Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Σκοτώθηκε 36χρονος εργάτης

Το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τους εργάτες ως αναλώσιμα, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ

Από ηλεκτροπληξία προήλθε ο θάνατος ακόμα ενός εργάτη την ώρα της δουλειάς, του 36χρονου Γιώργου Καλαϊτζή, που εργαζόταν στην τεχνική εταιρεία «Μπιάλας - Κουτλιάμπας ΟΕ» (έχει αναλάβει έργο επέκτασης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στο Βελβενδό Κοζάνης). Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, στις 7 Σεπτέμβρη, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν η μπούμα του ανυψωτικού μηχανήματος που χειριζόταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρους αγωγούς μέσης τάσης.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ επισημαίνει πως «ακόμη ένας νεκρός εργάτης προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο εκείνων που σκοτώθηκαν, στο όνομα της πολιτικής που επιδιώκει την με κάθε κόστος αύξηση της κερδοφορίας, ακόμα και σε βάρος των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας της ζωής των εργατών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους οφείλεται στο ότι οι εργοδότες δεν επενδύουν σε μέτρα ασφάλειας (...) Ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, στην "ώρα την κακιά", ήταν ένα εργοδοτικό έγκλημα! Ενοχοι για τα εργοδοτικά εγκλήματα (...) είναι οι εργοδότες και το κυνηγητό του κέρδους, οι εργολάβοι που καταστρατηγούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί που κάνουν τα στραβά μάτια». Ακόμα σημειώνει πως θα εντείνονται «τέτοια φαινόμενα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, υψηλής ανεργίας και έντονου ανταγωνισμού και κυριαρχίας της "απελευθερωμένης αγοράς"».

Καταλήγοντας καλεί «τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου που αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν αναλώσιμο υλικό (...) Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η πορεία της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι η εργατική αντεπίθεση, η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, του ΠΑΜΕ, η ανατροπή των συσχετισμών, η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία προς όφελος του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ