Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ «ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ»
Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην καταλήστευση των Ταμείων

Τη θέση του ΚΚΕ συνόψισε χτες η βουλευτής του Κόμματος Β. Νικολαΐδου, καθώς την Τρίτη παραδίδονται τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταλήστευσαν διαχρονικά τα Ταμεία. Ο καυγάς τους στόχο έχει να κρύψει ότι ταυτίζονται στρατηγικά στο τζογάρισμα των αποθεματικών για λογαριασμό της πλουτοκρατίας
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταλήστευσαν διαχρονικά τα Ταμεία. Ο καυγάς τους στόχο έχει να κρύψει ότι ταυτίζονται στρατηγικά στο τζογάρισμα των αποθεματικών για λογαριασμό της πλουτοκρατίας
Την Τρίτη παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα», από τα οποία ζημιώθηκαν με εκατομμύρια ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από την καταλήστευση των αποθεματικών τους.

Στη χτεσινή τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν την πλειοψηφία, πρότειναν να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών της ΝΔ, που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, προτείνουν την παραπομπή για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα και τον πρώην υπουργό Εργασίας Σ. Τσιτουρίδη.

Για τον πρώτο εκτιμούν ότι έχει ευθύνες για την έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που αγοράστηκε από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και για τον δεύτερο επειδή δεν έκανε τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας των αγοραπωλησιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφήνουν, τέλος, ανοιχτό το θέμα για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ενώ καταλογίζουν μόνο πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, ο οποίος συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για την έκδοση του δομημένου ομολόγου.

Ως κεντρικό συντονιστή για την έκδοση των δομημένων ομολόγων κατηγορούν τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή, αλλά η Εξεταστική δεν έχει δικαιοδοσία για αυτόν, αφού δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Η θέση του ΚΚΕ

Στην παρέμβασή της στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης κοινού πορίσματος και τόνισε:

«Για μας η όλη εξέταση του θέματος των δομημένων ομολόγων δεν ξεκινά ούτε χρονικά στο διάστημα που προσδιορίστηκε στην Εξεταστική, αλλά ούτε και με το είδος των συγκεκριμένων ομολόγων. Εμείς συνδέουμε το θέμα των δομημένων ομολόγων με το όλο ζήτημα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και με την ανάγκη ανάδειξης των συγκεκριμένων διαχρονικών ευθυνών των δύο κομμάτων.

Και τα δύο κόμματα είναι ουσιαστικά συνυπεύθυνα γιατί έχουν συνδιαμορφώσει όλο το νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι γνωστό ότι από το 1951 με διάφορες μορφές και με νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά οι διάφοροι μεσάζοντες και πάντα με ευθύνη συγκεκριμένων υπουργών κυκλοφορούν στην κυριολεξία πάρα πολύ άνετα και ορίζουν και τους όρους των ομολόγων».

Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή τόνισε:

«Οσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες για το όλο θέμα εμείς τις επιρρίπτουμε και στα δύο κόμματα. Ομως, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε διακρίνει πολιτικές ευθύνες στους πολιτικούς εκπροσώπους των υπουργείων, τις οποίες θα διατυπώσουμε συγκεκριμένα στο πόρισμά μας. Δε θα διαφωνήσουμε στο να διερευνηθεί η υπόθεση περαιτέρω γιατί υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Θα δούμε σε ποια μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Τα άλλα κόμματα

Ο Β. Μουλόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους και υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση ορισμένων από τους εμπλεκόμενους. Από τη μεριά του ΛΑ.Ο.Σ. ο Η. Πολατίδης είπε ότι δεν αποκλείει τη σύσταση προανακριτικής για τον Π. Δούκα, αλλά εκτίμησε ότι όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Τσούκαλης πρότεινε την παραπομπή για τους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ