην καλύτερη περίπτωση να αποταμιεύεις για τις χειρότερες μέρες. Η εργατική - λαϊκή εξουσία είναι η μοναδική προοπτική για το λαό».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Μήνυμα στήριξης του ΚΚΕ η μαζική συγκέντρωση

Στην πλατεία Π. Μακρή μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε την Παρασκευή 28/6 στην προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Καισαριανής του ΚΚΕ στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Κανέλλα Γεωργοπούλου.

Παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Νότιου Τομέα Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, και Ευανθία Ρουτζούνη, εργαζόμενη στον όμιλο ΟΤΕ, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ. Επίσης, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος.

Στο χαιρετισμό της η Κ. Γεωργοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Στην Καισαριανή, της βαριάς Ιστορίας και των αγώνων, δεν επιτρέπουμε να περάσουν οι εκβιασμοί, η λογική του "μικρότερου κακού" και η υποταγή στα δύσκολα. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε σε μας και όλα όσα κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές ήρθαν μετά από σκληρούς και όμορφους αγώνες. Στην Καισαριανή έχουμε πολλά να πούμε για το τάχα αριστερό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, που στις πρόσφατες τοπικές εκλογές διηύθυνε το μέτωπο της αντίδρασης. Ολοι χώρεσαν σ' αυτό το μέτωπο, όλοι χρήσιμοι για να χτυπηθεί το ΚΚΕ, ο κομμουνιστής δήμαρχος και η δημοτική αρχή που τους χάλαγε τα σχέδια».


Υπογράμμισε ότι «στην κάλπη στις 7 Ιούλη αναμετρώνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Στο ένα είναι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό (...) Το άλλο είναι το δικό μας στρατόπεδο. Εκεί που ακουμπάνε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες που ασφυκτιούν. Αυτό το στρατόπεδο εκφράζει το δίκιο, την ομορφιά της τίμιας δουλειάς και της νιότης του κόσμου, την προοπτική για μια καλύτερη ζωή, με τα μέσα που παρέχουν η επιστήμη και η τεχνολογία στον 21ο αιώνα». Και κάλεσε το λαό της πόλης, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες επιλογές του, πηγαίνοντας ξανά στην κάλπη στις 7 Ιούλη να ψηφίσει το ΚΚΕ.

Απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, όρθιο, μαχητικό και δυνατό ΚΚΕ

Στην ομιλία του ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεσμεύονται στον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης, που υπόσχεται παραπλανητικά ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει μέσα από την ανάκαμψη και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και την προσέλκυση νέων επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό και οι όμιλοι δεν επενδύουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το καπιταλιστικό κέρδος προϋποθέτει και απαιτεί ξεζούμισμα των εργαζομένων, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και κρατική πολιτική που παίρνει από το λαό και δίνει απλόχερα στο κεφάλαιο, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν μας ζητούν να συγκρίνουμε τα προγράμματά τους για να επιλέξουμε το "μικρότερο κακό". Αυτό που αν το αποδεχθούμε, μας στέλνει διαρκώς να αναζητούμε διαφορές ανάμεσα σε προγράμματα που εξασφαλίζουν τη σφαγή μας, αφού θεωρούνται δεδομένα τα όρια που θέτουν το κεφάλαιο και η ΕΕ και τα οποία προβάλλονται παραπλανητικά ως αντοχές της οικονομίας».

«Στον αντίποδα όλων αυτών που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον σημερινό βάλτο της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, στέκεται όρθιο, μαχητικό και δυνατό το ΚΚΕ», συνέχισε. «Φωτίζει με το Πρόγραμμά του ότι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ζήσουμε πολύ καλύτερα, να έχουν όλοι δουλειά χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, να εργάζονται λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας. Φυσικά, δεν πετάμε στα σύννεφα. Γνωρίζουμε ότι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δεν επιτρέπει άμεσα μια ριζική αλλαγή πορείας. Μεγάλη ευθύνη για τη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους του λαού έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφάνισε ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτελεί λοιπόν πραγματική επίδειξη θράσους το "προοδευτικό προσκλητήριο ενάντια στην επιστροφή της δεξιάς" από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπειρε την απογοήτευση, "ξέπλυνε" την πολιτική μνημονίων διαρκείας, συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ, έδωσε μάχη για να ηττηθούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, από την Καισαριανή έως την Ικαρία, και δηλώνει ότι μπορεί να συνεργαστεί με ένα μέρος της δεξιάς την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα, στις 8 Ιούλη, με δεδομένη την επίθεση του κεφαλαίου, μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να οργανώσει την αντεπίθεσή του».

ΚΙΝΕΤΑ
Οι αιτίες της μεγάλης καταστροφής να γίνουν κριτήριο ψήφου

Σε σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής μίλησε ο Κ. Παπασταύρου

Στην Κινέτα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, βρέθηκε την Κυριακή ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής.

Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους της Επιτροπής Πυροπλήκτων και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που παραμένουν μετά τις πυρκαγιές, τις ευθύνες της κυβέρνησης, τα αίτια της μεγάλης καταστροφής, τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέσα αντιπυρικής προστασίας, αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων μίλησε η Μαρία Μαραθιανάκη, μέλος της Επιτροπής Πυροπλήκτων, που αναγνωρίζοντας τη στάση του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πολύμορφη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των κατοίκων, σημειώνοντας ότι το Κόμμα έχει απόλυτο δίκιο σε όσα επισημαίνει σχετικά με τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία και την επιλεκτική αποτελεσματικότητα και αναποτελεσματικότητα του κράτους.

Ο Κ. Παπασταύρου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στις πληγές που ακόμα δεν έχουν κλείσει από τη μεγάλη καταστροφή και εξέφρασε εκ μέρους του Κόμματος την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα τους, «τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις σας στη Βουλή και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με όσες δυνάμεις έχουμε», για πλήρη αποκατάσταση όλων των πληγέντων από την πυρκαγιά, την καταβολή όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν, τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής και των ρεμάτων, την έκδοση αδειών ανακατασκευής των καμένων σπιτιών, για τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας.

Στην ομιλία του ξεχώρισε τα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να βγουν από αυτή την τραγωδία, θυμίζοντας ότι το Κόμμα από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε ως «εξήγηση» τη λογική του «ακραίου φυσικού φαινομένου», τονίζοντας ότι «δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα ακραία, ακραίες είναι οι πολιτικές που αφήνουν το λαό απροστάτευτο και αθωράκιστο», ενώ σημείωσε πως ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι η πυρκαγιά αποτέλεσμα εμπρησμού, «η ουσία είναι ότι, έτσι ή αλλιώς, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που "οπλίζει" το χέρι, που ανοίγει την όρεξη των εμπρηστών. Και το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν είναι άλλο από αυτό που καθορίζει τη γη ως εμπόρευμα, από αυτό που αφήνει το φυσικό περιβάλλον, τον δασικό πλούτο έρμαιο των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ανέφερε ακόμη ως αιτία το ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι αυτός «περιλαμβάνει χρήσεις γης και υποδομές που πρώτα απ' όλα εξυπηρετούν ανάγκες επιχειρηματικών σχεδιασμών. Δεν μπορεί, ούτε θέλει αυτός ο σχεδιασμός να γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες», ενώ θύμισε και τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που αφήνουν «εκτός» έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, φέρνοντας ως παράδειγμα τις προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει στην αντιπυρική θωράκιση η πολιτική του «δημοσιονομικού κόφτη» στο πλαίσιο των μνημονίων, πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και βέβαια απογείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Υπογράμμισε με βάση τα παραπάνω ως συμπέρασμα ότι το κράτος «έχει επιλεκτική αποτελεσματικότητα. Αντιδρά γρήγορα και αποφασιστικά όταν είναι να ξεζουμίσει το λαό με τη φοροληστεία, όταν είναι να δώσει χώρους, γη, λιμάνια, υπέδαφος και έδαφος για τα επιχειρηματικά κέρδη, όταν είναι να ιδιωτικοποιήσει κρατικές υποδομές, όταν είναι να τσακίσει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όταν είναι να δώσει το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, όταν είναι να χτυπήσει εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Αποδεικνύεται αυτό το κράτος τρομερά αναποτελεσματικό και ανήμπορο όμως να προστατέψει ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων σε περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων καταστροφών. Και αυτό είναι ταξική επιλογή, επιβεβαιώνει ότι δεν είναι κράτος για όλους, αλλά κράτος για τους λίγους, κράτος για τους οικονομικά ισχυρούς, αυτούς προστατεύει, αυτούς στηρίζει».

Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βγάλουν συμπεράσματα, πως «χρειαζόμαστε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό σχεδιασμό που θα λύνει τέτοια ζητήματα προστασίας του λαού. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει να φύγει από τη μέση το κέρδος των καπιταλιστών, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία ο πλούτος που παράγεται. Χρειαζόμαστε έναν δρόμο ανάπτυξης που δεν θα προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των αναγκών μας, όπου όλοι θα ζουν με βάση τη δουλειά τους, με σταθερά ωράρια. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα είναι δικό μας και όχι των μονοπωλίων, μια νέα εξουσία, μια εργατική - λαϊκή εξουσία, όπου κουμάντο θα κάνουμε εμείς και οι ανάγκες μας».

«Τα ζητήματα αυτά πρέπει να γίνουν κριτήριο και για τη στάση των κατοίκων της περιοχής μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιούλη», κατέληξε ο Κ. Παπασταύρου, σημειώνοντας πως στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην πάλη ως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και ως κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής, «η μόνη ψήφος που δεν θα πάει χαμένη είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».

Με δυνατό ΚΚΕ οι εργαζόμενοι σε καλύτερη θέση απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Στο εργοτάξιο του Παρθενώνα βρέθηκε χτες κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη

Στο εργοτάξιο του Παρθενώνα βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Μαρμαροτεχνίτες, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, οι οποίοι εργάζονται στην ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την αρχική τοποθέτηση του Θ. Χιώνη πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση, όπου οι εργαζόμενοι έθεσαν πολλά ερωτήματα, επικεντρώνοντας τον προβληματισμό τους στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ο Θ. Χιώνης στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτό που μας νοιάζει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι αν οι εργαζόμενοι θα είναι σε καλύτερη θέση απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή», με βάση και τους εφαρμοστικούς νόμους των τριών μνημονίων, τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, τις απαιτήσεις βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, τη «συνεργασία» με τους Αμερικάνους.

Με βάση τα παραπάνω, ο Θ. Χιώνης σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι ποιος θα τους κόψει τη φόρα, ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί με την επόμενη κυβέρνηση και ποιος μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε το φίδι από την τρύπα, που έλεγε "θα ξεμπερδέψουμε με το παλιό" και τελικά το ανέσυρε, το "ξέπλυνε", υλοποιώντας δεξιά στην ουσία πολιτική αλλά με αριστερό μανδύα, και έδωσε τώρα το δικαίωμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι γι' αυτά που έχουν κάνει; Που χαντάκωσε αριστερές αξίες και ιδανικά; Που τελικά νομιμοποίησε για ό,τι πάλεψε τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος;

'Η θα τους κοντράρει το ΚΙΝΑΛ, που ήδη λέει ότι άμα χρειαστεί και ψήφο ανοχής μπορεί να τους δώσει; Το μισό ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζει προς τη ΝΔ και το άλλο μισό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι περίεργο; Καθόλου, λέμε εμείς. Γιατί υπάρχουν πολλά κοινά σημεία.

'Η τα κόμματα μίας χρήσης, όπως είναι το ΜΕΡΑ25, που λέει την ίδια φαρσοκωμωδία του ΣΥΡΙΖΑ του 2015; Ο "νονός" που βάφτισε την τρόικα "θεσμούς", τα μνημόνια συμφωνίες, που υλοποίησε το μνημόνιο με την ενδιάμεση συμφωνία το Φλεβάρη του 2015 και προετοίμασε το τρίτο μνημόνιο. Και τελικά το μεγάλο "όχι" έγινε ένα μεγαλοπρεπέστατο "ναι" που είχε ξεχάσει ότι το είχε ψηφίσει, γιατί έλειπε, ήταν εκτός Ελλάδας, αλλά έστειλε επιστολική ψήφο.

Τις έδρες στη Βουλή τις διεκδικούν: 4 μνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΜΕΡΑ 25), 2 φασιστικά - ακροδεξιά (ΧΑ, Ελληνική Λύση) και από την άλλη μεριά είναι το ΚΚΕ».

Ο Θ. Χιώνης ανέφερε ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως την πρόταση για κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες, μόνιμες θέσεις που χρειάζονται, καθώς και την πρόταση για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Κατέληξε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και να ανοίξει και το δρόμο για την ικανοποίησή τους, σημειώνοντας: «Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια. Μπορούμε να σας ζητήσουμε όχι απλά να ψηφίσετε το ΚΚΕ, που είναι συμφέρον σας, που τη δικιά σας δύναμη ενισχύετε, αλλά και να συμβάλετε σε αυτήν την υπόθεση».

ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
«Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο» της πάλης και της ανατροπής

Μια ξεχωριστή συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ

Μια μοναδική βραδιά έζησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στην όμορφη συναυλία - αφιέρωμα που διοργάνωσαν οι ΚΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο το περασμένο Σάββατο. Η συναυλία δόθηκε από την ίδια την ορχήστρα του αξέχαστου καλλιτέχνη, ενώ τραγούδησαν οι Κώστας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Κανέλλος και Λήνα Ψυχογιού.

Στο γήπεδο του Αγίου Ιερόθεου, στην καρδιά της μεγάλης εργατούπολης της Αθήνας, βρέθηκαν εκατοντάδες λαϊκού κόσμου, ειδικά νέοι άνθρωποι, ζευγάρια με τα παιδιά τους που απόλαυσαν το μουσικό πρόγραμμα, τραγουδώντας τα αγαπημένα κομμάτια του Δημήτρη Μητροπάνου. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά και αντάρτικα τραγούδια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, και οι υποψήφιοι στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ, και Γρηγόρης Τιμπλαλέξης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά πως «εμείς "βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο", "πάντα γελαστοί" και ποτέ "γελασμένοι", γιατί γνωρίζουμε ότι το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, είναι μια σταθερή δύναμη, δοκιμασμένη στα δύσκολα, που θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι πρέπει για να συμβάλει στην αγωνιστική ανάταση του λαού, να ανασυγκροτηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να απαλλαχτεί από τα βαρίδια της ηττοπάθειας, να αποκτήσει μαζικότητα και μαχητικότητα για να βαθύνουν θετικές διεργασίες που συντελούνται μέσα σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και να βρουν το χώρο να εκφραστούν».


Αναφερόμενη στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα τέσσερα χρόνια απ' όταν το «Οχι» στο δημοψήφισμα το μετέτρεψε σε ένα «μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΙ» στο τρίτο μνημόνιο, πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου που ξέπλυνε τη ΝΔ και της άνοιξε το δρόμο, η Λ. Ράζου σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι με όλες τις κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ έχασε ο λαός και κέρδισε το κεφάλαιο. Από την πίτα της ανάπτυξης θα περισσεύουν πάντα μόνο τα ψίχουλα, αφού οι εφαρμοστικοί νόμοι όλων των μνημονίων είναι και θα είναι για πολλά χρόνια εδώ, αφού τα ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ έως το 2060.

Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για το λαό, ώστε να απαλλαγούμε από τα αντιλαϊκά δεσμά, είναι ο δρόμος της πάλης, ο δρόμος της συγκέντρωσης δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, όποια κυβέρνηση κι αν την υλοποιεί. Για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων με τον λαό στην εξουσία.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε με επιμονή, αλλά και με σταθερότητα. Το ΚΚΕ πιστεύει βαθιά και έχει σχέδιο που υπηρετεί αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Γι' αυτό μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, να παλεύει για την ανακούφιση των εργαζομένων, να βάζει στο επίκεντρο ώριμες διεκδικήσεις και αιτήματα του λαϊκού κινήματος. Αντιλαμβανόμαστε τη δράση μας αυτή σαν το απαραίτητο λίπασμα για να φουντώσει και να καρπίσει η λαϊκή πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση. Για να εμποδίσουμε να ισχυροποιούνται οι παράγοντες που συντηρητικοποιούν και καθηλώνουν λαϊκές δυνάμεις.


Αυτή την προσπάθεια στηρίζουν και εκατοντάδες συναγωνιστές που μετατοπίστηκαν πολιτικά και έδωσαν μαζί μας τη μάχη μέσα από τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις εκλογές του Μάη και συνεχίζουμε με πιο πολλούς και ακόμα πιο αποφασιστικά».

Και κάλεσε τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη να «καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το κάλεσμα για τη στήριξη του ΚΚΕ να φτάσει πλατιά. Να διακινηθούν τα ψηφοδέλτιά μας πλατιά και ειδικά στον Δυτικό Τομέα να συνεχιστεί η θετική τάση ανόδου που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές και να καταποντιστεί ταυτόχρονα η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή».

«Στη ΝΔ και σε κάθε ενδεχόμενο σχήμα αντιλαϊκής κυβέρνησης που θα προκύψει, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα σταθεί εμπόδιο, από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Ούτε τα κόμματα μιας χρήσης, ούτε η αποχή τους φοβίζει. Καμία αποχή δεν εμπόδισε ποτέ και πουθενά, κανέναν αντιλαϊκό νόμο. Καμία αποχή δεν οργάνωσε αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στην απληρωσιά, στα εργατικά ατυχήματα για τα μεγάλα μέτωπα των λαϊκών αναγκών. Καμιά αποχή δεν ανέπτυξε δράση απέναντι στην εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λ. Ράζου, προσθέτοντας πως «η δίκαιη αποστροφή απέναντι στο αστικό πολιτικό προσωπικό, όπως και ο θυμός που νιώθουν ιδιαίτερα πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάψευση των προσδοκιών τους από την κυβερνητική θητεία ας μην σκορπιστεί ούτε σε καλοζωισμένους αριστερούς τύπου Βαρουφάκη, ούτε να πνιγεί στην καλοκαιρινή ραστώνη. Ας εκφραστεί εκεί που πραγματικά θα πιάσει τόπο, ας εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ».

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Περιοδεία στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»

Περιοδεία στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Δυτική Αθήνα. Ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε με τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τους βρεφονηπιοκόμους κ.ά. για την πρόσφατη απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του Τμήματος Υποδοχής μέχρι και τον Οκτώβρη, λόγω έλλειψης προσωπικού, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης σε όλες τις ειδικότητες, τις αλυσιδωτές συνέπειες που έχει η συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του «Μητέρα», όπως και όλες οι δημόσιες δομές που αφορούν την προστασία του παιδιού.

Αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές που παραδίδουν άμεσα ή έμμεσα το απροστάτευτο παιδί στα δόντια των ΜΚΟ και σε ιδιωτικά ιδρύματα, ενώ συζητήθηκαν η περιβόητη «επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής» χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, η ανάγκη να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς πολλά απ' αυτά τα παιδιά χρήζουν διεπιστημονικής παρέμβασης για την αποκατάστασή τους, κ.λπ.

Τέλος, ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με την ψήφο τους στις 7 Ιούλη το ΚΚΕ προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους ενάντια σε όλους αυτούς που υλοποιούν την πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών, της διάλυσης της Πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων, που έστρωσαν το δρόμο για το κλείσιμο ιδρυμάτων και τμημάτων και στο ίδιο το «Μητέρα».

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια κόκκινη λαοθάλασσα πλημμύρισε χτες βράδυ τον Λευκό Πύργο και χύθηκε στο Θερμαϊκό, που «κοκκίνισε» κι αυτός από τα καραβάκια που μετέφεραν μέλη του Κόμματος με τα κόκκινα λάβαρά τους, στη μεγαλειώδη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Χαιρετισμό στη χτεσινή συγκέντρωση απηύθυναν ακόμη οι υποψήφιοι βουλευτές σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, αντίστοιχα, και η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά.

Εργαζόμενοι και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, αγρότες από την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκά σπίτια, σε χώρους όπου ζει, σπουδάζει και ψυχαγωγείται η νεολαία, και έδωσαν μαζικά το «παρών», συγκροτώντας μια πραγματικά μεγαλειώδη συγκέντρωση. Ανάμεσά τους άνθρωποι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ και δίνουν στο πλάι των μελών του την εκλογική μάχη για την ισχυροποίησή του, επιστήμονες, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ξεχωριστή, όπως πάντα, η παρουσία των παιδιών της ΚΝΕ που δεν έπαψαν να δονούν την ατμόσφαιρα με τα συνθήματά τους, ξεσηκώνοντας κι όλους τους υπόλοιπους: «ΚΚΕ δυνατό, δύναμη για το λαό», «Ψηφίζω - δυναμώνω το ΚΚΕ, η δύναμή σου είναι για σένανε λαέ», «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς»...

Μαζική και μαχητική, με όγκο και παλμό, η συγκέντρωση σάλπισε μήνυμα κλιμάκωσης της προσπάθειας ώστε τις μέρες και ώρες που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης να μη χαθεί καμία ψήφος που μπορεί να ενισχύσει το ΚΚΕ, για να δυναμώσει τελικά τον ίδιο το λαό και την πάλη του την επομένη των εκλογών, όταν η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι πάλι παρούσα στη ζωή του, ανεξάρτητα απ' το ποιος θα διαχειρίζεται την υλοποίησή της.

Τώρα μόνο ΚΚΕ! Για να λάμψει η ελπίδα, η αλήθεια, η δύναμη του λαού!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπροστά στις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή, ο εργάτης, ο άνεργος, ο καθημερινός άνθρωπος του μόχθου αλλά και κάθε νέο παιδί και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Γιατί την επόμενη μέρα για το λαό σημασία δεν θα έχει πού θα κάτσει η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο, αν θα έχουμε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας με κάποιο κόμμα συμπλήρωμα, ούτε το αν και πόσα κόμματα μιας χρήσης θα μπουν στη Βουλή.

Αυτό που θα έχει σημασία για το λαό την επόμενη μέρα είναι πόσο δυνατό θα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γιατί το ΚΚΕ, με σημαία τις ανάγκες και το δίκιο του λαού, θα βρεθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι εχθρική για το λαό. Ακριβώς γιατί θα είναι άλλη μια κυβέρνηση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχίζει να τσακίζει τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων.

Γιατί το ΚΚΕ, κόντρα στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, στις μειωμένες απαιτήσεις και τη μοιρολατρία, θα μπει μπροστά, για να οργανωθεί ο αγώνας, η αντίσταση, για να πάρει πίσω ο λαός όλα όσα έχασε, όλα τα κλεμμένα, για να διεκδικήσει όλα όσα μπορεί να έχει.

Γιατί το ΚΚΕ θα φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θα λένε στο λαό: Δέξου θυσίες, μη ζητάς πολλά, παραιτήσου από τη διεκδίκηση όσων έχασες, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την ανάκαμψη των κερδών και των επενδύσεων, μήπως στο τέλος περισσέψει κανένα ψίχουλο.


Γιατί το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που βάζουν το λαό μας, τη νεολαία μας σε νέες περιπέτειες.

Γιατί το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αναδεικνύει πως η χώρα μας έχει δυνατότητες, έχει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στο βιομηχανικό και αγροτικό τομέα. Ολα αυτά, δηλαδή, που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με εργατική εξουσία. Κι αυτό το σχέδιο του ΚΚΕ συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Το σχέδιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό είναι εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του.

Την Κυριακή στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε. Στις 8, όμως, σημασία θα έχει να είναι δυνατό το ΚΚΕ. Για να είναι πιο δυνατός ο λαός.

Τα δύσκολα είναι εδώ...

Ο εργάτης, ο άνεργος, ο φτωχός αγρότης και αυτοαπασχολούμενος, ο νέος και η νέα ξέρουν πως στις 7 Ιούλη η σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης θα αλλάξει χέρια, όμως, αυτός και η οικογένειά του θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη με τα προβλήματα, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα.


INTIME NEWS

Γιατί ξέρουν καλά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, πέρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις της ΝΔ για ισχυρή ανάπτυξη για όλους και τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, θα είναι εδώ όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που τα γεννούν. Ξέρουν πως την επόμενη μέρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους μειωμένους μισθούς και τις συντάξεις, τους απογειωμένους φόρους, την εμπορευματοποιημένη Παιδεία και Υγεία.

Γιατί είναι εδώ και παραμένουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και των 3 μνημονίων που ψήφισαν και εφάρμοσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν τολμά να μιλήσει για κατάργησή τους.

Ο ελληνικός λαός θα έχει να αντιμετωπίσει νέα μέτρα. Αυτά που ήδη περιγράφονται στις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, που όλοι τους αποδέχονται, γιατί το κράτος, όπως λένε, έχει συνέχεια, γιατί δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Θα έχει να αντιμετωπίσει τη θηλιά του δημόσιου χρέους, αυτή που του έβαλαν στο λαιμό όλες οι κυβερνήσεις. Θηλιά που του έδεσε πιο σφιχτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή της για ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Θα έχει να αντιμετωπίσει την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ελαστικοποίηση των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς, όλα αυτά τα οποία αποτελούν «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Θα έχει να αντιμετωπίσει νέο ξεζούμισμα, γιατί το κεφάλαιο θα πιέζει για νέες παροχές και φοροελαφρύνσεις, που ήδη έχει εξασφαλίσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Θα έχει να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, αυτές που ξέρει πως τον βάζουν σε μπελάδες γιατί έχουν μετατρέψει τη χώρα του σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, δηλαδή σε μαγνήτη επιθέσεων.

Θα έχει, με δυο λόγια, να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση η οποία όλα τα παραπάνω θα τα πει στις προγραμματικές της δηλώσεις, θα τα φέρει στη Βουλή με τα επόμενα νομοσχέδιά της, θα τα «τρέξουν» οι υπουργοί και τα στελέχη της.

...και στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ

Ποιος, λοιπόν, θα είναι δίπλα στο λαό, στη νεολαία και απέναντι στη νέα επόμενη κυβέρνηση, που, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το νέο συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί και δεν φαίνεται να ανατρέπεται, θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ;

Μπορεί, αλήθεια, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποδείχτηκε το παιδί για όλες - μα για όλες - τις δουλειές;

Ψήφισε ένα μνημόνιο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε τρία. Βάθυνε την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παραχωρώντας νέες βάσεις στους φονιάδες του ΝΑΤΟ, «στρατολογώντας» άλλη μία χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εστειλε άλλους στον καναπέ και άλλους ξανά στη ΝΔ, έναν κόσμο που παλιότερα πάλεψε ενάντια στη σημερινή βαρβαρότητα. Βάφτισε «αριστερή» τη δεξιά πολιτική που εφάρμοσε.

Εστρωσε το έδαφος για να ενισχυθεί το TINA («there is no alternative» = δεν υπάρχει εναλλακτική). Μία λογική επιζήμια για τους λαούς και ταυτόχρονα βολική γι' αυτούς που έχουν την εξουσία.

Μπορεί, αλήθεια, απέναντι σε μια νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση να είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Μα αυτό, εκτός του ότι έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και έχει κριθεί για το αντιλαϊκό του παρελθόν, σήμερα δηλώνει ξανά έτοιμο να στηρίξει τη ΝΔ, για να κάνει κυβέρνηση.

Ούτε φυσικά μπορεί ο ελληνικός λαός να εμπιστευθεί τα «κόμματα μιας χρήσης». Κόμματα μιας χρήσης, που σπρώχνονται από το σύστημα, για να βάλουν τρικλοποδιές, παγίδες στο λαό, όπως το κόμμα του Βαρουφάκη. Ο οποίος δεν διστάζει να δηλώσει πως θα συνεργαζόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ, ενώ αναμασά τα παραμύθια για κάποια αλλαγή της ΕΕ εκ των έσω, λες και η ΕΕ είναι εξωραϊστικός σύλλογος που περιμένει τον Βαρουφάκη να την εξωραΐσει. Αλλά και το κόμμα του Βελόπουλου, που και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είχε την τιμητική του από τα διάφορα κανάλια του συστήματος, γιατί, όταν δεν πουλάει κηραλοιφές και δεν συνομιλεί με τον Ιησού, προσβάλλοντας τους πιστούς χριστιανούς ορθόδοξους, τον προορίζουν να παίξει το ρόλο μιας δήθεν πιο «σοβαρής» Χρυσής Αυγής.

Δεν συζητάμε βέβαια καν για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, αυτή τη δολοφονική συμμορία, η οποία αφού γκρεμοτσακίστηκε από την τρίτη θέση, τώρα πρέπει να εξαφανιστεί και από τη Βουλή και από παντού.

Δίπλα στο λαό, στη νεολαία, και από τη σκοπιά των συμφερόντων τους, μπορεί να είναι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και αυτό το ξέρουν όχι μόνο όσοι μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές, το ξέρουν και όλοι όσοι θέλουν να πάει καλά το ΚΚΕ στις εκλογές, θέλουν να ανεβάσει τα ποσοστά, τις δυνάμεις του, να αυξήσει τους βουλευτές του. Γιατί ξέρουν πως τα δύσκολα είναι εδώ και στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ.

Σκεφτείτε: Εάν το ΚΚΕ είχε 15% θα μπορούσαν να περάσουν τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα; Σε καμιά περίπτωση. Να γιατί η μόνη χρήσιμη πραγματικά για το λαό ψήφος είναι μόνο αυτή στο ΚΚΕ.

Σε όλους εσάς λέμε πως η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στα δικά σας χέρια. Πάρτε λοιπόν την απόφαση, φτάστε στην κάλπη με ψηλά το κεφάλι και ρίξτε το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - καπιταλιστών «αναβαθμίζει» η συμφωνία των Πρεσπών και όχι των λαών

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία, που έγινε κατά παραγγελία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική ένωση του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε προβλέπεται στο άρθρο 2 κιόλας της συμφωνίας, και ήταν και το ερώτημα που τέθηκε στο λαό της γειτονικής μας χώρας.

Στόχος εκείνων των ιμπεριαλιστικών κύκλων που σχεδίασαν το όλο εγχείρημα ήταν και είναι η ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κι όχι μόνο η γειτονική χώρα.

Μέσω αυτής επιδιώκουν να ασκήσουν ανάλογες πιέσεις και πολιτικές ανατροπές και στη Σερβία, γενικότερα να εμποδίσουν τα ανταγωνιστικά προς αυτούς συμφέροντα άλλων δυνάμεων.

Αυτή η συμφωνία δεν έγινε για να επιλύσει ένα χρονίζον ζήτημα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για ξένα προς τους λαούς συμφέροντα. Για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των καπιταλιστών, που προσδοκούν να κερδοσκοπήσουν από τα όποια έργα στις υποδομές «ανοίξουν» και από τη διείσδυσή τους στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτοί «τρίβουν τα χέρια» τους από ευχαρίστηση!

Τα συμφέροντα αυτών των δυνάμεων «αναβαθμίζονται» στην περιοχή των Βαλκανίων, και όχι του εργάτη, του υπάλληλου, της νεολαίας, των λαών, που σε οποιαδήποτε νέα «καμπή» της Ιστορίας θα βρεθούνε και πάλι μπροστά σε κινδύνους.

Η συμφωνία αυτή έριξε «νερό στο μύλο» του αντιδραστικού εθνικισμού και στη δική μας χώρα, αξιοποιήθηκε από δυνάμεις, όπως η ΝΔ, που, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν με τα μπούνια τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το Κόμμα μας έχει προειδοποιήσει πως οι αλυτρωτισμοί και οι εθνικισμοί είναι τα «εργαλεία» που αξιοποιούνται για να προωθείται η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

Ο κ. Τσίπρας και πρόσφατα ισχυρίστηκε πως με αυτόν τον τρόπο, με τη συμφωνία των Πρεσπών, δήθεν προχωρά η «αδελφοσύνη» των δύο λαών, κι ως παράδειγμα έφερε πως ο ελληνικός στρατός στο εξής θα βρίσκεται στα Σκόπια «για να εγγυηθεί την ασφάλεια της φίλης γειτονικής χώρας!».

Κάποια επίσης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κορδώνονται» στα τηλεοπτικά κανάλια πως αναλάβαμε και την «εναέρια περιπολία» της Βόρειας Μακεδονίας και τα ελληνικά «F-16» θα πετάνε κι εκεί, όπως ήδη το κάνουν πάνω από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, παραλείποντας, βέβαια, να πούνε πως αυτή η «υπηρεσία» αναλαμβάνεται από τη χώρα μας στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Αλήθεια, από ποιον αόρατο «εχθρό» κινδυνεύουν αυτές οι χώρες και αναλάβαμε την «προάσπισή» τους;

Δεν είναι φανερό πως η «υπηρεσία» αυτή, όπως κι άλλες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, κόντρα σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία;

Και ας μας πούνε αυτοί που καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια, είναι αλήθεια πως η πτήση ενός «F-16» για μία ώρα κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 15 χιλιάδες ευρώ; Δηλαδή, πάνω κι από όσα βγάζει το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση ένας εργάτης;

Είναι αλήθεια πως μια τέτοια «εναέρια περιπολία» μπορεί να απασχολεί για ένα 4ωρο, δύο (2) «F-16», δηλαδή συνολικά κοστίζουν 120 χιλιάδες ευρώ;

Ας μας πούνε, πόσες μέρες και ώρες το χρόνο παρέχουν αυτήν την «υπηρεσία» στο ΝΑΤΟ αφιλοκερδώς, όταν λένε πως δεν έχουν χρήματα για τις δημόσιες υπηρεσίες και λαϊκές ανάγκες, για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση;

Σε τι ύψη κυμαίνεται ο πραγματικός πακτωλός χρημάτων, που όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, συμφωνούν να τα στερείται ο λαός και να δίνονται για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ;

Σίγουρα είναι πολλές φορές πάνω από το ποσό που μαζεύουν από τον ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο έχουν φορτώσει κάθε λαϊκό σπίτι!

Μόνο το ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και στο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα

«Μα αν δεν πετάξουμε τα δικά μας, θα πετάνε εκεί τα τουρκικά!» - είναι ο αντίλογος που ακούμε από ανεγκέφαλα παπαγαλάκια. Κι αυτός ο αντίλογος είναι χαρακτηριστικός για τις σχέσεις που διαμορφώνουν οι άρχουσες ηγετικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Από τη μια, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σχέση συνεργασίας, αναπτύσσοντας σχέσεις οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές, συμμετέχοντας μάλιστα στην ίδια πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, σχέσεις ανταγωνισμού, φαγωμάρας, για το ποιος θα είναι ο πιο καλός «μεντεσές» για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική κ.ο.κ.

Τελικά, ποιος κερδίζει από τη συνεργασία τους, όταν αυτή επιτυγχάνεται; Μόνο κάποιοι καπιταλιστές Τούρκοι και Ελληνες και στις δύο χώρες, που βρίσκουν νέους τρόπους να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους!

Ποιος κερδίζει από τους ανταγωνισμούς τους; Πάλι οι λίγοι καπιταλιστές, που αξιοποιούν τον φανατικό εθνικισμό, μόνο και μόνο για να ενισχύσουν την εξουσία των κομμάτων τους, όταν οι εργαζόμενοι έρχονται πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός αιματηρού πολέμου, που πάντα οι λαοί τον πληρώνουν με το αίμα τους!

Κι είναι αλήθεια πως στις μέρες μας, εξαιτίας του ότι έχει αρχίσει να «κόβεται» η πίτα των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, η αστική τάξη της Τουρκίας έχει σηκώσει υπέρμετρα ψηλά το «μπαϊράκι» της διεκδίκησης του πλούτου που δεν της ανήκει.

Αμφισβητεί μεθοδικά εδώ και χρόνια τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στηρίζεται γι' αυτό στις «πλάτες» των «συμμάχων» μας, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εδώ και χρόνια σύνορα στο Αιγαίο. Τα μονοπώλια της ΕΕ «ξερογλείφονται» όταν σκέφτονται τη διείσδυσή τους στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν «βρείτε τα μόνοι σας» και όλοι μαζί όλα αυτά τα χρόνια πιέζουν για μια εξέλιξη στο Κυπριακό, που θα κατοχυρώνει τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ολοι τους, λοιπόν, με τη στάση τους, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να χτυπήσουν «κόκκινο» οι διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Κι αν γίνει κάτι «θα είμαστε μόνοι μας!», δηλώνει η κυβέρνηση σε μια κρίση ειλικρίνειας. Παραδεχόμενη έστω κι έτσι πως οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι πολυδιαφημιζόμενες «στρατηγικές συμμαχίες» με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που όλη την προηγούμενη περίοδο μας τους παρουσίαζαν δήθεν σαν «βράχους» και «στηρίγματα» της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της Κύπρου, είναι μόνο «φύκια» που τα πλασάρουν για «μεταξωτές κορδέλες»!

Γιατί οι «μεγάλες δυνάμεις» της Δύσης ενδιαφέρονται αυτήν την περίοδο για δύο πράγματα: Πρώτον, το πώς τα ενεργειακά τους μονοπώλια θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και δεύτερον: Το πώς θα διατηρήσουν την Τουρκία στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, αποσπώντας από την αγκαλιά της Ρωσίας.

Ανάλογες επιδιώξεις, αλλά με διαφορετικές στοχεύσεις, έχουν άλλες «μεγάλες δυνάμεις», όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Ετσι οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας μπορεί να πληρώσουν πολύ ακριβά αυτούς τους ανταγωνισμούς, την εμπλοκή των χωρών μας σε αυτούς.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά της μπορούν να γίνουν «αντικείμενο» διαπραγμάτευσης στο «ανατολίτικο αλισβερίσι» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ με την Τουρκία.

Το ΚΚΕ τονίζει πως ο εφησυχασμός, που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και η παραπέρα ενσωμάτωση της χώρας στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, με την οποία συμφωνούν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες το λαό μας!

Στον αντίποδα όλων αυτών των δυνάμεων στέκεται το ΚΚΕ, που σταθερά παλεύει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτό είναι σήμερα και το πραγματικό περιεχόμενο του πατριωτισμού. Και το ΚΚΕ, που προτάσσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη με τους γείτονες λαούς, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, είναι η μόνη πραγματικά πατριωτική δύναμη σ' αυτόν τον τόπο.

Είναι η μόνη δύναμη που λέει στο λαό μας ότι υπάρχει διέξοδος, που θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας και των γειτονικών λαών. Κι αυτή βρίσκεται σε ρήξη με όσα καθημερινά μαυρίζουν τη ζωή του λαού και τον σέρνουν στον πόλεμο για ξένα συμφέροντα.

Μέχρι την τελευταία ώρα για να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ

Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες, άσχετα εάν ξέρουμε πως δεν θα αλλάξουν τα πράγματα άρδην για το λαό μέσα σε μια μέρα, δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μπορούν όμως να βοηθήσουν στο κάτι να αρχίζει να αλλάζει.

Μπορούν να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα. Να ενισχύσουν την αισιοδοξία, την πεποίθηση ότι μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο, να εμποδίσουμε τα χειρότερα, ανοίγοντας τον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της ριζικής αλλαγής.

Η δυσαρέσκεια μπορεί να καρπίσει, να γίνει δύναμη και πίστη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, μόνο με την αποφασιστική στήριξη και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ είναι δίπλα στο λαό και στη νεολαία και εδώ θα μείνει. Μπροστά σε κάθε μάχη και διεκδίκηση μέχρι την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σταθερά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, της πάλης, της αντίστασης.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έκαναν πρώτη φορά το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, να κάνουν και το επόμενο. Να δώσουν μαζί μας τη μάχη μέχρι και να κλείσει η κάλπη την ερχόμενη Κυριακή για την παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ.

Να πουν ΟΧΙ σε όλη αυτήν την κοροϊδία που βίωσαν, το ξεπούλημα ιδεών και οραμάτων. Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, για να μπει φρένο. Για να μπει το λαϊκό κίνημα σε φάση αντεπίθεσης με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στο προσκήνιο.

Γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας. Αυτό θα μετρηθεί και στις εκλογές! Γι' αυτό η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η ψήφος που μετράει.

Μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι την τελευταία ώρα που θα κλείσει η κάλπη δίνουμε τη μάχη: Να μη χαθεί καμία ψήφος για το Κόμμα μας.

Στις 7 Ιούλη πάμε να ψηφίσουμε και ψηφίζουμε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι μας. Είναι η ψήφος που μετράει για το λαό.

Ελάτε μαζί μας. Εστω κι αν έχετε τις επιμέρους διαφωνίες σας, τους ξεχωριστούς προβληματισμούς σας. Εχουμε μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για όλους και όλες.

Στις 7 του Ιούλη έχετε να επιλέξετε, ανάμεσα σε 4 μνημονιακούς και 2 φασίστες - ακροδεξιούς και στο ΚΚΕ. Αυτή είναι η ουσία. Γι' αυτό σας λέμε με όλη τη δύναμη της φωνής και της καρδιάς μας.

Τώρα μόνο ΚΚΕ. Για να λάμψει η ελπίδα, η αλήθεια, η δύναμη του λαού.

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Με το ΚΚΕ γιατί είμαστε με τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη συνέπεια

«Επιτέλους Θεσσαλονίκη. Αλλάξαμε δυο φορές την ημερομηνία αυτής της συγκέντρωσης, για να διευκολύνουμε εκείνο το ντιμπέιτ που δεν έγινε ποτέ, αφού δεν βόλευε καθόλου ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη. Τι να έλεγαν άλλωστε; Και μάλιστα έχοντας απέναντι το ΚΚΕ και κοιτώντας το στα μάτια. Δεν υπάρχει κατάκτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτού του λαού που να μη συνδέεται με αγώνες του ΚΚΕ», σημείωσε η Σεμίνα Διγενή στην αρχή του χαιρετισμού της.

Για να προσθέσει: «Περισσότερα από 100 χρόνια, δεν υπήρξε προσβολή της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, που το ΚΚΕ δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντίστασης. Δες πόσο στοίχισε στη ζωή μας και στα κερδισμένα με αίμα και θυσίες δικαιώματά μας η παραπλάνηση του κόσμου από τη λάθος εικόνα που έδιναν οι καθεστωτικοί φακοί στην Ιστορία, στους αγώνες και στις θέσεις αυτού του κόμματος. Δεν είμαστε ίδιοι με όλους αυτούς. Αυτοί είναι με τους λίγους και τους προνομιούχους. Εμείς με τους πολλούς, τους μη προνομιούχους. Είμαστε όλοι εδώ μαζί και δίπλα στο ΚΚΕ, γιατί σ' αυτό ανήκουμε. Είμαστε με την πλευρά της δικαιοσύνης, της αλήθειας, της συνέπειας, των αγώνων, των αρχών. Είμαστε με το ΚΚΕ γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, μαζί με τους αυθεντικούς αριστερούς και όχι με τους επικίνδυνα μεταμφιεσμένους, που διέσυραν το όνομα της αριστεράς, έστρωσαν το δρόμο για τη δεξιά επέλαση και ετοιμάζονται για νέες συμπράξεις, νέες εξυπηρετήσεις, νέα γκεστς».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν κόμματα και «διάττοντες αστέρες» τύπου Βελόπουλου και Βαρουφάκη, και τόνισε: «Δεν έχουμε δικαίωμα απέναντι στη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας, τους γονείς και κυρίως τα παιδιά μας, να αφήσουμε την Κυριακή το θέμα στην τύχη του. Δεν θα απέχουμε. Θα είμαστε όλοι εκεί στην κάλπη, όπου θα συναντήσουμε τέσσερις επικίνδυνους και αμετανόητους μνημονιακούς, δύο φασίστες ακροδεξιούς και το ΚΚΕ».

«Δεν θέλουμε», υπογράμμισε, «να προχωρήσουμε με κανέναν απ' αυτούς, στο δρόμο της ΕΕ και του συστήματος, δεν συναντιούνται πουθενά μαζί μας και με τη ζωή που ονειρευόμαστε, με τις ανάγκες ιδιαίτερα των νέων, με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Τους ξέρουμε, τους ζήσαμε, τους πληρώσαμε, εμείς έχουμε ιστορική μνήμη. Αλίμονο σε όσους ξεχνούν. Οσοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, ας απεγκλωβιστούν από προκαταλήψεις. Κι όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, ας ψηφίσουν με λογική, αξιολογώντας πράξεις και όχι λόγια, μελετώντας Ιστορία. Για να γκρεμίσουμε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από παντού. Στις 7 Ιουλίου είναι στο χέρι μας να γίνει αυτό που θέλουμε εμείς. Να έχουμε ένα ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση. Τη μόνη δύναμη που αν είναι ισχυρή, υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε κάποια πράγματα τώρα, όχι στο μακρινό και άγνωστο μέλλον. Με τη νίκη».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Υπάρχει δρόμος για να ζήσουμε καλύτερα και είναι το ελπιδοφόρο σχέδιο του ΚΚΕ

«Δίνουμε με αισιοδοξία και ισχυρή θέληση τη μάχη μέχρι την τελευταία μέρα για να βγει πιο ισχυρό το ΚΚΕ! Για να δυναμώσει η αντίσταση απέναντι σε μια αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται από διαδοχικές κυβερνήσεις, αλλά και για να δυναμώσει η αντεπίθεση, για πραγματικές κατακτήσεις, αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών που είχαμε όλα τα τελευταία χρόνια. Για να βάλουμε όμως και πιο στέρεες βάσεις για μια άλλη προοπτική, την προοπτική της κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε στην αρχή του χαιρετισμού του ο Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως επισήμανε, «στις 8 Ιούλη θα είναι εδώ τα μεγάλα προβλήματα, όπως και η κοινή αντιλαϊκή ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, οι συστάσεις των επιχειρηματικών ομίλων και της Κομισιόν, που επί της ουσίας ζητάνε από εμάς, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να συνεχίσουμε τις μεγάλες θυσίες, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ομως την καπιταλιστική ανάπτυξη την ξέρουμε καλά και στην περιοχή μας και γνωρίζουμε ότι δεν φέρνει την κοινωνική ευημερία. Γιατί αυτή καταρχήν έχει όρους και προϋποθέσεις, όπως τους χαμηλούς μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, τα φορολογικά δωράκια στους ομίλους που τα φορτωνόμαστε εμείς με φόρους και χαράτσια, αλλά και τις υποδομές για τη διευκόλυνση των επενδύσεων που είναι η άλλη όψη των σημαντικών ελλείψεων σε έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή μας».

Αλλωστε, σημείωσε, «στις μεγάλες επιχειρήσεις που καταγράφουν αύξηση τζίρου, κερδοφορία, επενδύσεις και εξαγωγές, τίποτα δεν χαρίζεται στους εργαζόμενους, η κατάσταση δεν βελτιώνεται από μόνη της, όπως στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

«Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης βάζει πραγματικά εμπόδια και στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας», όπως δείχνουν τα παραδείγματα της απαξίωσης της ΕΛΒΟ, της ΕΒΖ, αλλά και το κλείσιμο του εργοστασίου της «Δέλτα» στο Πλατύ Ημαθίας, η παράδοση - ξεπούλημα του χρυσού της περιοχής σε πολυεθνική εταιρεία, υποθηκεύοντας «το μέλλον των εργαζομένων αλλά και τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτός ο πλούτος για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Εξελίξεις που έχουν φαρδιά πλατιά και την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Λ. Στολτίδης υπογράμμισε ότι «υπάρχει δρόμος για να ζήσουμε καλύτερα! Είναι το σχέδιο που καταθέτει στον λαό το ΚΚΕ για το σήμερα και το αύριο. Σήμερα με οργάνωση στα σωματεία, στους αγροτικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, στα σχολεία και στις σχολές, με ισχυρό ΚΚΕ, βάζουμε εμπόδια, διεκδικούμε πραγματική ανακούφιση για τους πολλούς. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς ώστε αύριο από καλύτερες θέσεις να πετύχουμε τις μεγάλες ανατροπές σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο, που θα επιτρέψουν:

-- Την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων και την απορρόφηση όλων των ανέργων.

-- Την πραγματική συμμετοχή των εργαζομένων στο σχεδιασμό, υλοποίηση, έλεγχο της παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

-- Εισόδημα που να καλύπτει πραγματικά τις μεγάλες ανάγκες.

-- Μείωση του χρόνου εργασίας που επιτρέπει η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας.

-- Δωρεάν σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία της μητρότητας αλλά και κατοικία και μεταφορές.

-- Εξασφαλισμένες διακοπές για όλους αλλά και πρόσβαση σε δωρεάν σύγχρονες υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Δηλαδή έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της τις κοινωνικές ανάγκες, τους εργαζόμενους και όχι τα κέρδη των λίγων».

Οπως ανέφερε, «το ελπιδοφόρο σχέδιο που καταθέτει το ΚΚΕ για το σήμερα και το αύριο δεν είναι ευχολόγιο. Γιατί η χώρα και η περιοχή μας έχει υπαρκτές μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, πολυάριθμο και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ορυκτό πλούτο, σημαντικό αγροτοδιατροφικό τομέα και παραγωγική βάση σε κλάδους της βιομηχανίας. Εμπόδιο στην αξιοποίηση όλων των παραπάνω μπαίνει το γεγονός ότι τώρα το τι παράγεται, με ποιους όρους και με ποιο σκοπό, καθορίζεται από το αν αποφέρει κερδοφορία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σημείωσε ότι «στις λίγες μέρες που έμειναν, με τη δράση μας μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά, δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Στους αγώνες μας, στο ΚΚΕ που πάει κόντρα σε αυτό το άδικο σύστημα, βρίσκεται η πραγματική ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Κερδίζουμε τη ζωή μας με τη μόνη κερδισμένη ψήφο για το λαό μας!

Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι «τα φθαρμένα εκβιαστικά διλήμματα που σερβίρονται στο λαό περί "προόδου - συντήρησης" και "μικρότερου κακού" τα έχει σαρώσει η ίδια η ζωή, που βλέπει κάθε μέρα τη δήθεν πρόοδο του ΣΥΡΙΖΑ να συναντιέται με τη συντήρηση της ΝΔ στα μνημόνια, στα σαλόνια του ΣΕΒ, στο λιβάνισμα της ΕΕ και στα εγκώμια του ΝΑΤΟ».

Κάλεσε το λαό να απορρίψει με την ψήφο του τη λογική του «μικρότερου κακού», αλλά και το απατηλό παραμύθι της ανάπτυξης που του πουλάνε «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, φασιστικά μορφώματα και "assets" του συστήματος τύπου Βαρουφάκη», λέγοντάς του ότι τάχα θα ωφεληθεί από αυτήν αρκεί να μη ζητάει πολλά και να δέχεται την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, τις «μεταρρυθμίσεις» που τσακίζουν τα δικαιώματά του.

«Αυτή η ανάπτυξη» διερωτήθηκε «τι φέρνει άραγε εδώ στη Θεσσαλονίκη και στο δικαίωμα του λαού να μετακινείται με ασφαλή, σύγχρονα και κυρίως φθηνά Μέσα, αντί γι' αυτό το καθημερινό αίσχος και την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός της πόλης με τον ΟΑΣΘ;».

Οπως σημείωσε, «από το Δεκέμβρη του 2019 ξεκινά η εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για τις αστικές συγκοινωνίες, η οποία οδηγεί σε μια καπιταλιστική επιχείρηση στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, είτε ιδιωτική είτε δημόσια, που θα λειτουργεί οπωσδήποτε με σκοπό το κέρδος. Αυτό δεν οδηγεί σε τσουχτερά εισιτήρια για τους επιβάτες και σε τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του;».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «το Μετρό, σαν σύγχρονο γεφύρι της Αρτας που ξεκίνησε το 2005, χρειάζεται 20 χρόνια, έως το 2025, για να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος σταθμός της βασικής του γραμμής, ανεβάζοντας το κόστος κατασκευής του και τα κέρδη των κατασκευαστικών του ομίλων».

Η ίδια «ανάπτυξη», ανέφερε, είναι που οδήγησε την ΕΥΑΘ ΑΕ στην ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αποτέλεσμα «κέρδη για τους μετόχους, ακριβά τιμολόγια για το λαό, εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζομένους της, που τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση με τη ΣΣΕ, και βλάβες επικίνδυνες στο απαρχαιωμένο της δίκτυο, με διακοπές νερού ακόμα και πολυήμερες», ενώ από την άλλη δεν δίνεται φράγκο για να αντιμετωπιστεί το έντομο που καταστρέφει το δάσος Σέιχ Σου, συνεχίζεται η ρύπανση του Θερμαϊκού από τα βιομηχανικά απόβλητα και πάει λέγοντας.

Αντίστοιχα, συνέχισε, και «για την Υγεία και την Παιδεία του λαού η "ανάπτυξη" αυτή δεν πολυσκοτίζεται. Τι κι αν έκλεισαν τρία νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη; Το πολύ πολύ τώρα καμιά ΤΟΜΥ, με έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια ανά 10.000 ανθρώπους, κι αν δεν σας αρέσει υπάρχουν και τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία στα δημόσια κατά τ' άλλα νοσοκομεία, τα οποία στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα! Τι κι αν τα σχολικά κτίρια της πόλης είναι γερασμένα, υποσυντηρημένα και καθόλου ασφαλή, όπως δείχνουν συχνά επικίνδυνα περιστατικά όπως αυτό με την πτώση του ανεμιστήρα; Τι κι αν καθυστερεί επικίνδυνα η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, μιας και η σχετική μελέτη και ο έλεγχος ακόμα δεν ολοκληρώθηκαν; Δεν ασχολείται με όλα αυτά η "ανάπτυξή" τους». Ομως, πρόσθεσε, «ασχολούμαστε εμείς, γιατί αυτά ορίζουν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας!»

«Το ΚΚΕ», κατέληξε, «ασχολείται με όλα αυτά, όπως και με όλα τα βάσανα των λαϊκών οικογενειών. Και μέσα στη Βουλή, όπου είχαμε από τον Οκτώβρη του 2015 μέχρι τώρα πάνω από 650 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις - Ερωτήσεις και Αναφορές - για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, για όλα τα λαϊκά προβλήματα, μαζί με τροπολογίες και προτάσεις νόμου. Αλλά και έξω από τη Βουλή, αξιοποιώντας αυτή τη δύναμή μας στη Βουλή για το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος. Και γι' αυτό στηρίζουμε τώρα το ΚΚΕ, που επιμένει όλα αυτά να τα αναδεικνύει και να τα διεκδικεί. Κερδίζουμε τη ζωή μας με τη μόνη κερδισμένη ψήφο για το λαό μας: Την ψήφο στο ΚΚΕ».

Με τους εργαζόμενους του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, που η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει πετώντας στο δρόμο 90 εργαζόμενους, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Σωματείου τους κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Θόδωρος Τσοπουρίδης, ενημέρωσε για την πορεία λειτουργίας του εργοστασίου, που από το 1973 παράγει το γνωστό «γάλα Βλάχας» και το οποίο το 2006 πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΛΤΑ. Παρά τη σημαντική παρουσία του προϊόντος στην αγορά, η εταιρεία αποφάσισε να το κλείσει και να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό, με πρόσχημα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της μονάδας στο Πλατύ. Μάλιστα εκβίασε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ένα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», μοιράζοντας λίγα ψίχουλα. Μια μερίδα εργαζομένων εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει, ενώ μια άλλη μερίδα παραμένει, περιμένοντας την απόλυση από την εταιρεία. Το κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στην περιοχή, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ. Με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ επηρεάζονται και μια σειρά εργαζομένων και επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνταν γύρω από το εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Σωματείο τους και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, διεκδικούν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να απασχοληθούν σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, και σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει, να αναλάβει η εργοδοσία την πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την πλήρη υποστήριξη στον αγώνα τους να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματά τους αυτά το ΚΚΕ θα τα παλέψει παντού, μέσα στα υπουργεία, μέσα στη Βουλή, οπουδήποτε, προκειμένου να ικανοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικό ζήτημα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, να τα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο, και τώρα, αυτές τις μέρες, αλλά κυρίως μετά. Γιατί μετά θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, η οποία απ' ό,τι όλα δείχνουν θα ακολουθήσει το δρόμο της προηγούμενης, με αντεργατικά μέτρα και αντεργατικές πολιτικές. Είναι σημαντικό ζήτημα οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τη δουλειά τους, με πλήρη δικαιώματα. Εμείς υποστηρίζουμε το αίτημά σας να απορροφηθούν αυτό το διάστημα σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου στα Κουφάλια και στη Σίνδο, και όταν τελειώσουν αυτές οι εργασίες να επιστρέψουν με πλήρη δικαιώματα στις θέσεις τους. Και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης σε άλλες επιχειρήσεις, θα πρέπει με ευθύνη της επιχείρησης να εξασφαλιστεί ασφαλιστική κάλυψη και οι μισθοί να πληρώνονται κανονικά όσο διαρκούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι από τις μονοπωλιακές εταιρείες που είχαν κέρδη και στη διάρκεια της κρίσης. Αυτό πρέπει να είναι στόχος πάλης».

Συνέχισε λέγοντας: «Αν η επιχείρηση ήταν κοινωνική, δημόσια ιδιοκτησία και ανήκε πραγματικά στο λαό και στους εργάτες το κάθε εργοστάσιο, θα μπορούσαν αλλιώς να το κουμαντάρουν και να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, όμως οι καπιταλιστές νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους και δεν υπολογίζουν τους εργαζόμενους, μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους, αναζητώντας ευκαιρίες μεγαλύτερης ακόμα κερδοφορίας (...) Κατά τ' άλλα μιλάνε για επενδύσεις, μιλάνε για ανάπτυξη, ότι τάχα ενδιαφέρονται για τον τόπο, και ο κόσμος ψάχνει τη μετανάστευση μετά, αναζητώντας στον ήλιο μοίρα. Ενώ μπορεί να μείνει εδώ και να παράγει, καθώς η χώρα μας έχει τεράστιο πλούτο».

Κλείνοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το Κόμμα θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου τον ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας, όπως ακριβώς άρχισε έτσι και ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, με τους υποψήφιους βουλευτές να ανεβαίνουν στην εξέδρα και να γίνονται δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα απ' τους συγκεντρωμένους, ανανεώνοντας όλοι μαζί την κοινή τους δέσμευση στη μάχη για εκλογική ισχυροποίηση του Κόμματος έως την Κυριακή, στη μάχη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων την επομένη, με την πεποίθηση πως αυτή θα δοθεί από καλύτερες ακόμα θέσεις, με ένα ακόμα ισχυρότερο ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι του Κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κουτσούμπας Δημήτριος, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αβραμίδου Σοφία, Ιδιωτική υπάλληλος, συνεργαζόμενη, σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ευόσμου

Αβραμόπουλος Σωτήρης, Πολιτικός Μηχανικός, περιφερειακός σύμβουλος

Αγαθαγγέλου Νίκος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου

Γεωργιάδου Αναστασία, Φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας

Δελής Γιάννης, Εκπαιδευτικός, βουλευτής

Ζαριανόπουλος Σωτήρης, Τραπεζοϋπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Καλαντίδου Σοφία, Συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΙΚΑ

Καπετανγιώργη Ουρανία, Αυτοαπασχολούμενη στο Εμπόριο, πρόεδρος Σωματείου μικρών και αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων


Κοκκονάς Θανάσης, Ιδιωτικός υπάλληλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας

Κουτσουράς Θανάσης, Οικοδόμος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων

Μαργαρίτης Γιώργος, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Μητσιάκος Γιώργος, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού Ιατρικής ΑΠΘ

Μπακιρλή Ελένη, Νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ Σωματείου ΑΧΕΠΑ - ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ - ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Παπαδοπούλου Σοφία, Συμβασιούχος Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς

Ραδίσης Παντελής, Δικηγόρος, συνεργαζόμενος

Ραΐζη Ηλέκτρα, Προεδρείο ΟΓΕ

Τατσιούλη Ανθή, Μουσικός

Τσιαούσης Κυριάκος, Εργαζόμενος στον Επισιτισμό, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τσίντζιλης Γιώργος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΔΣ ΣΕΓΑΣ - ΔΣ ΓΣ «Ηρακλής»

Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφεντουλίδου - Αλμπάνη Κωνσταντίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Βαρδαλής Θανάσης, Συνταξιούχος ΟΤΑ, βουλευτής

Ιγνατιάδης Θόδωρος, Αυτοαπασχολούμενος κτηνίατρος, περιφερειακός σύμβουλος

Ιντζές Κωνσταντίνος, Ιδιωτικός υπάλληλος

Καινουργιάκη Στυλιανή - Μαρίνα, Ιδιωτική υπάλληλος, ΔΣ Συλλόγου Γονέων Πυλαίας

Μαυριδόπουλος Αγησίλαος, Αγρότης, μέλος ΔΣ Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά

Μιχαήλ Μιχαήλ, Απόστρατος Ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Μπαράκος Ευστάθιος, Ναυτεργάτης

Πολυκάρπου Χρυσούλα (Σίσυ), Εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανισμών Θεσσαλονίκης

Στολτίδης Λεωνίδας, Εργαζόμενος ΟΤΕ, ΕΓ ΠΑΜΕ - ΔΣ Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Χατζηκυριάκου Πασχαλίνα (Λίνα), Δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Εχεδώρου

Χοροζίδη Κλεοπάτρα, Εργαζόμενη ΟΤΑ, πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ, ΓΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΓΣ ΑΔΕΔΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στις 8 Ιούλη ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω απ' τη Βουλή

Περιοδεία σε χωριά της Θήβας πραγματοποίησε την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην Αλυκή
Στην Αλυκή
Με ιδιαίτερη θέρμη έγινε δεκτός απ' τους κατοίκους χωριών της Θήβας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε την Κυριακή, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Νατάσσα Τάτση και Αντώνης Τουλουμάκος.

Κατά σειρά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής τα χωριά Ελλοπία, Ξηρονομή και Αλυκή και το απόγευμα τα χωριά Δομβραίνα, Πρόδρομο (Χώστια), Σαράντι και Θίσβη.

Σε όλα τα χωριά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και καλώντας σε υπερψήφισή του την Κυριακή ώστε από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα των εκλογών να δώσει τη μάχη για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και για τον επιπλέον λόγο να πάρει την έδρα στο νομό Βοιωτίας και να μην υπάρξει ξανά χρυσαυγίτης βουλευτής στο νομό. Ενώ κατ' επανάληψη τόνισε την ανάγκη ο λαός μας να μη γυρίσει πίσω σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ που τους άνοιξε το δρόμο με την αντιλαϊκή πολιτική του, αλλά και να μην παγιδευτεί στα νέα αναχώματα που στήνονται για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκειά του.

Οπως σημείωσε εξάλλου σε δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Δ. Κουτσούμπας, «την επόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις μνημονιακούς και δύο φασίστες ακροδεξιούς και στο ΚΚΕ. Να δώσει τη δύναμη λοιπόν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για να 'ναι δυνατό την επόμενη μέρα, για να είναι έτσι δυνατός και ο ελληνικός λαός».

Σημασία για το λαό έχει πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ

Στην Ξηρονομή
Στην Ξηρονομή
Μιλώντας σε καφενείο στην Ξηρονομή, όπου τον περίμεναν αρκετοί κάτοικοι, αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που «μας λένε εδώ ότι δεν έχουμε χρήματα για κοινωνικές υπηρεσίες, δεν έχουμε χρήματα για την Υγεία, δεν έχουμε χρήματα για την Πρόνοια, πρέπει να βάζουμε φόρους στα λαϊκά στρώματα, να πληρώνει ο αγρότης, για παράδειγμα, ο οποίος δεν μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς από την παραγωγή, γιατί είναι μεγάλο το κόστος, γιατί δεν πουλιέται η παραγωγή...».

«Αρα λοιπόν τα ζητήματα αυτά πρέπει να θέσουμε επί τάπητος. Αυτά να σκεφτούμε», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και πρόσθεσε: «Και κυρίως πρέπει να ενισχύσουμε την άλλη μέρα, τη δύναμη αυτή που και μέσα στη Βουλή και έξω απ' τη Βουλή θα μπορέσει να αντιπαλέψει όλα αυτά, να πιέσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση, να μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος για το λαό μας! Να καταργήσουμε, για παράδειγμα, όλους τους αντιλαϊκούς νόμους. Να απαλλαγεί ο κόσμος απ' τη φορολογία τη βαριά που έχει. Να μπορεί να ανοίξουν δουλειές αλλά με δικαιώματα και με μισθούς που να μπορεί ο άλλος να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του. Κι αυτή η δύναμη σήμερα είναι μόνο το ΚΚΕ».

Στην Ελλοπία
Στην Ελλοπία
Χαρακτηρίζοντας εξάλλου ψεύτικη και ανόητη προπαγάνδα αυτά που λένε κάποιοι πως «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «δεν υπάρχει κόμμα στην ελληνική κοινωνία που να μη θέλει να κυβερνήσει, και το ΚΚΕ θέλει, το 'χει δηλώσει από τότε που ιδρύθηκε, ότι είναι το Κόμμα που θέλει να οδηγήσει το λαό μας πραγματικά στην εξουσία. Ο λαός να είναι στην εξουσία και όχι κάποιοι πολιτικάντηδες που θα κάθονται στο σβέρκο του ανά τετραετία και θα τον ξεζουμίζουν, θα τον ματώνουν με τους νόμους που θα περνάνε. Αρα λοιπόν το θέμα είναι τι κυβέρνηση θέλει το ΚΚΕ, ποια κυβέρνηση έχει ανάγκη ο τόπος. Ο λαός έχει ανάγκη από μία λαϊκή διακυβέρνηση. Δηλαδή, το ΚΚΕ αυτό που λέει είναι ότι δεν μπαίνει και δεν στηρίζει κυβερνήσεις αντιλαϊκές που θέλουν να περάσουν νόμους ενάντια στο λαό, που θέλουν να ματώσουν και να τσακίσουν κι άλλο εργασιακά, κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα. Σε τέτοιες κυβερνήσεις δεν μπαίνουμε! Σε μία λαϊκή διακυβέρνηση είμαστε παρόντες και θα είμαστε παρόντες».

Θυμίζοντας εξάλλου πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους υπόλοιπους απέρριψαν την προηγούμενη τετραετία τις έξι ολοκληρωμένες προτάσεις νόμου για τα λαϊκά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, την ανεργία, τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, τη συνταξιοδότηση, την Παιδεία, την Υγεία, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία, να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, όπως και τις δεκάδες τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, σημείωσε πως το Κόμμα έχει προτάσεις και θέσεις για όλα και συγκεκριμένους νόμους, που θα τους καταθέσει από την άλλη μέρα που θα μπει στη Βουλή, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν «αν το ΚΚΕ, για παράδειγμα, είχε 15%, θα μπορούσε να περάσει μνημόνιο, αυτό που πέρασε, θα μπορούσαν να περάσουν αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι; Να γιατί λέμε ότι έχει σημασία πόσο δυνατό θα είναι την επόμενη μέρα, στις 8 δηλαδή του Ιούλη, το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, με τους αγώνες, να μπορεί να πιέζουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, τα υπουργεία να παίρνουν μέτρα που να είναι φιλολαϊκά ή να εμποδίζουμε άλλα μέτρα αντιλαϊκά».

Να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής στη Βοιωτία!

Στη Θίσβη
Στη Θίσβη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «έτσι όπως είναι η κατάσταση, η διαφορά θα είναι μεγάλη, η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση, το ξέρουμε. Σημασία δεν έχει ποια θα είναι η διαφορά, το πρώτο απ' το δεύτερο κόμμα, αν θα είναι 12, 10 μονάδες, σημασία έχει πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κυβέρνηση και για να την πιέσει.

Γιατί ποιος άλλος θα κάνει αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφού αυτός άνοιξε τον δρόμο, αυτός έχει υπογράψει τώρα τη "μεταμνημονιακή" εποχή νέους νόμους, νέες συμφωνίες για μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα και θα τα περάσει τώρα ο Μητσοτάκης λέγοντας ότι τα συμφώνησε ο προηγούμενος!

`Η η κυρία Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη και τη δεξιά για να φτιάξει κυβέρνηση αν δεν έχει αυτοδυναμία και ψήφισε κι αυτή όλους τους νόμους εκτός απ' τα προβλήματα που έχει η ίδια στο ίδιο της το κόμμα και δεν ξέρουμε πού θα βρίσκονται αύριο και οι βουλευτές της ακόμα;

`Η αυτά τα κόμματα μιας χρήσης που εμφανίζονται κάθε φορά, όπως είναι τώρα ο Βαρουφάκης; Λες και δεν τον γνωρίσαμε, άνθρωπος του Σόρος, υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο, ετοίμασε το 3ο μνημόνιο στην ουσία, κορόιδεψε μαζί με τον Τσίπρα τον ελληνικό λαό και μετά έκατσε στην άκρη για να εμφανιστεί σήμερα μόνο και μόνο για να κόψει ψήφους απ' το ΚΚΕ, από ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις. Και να μας λέει κι αυτός ότι εγώ θα κάνω κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και να είναι, και με τους δύο!».

Στα Χώστια
Στα Χώστια
«Είναι κόμματα μιας χρήσης που εμφανίζονται μόνο ως αναχώματα και όπως εμφανίζονται έτσι εξαφανίζονται», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, θυμίζοντας και το πώς αξιοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων, η ΔΗΜΑΡ, ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ενώ παράλληλα θυμίζοντας πως την τρίτη έδρα στη Βοιωτία την πήρε στις προηγούμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή με μόλις 200 ψήφους διαφορά από το ΚΚΕ, στέλνοντας ναζιστή βουλευτή στη Βουλή, τόνισε την ανάγκη η ναζιστική εγκληματική οργάνωση «να ξεκουμπιστεί από τη Βουλή αλλά και από παντού», και ειδικά στη Βοιωτία, και βέβαια ο λαός να μη στηρίξει στη θέση της άλλα σχήματα όπως του Βελόπουλου.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενισχύσει μόνο το ΚΚΕ. Πρέπει να πάρει αυτή τη θέση γιατί θα είμαστε η φωνή σας, θα είμαστε εδώ παντού παρόντες και μέσα στη Βουλή και βεβαίως θα πιέζουμε την οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην περνάει αντιλαϊκούς νόμους και βεβαίως οτιδήποτε γίνει για να ανακουφίζονται οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η νεολαία», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει ο καθένας να ζυγιάσει την ψήφο του αυτές τις μέρες μέχρι την άλλη Κυριακή και να πάει στην κάλπη με αυτήν την ελπίδα και με την πίστη ότι το ΚΚΕ μπορεί και να έχει βουλευτή στη Βοιωτία αλλά και συνολικότερα να αυξηθούν οι δυνάμεις του και οι βουλευτές του σε όλη την Ελλάδα».


Στο Σαράντι
Στο Σαράντι
Δύο ντοκουμέντα

Κατά την επίσκεψη στην Ξηρονομή, χωριό με πλούσια αγωνιστική Ιστορία και δεσμούς αίματος με το ΚΚΕ, ο Σπύρος Παπανικολάου, κάτοικος του χωριού, παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το Αρχείο του Κόμματος, δύο εκθέσεις της «Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας της Λιβαδειάς» του 1968 - '69, με τις οποίες εισηγείται την επέκταση της εκτοπίσεως στη Λέρο αγωνιστών και μελών του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Απαράδεκτες διευκολύνσεις στη Χρυσή Αυγή

Πρόκληση χαρακτηρίζει η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας να παραχωρήσει, ανάμεσα στα άλλα κόμματα, δημόσιο χώρο και διευκολύνσεις στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με το πρόσχημα ότι «είναι κόμμα του Κοινοβουλίου».

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι ήταν αρκετοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ρωτήθηκαν καν για την εν λόγω διαδικασία, εντούτοις φαίνεται σαν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης η δημοτική αρχή παραβλέπει την ομόφωνη απόφαση της διακομματικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24/6/19 και πρότεινε να μην παραχωρηθούν κανένας δημόσιος χώρος προβολής και κανενός είδους διευκόλυνση από το δήμο Εορδαίας, όπως έγινε σχεδόν στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αντωνία Χόλμπα, ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, πράγμα που δεν έγινε. «Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν αυτήν την απόφαση είναι υπόλογοι στον δημοκρατικό λαό της περιοχής μας», σημειώνει η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και καταλήγει: «Ο λαός και η νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα, να απομονώσουν τους φασίστες, να δυναμώσουν το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο

Την Πέμπτη 27/6, στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην παραλία του Βόλου, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, συνεργείο με μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στην καταστροφή των προεκλογικών αφισών στους δρόμους της πόλης! Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη και ταυτόχρονα προκλητική ενέργεια. Μέσα στον πανικό τους για τις βουλευτικές καρέκλες, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Αποκαλύπτουν ότι τους ενοχλεί το ΚΚΕ, η καθαρή θέση και στάση του. Προφανώς επειδή τους χαλάει τη σούπα της κοροϊδίας και των αυταπατών, ιδιαίτερα σε αριστερές και προοδευτικές οικογένειες, τους αποκαλύπτει στο λαό, επειδή στέκεται με συνέπεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τους, όπως έκανε και με τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως θα κάνει και με την επόμενη».

Συγκεντρώσεις και περιοδείες

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο πλοίο «FESTOSPALACE» στο λιμάνι του Πειραιά.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών, θα μιλήσει σε συγκέντρωση συνταξιούχων επαγγελματιών στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

-- Στις 8 μ.μ., η Βούλα Πάκου και η Μαρίνα Τσίγκα - Σαραντέα, υποψήφιες στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στη Μεταμόρφωση στην παιδική χαρά Μποφίλιας.

Την Πέμπτη 4 Ιούλη

-- Στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στον Βαρνάβα, στην πλατεία Βαρνάβα.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου 29 για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12.30 μ.μ., ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, θα επισκεφτεί το πρακτορείο Τύπου «Αργος», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6.30 π.μ., ο Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, θα επισκεφτεί τους εργάτες δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια τους παιδικούς σταθμούς στο Ψυχικό.

-- Στις 10 π.μ., η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο «ΙΑΣΩ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ. η Ντίνα Γκογκάκη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ (Αθηνάς 67) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Ροΐδης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί το ερευνητικό κέντρο «Φλέμινγκ» και στις 9.30 μ.μ. το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Αεροδρόμιο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Εύα Μελά, υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, θα επισκεφτεί το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Χάρης Χουρδάκης, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, θα επισκεφτεί το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους ανάπηρους οράσεως.

-- Στις 11 π.μ., η Ευανθία Ρουτζούνη, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών, θα επισκεφτεί το κτίριο του ΟΤΕ στον Αγ. Στέφανο, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την εταιρεία KANAKΗΣ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αλλες συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 9 μ.μ., στο Αγρίνιο, σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη συγκέντρωση δρομολογούνται λεωφορεία: 6.30 μ.μ., από Ναύπακτο (κεντρική πλατεία), 7 μ.μ., από Βόνιτσα (Κέντρο Υγείας), 7 μ.μ., από Μεσολόγγι (γραφεία ΔΕΗ), 7.20 μ.μ., από Αιτωλικό (στο Σταθμό), 7.30 μ.μ., από Λουτράκι και 7.45 μ.μ., από Αμφιλοχία (λιμάνι).

-- Στις 8 μ.μ., στην Κέρκυρα, στην Ανουντσιάτα, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., στην Καλαμάτα (κεντρική πλατεία) θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Βαθύ Σάμου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα, θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιες βουλευτές Βασιλική Βρυνιώτη και Ερη Ρίτσου (Επικρατείας).

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης του ΚΚΕ.

-- Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λιτοχώρου, θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Τασούλα Τηλέγραφου, υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 4 Ιούλη:

Στις 8 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»

Υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στη Β' Θεσσαλονίκης συζήτησαν με τους εργαζόμενους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ», στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, που κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους υποψήφιους βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Σάκη Βαρδαλή, Λεωνίδα Στολτίδη, Λίνα Χατζηκυριάκου και τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοστασίου, εκεί όπου καθημερινά συγκεντρώνονται από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία ότι ούτε η διαθεσιμότητα δύο βδομάδων που τους έχει θέσει, ούτε οι απειλές μέσω εξώδικων για διεκδίκηση αποζημιώσεων θα κάμψουν τον αγώνα τους.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ και τόνισαν ότι έχει σημασία η δύναμη στήριξης στην πάλη των εργαζομένων, το ΚΚΕ, να είναι πιο δυνατή και μετά τις εκλογές. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν στο ΚΚΕ τον σταθερό, συνεπή και αξιόπιστο σύμμαχό τους στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αναφερόμενος στην ίδια την πείρα τους, ο Σάκης Βαρδαλής είπε: «Μας έχουν φάει τα αυτιά ότι θα σωθεί η χώρα και ο λαός με την πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη. Εσείς όμως ξέρετε από πρώτο χέρι ότι ακόμα κι αν κλάδοι της οικονομίας είναι κερδοφόροι και συγκεκριμένα εργοστάσια σε συγκεκριμένους κλάδους είναι κερδοφόρα, ποτέ, κανένας βιομήχανος, κανένας επιχειρηματίας, δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα πει "πάρτε ρε παιδιά κι εσείς ένα μερίδιο από τα κέρδη".

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον δικό σας αγώνα. Εάν οι εργάτες δεν είναι ενωμένοι, αν δεν μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους και αν δεν τον προσανατολίσουν σωστά στον κύριο αντίπαλο, αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει. Στις 8 του μήνα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα κάνουν πάρτι στις πλάτες του λαού γιατί και οι δύο στηρίζουν την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Είναι κρίσιμο την επομένη των εκλογών το ΚΚΕ να είναι πιο ισχυρό. Αυτό συμφέρει τους εργάτες που αγωνίζονται να υπογράψουν ΣΣΕ, για καλύτερα μεροκάματα, καλύτερα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στη «ΜΕΒΓΑΛ»

Στο εργοστάσιο της «ΜΕΒΓΑΛ» στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης περιόδευσε την Παρασκευή ο υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. «Την επόμενη μέρα των εκλογών, αυτό που θα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή. Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσάς, τους εργάτες και με μία απαίτηση αν θέλετε, διότι είναι το μοναδικό Κόμμα που σταθερά δίνει τη μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού».

Είπε ακόμα ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προαποφασισμένη ατζέντα, διαμορφωμένη από τις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΣΕΒ. Και η καπιταλιστική ανάπτυξη, που αποτελεί τον κορμό αυτής της ατζέντας, έχουμε πείρα για το πού οδηγεί. Βλέπετε και από τα πρόσφατα παραδείγματα της «ΣΙΔΕΝΟΡ», αλλά και των συναδέλφων σας στη "ΔΕΛΤΑ", που ανήκει στη "Vivardia" και έχει και εδώ στη "ΜΕΒΓΑΛ" μεγάλο κομμάτι μετοχών...

Οταν πρόκειται για τα κέρδη τους, δεν κάνουν βήμα πίσω. Γιατί εμείς λοιπόν να κάνουμε βήματα πίσω, επιλέγοντας κάθε φορά το μικρότερο κακό; Είναι πλέον ανάγκη οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ψηφίζοντας και δυναμώνοντας το ΚΚΕ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org