Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Αγριο κυνήγι και διωγμός προσφύγων

Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν βίαια στην Τουρκία Ιρανούς και Ιρακινούς

Να επαναπροωθήσουν βίαια 30 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν - ανάμεσά τους και τρεις οικογένειες - από τη Χίο στο Δικελί της Τουρκίας επιχείρησαν οι αστυνομικές αρχές την περασμένη Κυριακή. Για άγνωστους λόγους οι τουρκικές αρχές δεν τους δέχτηκαν και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στη Χίο. Κάτω από την κατακραυγή των κατοίκων του νησιού, που πληροφορήθηκαν το απαράδεκτο γεγονός, οι 12 (σ.σ. πρόκειται για τις τρεις οικογένειες) αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι με το προειδοποιητικό απέλασης, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 30 μέρες. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες κρατούνται στα κρατητήρια εδώ και περίπου τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται να έχουν συμβεί ανάλογες ενέργειες και να μην έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Να θυμίσουμε, ότι με τις «ευχές» της ΕΕ η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα της Ελλάδας με τη «συνδρομή» του ΦΡΟΝΤΕΞ έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, συνολικά 3.494 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τις 2/11 έως και τις 23/11. Επιπλέον, το κυνήγι και η καταστολή μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και στο κέντρο της Αθήνας, στην Πάτρα και αλλού.

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, δήλωσε χθες το πρωί - λίγες μόλις ώρες μετά την βίαιη επιχείρηση - σκούπα στο πρώην εργοστάσιο της «Κολούμπια» - μιλώντας στον Ρ/Σ «Βήμα 99,5», ότι «όσοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Ελληνες πολίτες»! Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία 4 κέντρων υποδοχής - όπως τα ονομάτισε - σε Εβρο και Αθήνα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πού θα φιλοξενηθούν, ποιοι θα τα στελεχώσουν και θα τα λειτουργούν. Επίσης, αναφέρθηκε στην «ανάγκη εξέτασης των 45.000 περίπου αιτήσεων ασύλου που έχουν συσσωρευτεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια», την ίδια στιγμή που χτες άρχισε η ισχύς του «αστυνομοκρατούμενου» μεταβατικού συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Με αυτό το σύστημα, εξ ορισμού μερικά αιτήματα χορήγησης ασύλου χαρακτηρίζονται αβάσιμα (στη λεγόμενη ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης που θα διαρκεί τρεις μήνες). Αυτά θα τα διεκπεραιώνουν οι αστυνομικοί διευθυντές. Η άλλη διαδικασία χαρακτηρίζεται «κανονική» και θα αφορά τα λεγόμενα βάσιμα αιτήματα με χρονικό όριο το 6μηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ