Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Μέρος μόνο της αλήθειας ήρθε στο φως

Προαναγγελία για τη σύσταση προανακριτικής οι χτεσινές δηλώσεις Βαλυράκη

Προαναγγελία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς, από τα οποία χρηματοδοτούνταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών έχει αποκαλύψει ένα ελάχιστο τμήμα του πολυπλόκαμου μηχανισμού χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από την πολυεθνική, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνονται διατεθειμένα να θυσιάσουν κάποια από τα εμπλεκόμενα στελέχη τους, προκειμένου να παραμείνει στο απυρόβλητο η ουσία του σκανδάλου και το σύστημα που το εξέθρεψε.

Ο Σ. Βαλυράκης είπε στους δημοσιογράφους ότι «προφανώς» υπάρχουν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα εκτός από τον Τ. Μαντέλη (έχει ομολογήσει ήδη ότι πήρε λεφτά από τη ΖΗΜΕΝΣ) και ανέφερε ότι «ενδεχομένως» θα έχουμε και άλλο στάδιο κοινοβουλευτικής διαδικασίας, υπονοώντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ο ίδιος απέφυγε να πει ποιοί πρώην υπουργοί αναμένεται να παραπεμφθούν και παρέπεμψε στο πόρισμα που θα συντάξει η Εξεταστική Επιτροπή η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον Σ. Βαλυράκη, από τις μέχρι τώρα εργασίες της Εξεταστικής διαπιστώθηκε ότι η «Ζήμενς» έβαζε καπέλο 10% στις τιμές των προϊόντων και στο κόστος των συμβάσεων στην Ελλάδα, από το οποίο το 8% πήγαινε σε υπηρεσιακούς παράγοντες και το 2% σε πολιτικά πρόσωπα. Αντίστοιχο (10%) ήταν το ποσοστό και της ζημιάς που υπέστη ο κάθε οργανισμός που έκανε συμφωνίες με τη «Ζήμενς», αφού η γερμανική πολυεθνική μετέφερε το κόστος της μίζας στο ελληνικό δημόσιο με υπερτιμολογημένες κατά 10% συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ζητώντας να ασκηθούν αγωγές εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο «Ζήμενς», όπως προκύπτει από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, ενώ εκτίμησε ότι οι συμβάσεις της «Ζήμενς» με τον ΟΤΕ από το 1997 έως το 2002 ανέρχονταν σε 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ