Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στους δρόμους ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Τις επόμενες μέρες το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο

Ενα από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Ενα από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Τη «δέσμευση» της κυβέρνησης ότι η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ θα προχωρήσει στη βάση των όσων προβλέπει το μνημόνιο στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των μεταφορών και συγκοινωνιών, εισέπραξαν από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, που χτες πραγματοποίησαν κοινή κινητοποίηση στο πλαίσιο στάσης εργασίας. Σήμερα οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι στον προαστιακό πραγματοποιούν νέα 5ωρη στάση εργασίας (11π.μ.-4μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών.

Σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, στα τρόλεϊ και τον προαστιακό πραγματοποίησαν 5ωρη στάση εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό, στο τραμ και στο μετρό πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας. Ακολούθησε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Με τη συμμετοχή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου απαιτεί συνολική εναντίωση στην πολιτική που παραδίδει τις συγκοινωνίες στα μονοπώλια. «Καμία ανοχή - συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο», έγραφε το πανό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις αστικές συγκοινωνίες και «Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις απολύσεις, όχι στην αύξηση των εισιτηρίων» το πανό των ταξικών δυνάμεων στον ΟΣΕ. Ακολούθησε πορεία από την οδό Σταδίου μέχρι το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, προσπάθησε να μην απαντήσει συγκεκριμένα για τα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτά κινούνται πιστά με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο. Δήλωσε δήθεν ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις συγκοινωνίες και το δημόσιο χαρακτήρα τους, για να προσθέσει ότι θα γίνουν όμως αναδιαρθρώσεις. Οπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε από τους συνδικαλιστές μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει όλοι να ξεβολευτούμε, αναφερόμενος συνολικά στο ζήτημα των συγκοινωνιών. Τέλος, είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ θα φέρει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας στο υπουργικό συμβούλιο, αύριο Παρασκευή.

Μετά το τέλος της συνάντησης σε δηλώσεις του ο Πέτρος Παναγούλιας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, θα προχωρήσει στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Το ζητούμενο είναι, είπε, ότι οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Κάλεσε τους σιδηροδρομικούς να δώσουν τη μάχη για την κατάργηση αυτών των πολιτικών, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη εξουσία για όλους, για μια άλλη ζωή. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η άνοιξη για τους εργαζόμενους θα έρθει μόνο μέσα από την πάλη τους για μια άλλη κοινωνία.

Χρειάζεται πάλη για συγκοινωνίες λαϊκή περιουσία

Νωρίτερα, από το πρωί, η ΠΟΣ πραγματοποίησε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΣΕ στην Αθήνα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και τόνισε πως ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τα μέτρα που θέλουν να πάρουν έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΕΕ. Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, είπε και κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, για σιδηρόδρομους, συγκοινωνίες και μεταφορές στην υπηρεσία του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γραμμές» υποχώρησης και υποταγής(2011-01-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις(2010-12-14 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο αντιμονοπωλιακός τους συντονισμός(2010-09-30 00:00:00.0)
Σήμερα η κοινή κινητοποίηση(2010-09-08 00:00:00.0)
Στις ράγες της αντίστασης οι σιδηροδρομικοί(2005-02-11 00:00:00.0)
Απεργιακά συλλαλητήρια σήμερα(1998-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ