Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Με την ψήφο και τον αγώνα να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα

Περιοδεία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στον Α' Τομέα Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Περιοδεία στο χώρο του Α' Τομέα Αποχέτευσης Πειραιά της ΕΥΔΑΠ έκανε χτες το πρωί ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συζήτηση με τους εργαζόμενους επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση, στα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη στην ουσία γνώμη και της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στις τεράστιες φοροαπαλλαγές που διατηρεί το μεγάλο κεφάλαιο και στο μόνιμο χαρακτήρα που θα έχουν αυτά τα μέτρα, καθώς η κρίση ήταν η αφορμή για να ληφθούν και στόχος τους είναι «να βγει από την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο και να μπορέσει να ξαναεπενδύσει και να αποκτήσει μεγαλύτερα κέρδη».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τόνισε ο Θ. Παφίλης, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να υποταχθεί ο κόσμος, να σκύψει το κεφάλι και ο άλλος να αγωνιστεί, να αντισταθεί και μετά να περάσει στην αντεπίθεση. Να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του». Και οι εκλογές, πρόσθεσε, είναι καταρχήν μια ευκαιρία να εκφράσει την αγανάκτηση που νιώθει, να απαντήσει σε αυτή την επίθεση, τη συντριβή που του κάνουν» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην είναι συνδεδεμένο με τη γενικότερη πολιτική «και ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, θα κληθεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική ή να αντισταθεί σε αυτήν».

Ζωτικής σημασίας για το λαό το θέμα του νερού

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΕΥΔΑΠ επισήμανε πως «η αστική πολιτική εμφανίζει την Αττική ελλειμματική σε νερό και προωθεί μια δέσμη μέτρων με στόχο την αναδιάρθρωση - ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, την επέκταση της εμπορευματοποίησης και την επιβάρυνση των λαϊκών καταναλωτών. Η αστική πολιτική είναι παραπλανητική, αφού εμφανίζει το πρόβλημα από τη σκοπιά της κατανάλωσης, αποσιωπώντας την τεράστια απώλεια των αξιοποιήσιμων υδάτινων πόρων αφού δε λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό του νερού που αξιοποιείται, όπως έργα συγκράτησης επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων, υδροηλεκτρικά έργα, έργα επαναχρησιμοποίησης νερού άρδευσης και γενικότερα ανακύκλωσης του νερού.

Το τελευταίο διάστημα, πρόσθεσε, η Αττική είχε τριπλάσιες βροχοπτώσεις από τις συνολικές της ανάγκες σε νερό. Ομως, η δραματική έλλειψη αναγκαίων επενδύσεων σε βελτιωτικά έργα, η καταστροφή των δασών και η απογύμνωση των ορεινών όγκων της Αττικής και η έλλειψη ουσιαστικής προστασίας των δασών έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των υδάτων να μην αξιοποιείται. Παράλληλα, η κακή κατάσταση του συστήματος διανομής και η έλλειψη επενδύσεων επαναχρησιμοποίησης του νερού έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες σπατάλες στο σύστημα μεταφοράς και διανομής του νερού.

Η συγκεκριμένη πολιτική, είπε ο Θ. Παφίλης, έχει συγκεκριμένη στόχευση. Αυτή είναι η εμπορευματοποίηση του νερού και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και των άλλων φορέων ύδρευσης στην Ελλάδα. Η πώληση του νερού αποτελεί παγκοσμίως μια βιομηχανία 400 δισ. δολ. και στην Ελλάδα μόνο εκτιμάται ότι ο τζίρος θα φτάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ηδη, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που ελέγχουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας πίτας έχουν αρχίσει να κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο της αγοράς στην Ελλάδα.

«Τι θα κάνουν τώρα, έθεσε το ερώτημα στους εργαζόμενους, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Καρατζαφέρη αν εκλεγούν αύριο; Θα αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ; Οχι βέβαια, αφού συμφωνούν με αυτή την πολιτική. Και το αποτέλεσμα για σας θα είναι διπλό. Δε θα ναι μόνο η γενική ζημιά από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι εργασιακές σας σχέσεις. Οι ιδιώτες θέλουν να ξεμπερδεύουν με αυτές, θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Οσοι κοστίζουν, 50άρηδες, 45άρηδες, τους απολύουν και παίρνουν νέους που κοστίζουν το μισό και παρακάτω».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ