Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Σας κόβω το μέλλον σε μόνιμη βάση»!

«Ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική της δικαιοσύνη ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά της. Να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να ζητά, να τους λέει ότι επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την Παιδεία, παραδείγματος χάριν, αυτές είναι επίσημες πράξεις τους. Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα - δυο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Αρα δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας».

*

Αναγκαίες διευκρινίσεις:

*

α) Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο διαδικτυακό τόπο «TVXS», στις 9/6/2009. Δηλαδή, 4 μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός.

*

β) Μπορείτε να το ακούσετε με τα αυτάκια σας, αρκεί μια μικρή περιήγηση στο ίντερνετ. Αλλωστε, το συγκεκριμένο απόσπασμα «παίζει» ήδη και στα ερτζιανά, στις λίγες εκείνες εκπομπές που έχουν απομείνει να μη «γλείφουν» τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του.

*

γ) Εμείς, εδώ στη στήλη, επιλέξαμε να μεταφέρουμε (κατά γράμμα) τον προφορικό λόγο του πρωθυπουργού στον γραπτό λόγο, επιμένοντας στην ουσία των λεγομένων του. Και τούτο, παρά την προφανή έλλειψη συντακτικού της γλώσσας και τη «βάρβαρη» ασυμφωνία των προτάσεων κατά γένος (κλίση και αριθμό). Γεγονός, που ίσως δυσκολέψει τους γνωρίζοντες την ελληνικήν αναγνώστες του «Ρ», από τους οποίους ζητάμε κατανόηση, προσθέτοντας φυσικά πως, τα όσα μεταφέραμε στο χαρτί και διαβάσατε, είναι - με απόλυτη πιστότητα - ό,τι ακριβώς είπε (και όπως ακριβώς τα είπε) ο πρωθυπουργός.

Ειρήσθω εν παρόδω: Η ανάγνωση του αποσπάσματος πείθει ότι η ελληνική γλώσσα έχει μια δυσκολία: Οι όροι της πρότασης, σύμφωνα με τον ελληνικό γραμματικό κανόνα - ο κανόνας ισχύει είτε είσαι σαλεπιτζής είτε είσαι πρωθυπουργός - πρέπει να συμφωνούν κατά γένος, κλίση και αριθμό. Εν αντιθέσει, βεβαίως, με την αγγλική, όπου (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) αντίστοιχος κανόνας, ώστε να δυσκολεύονται όταν ομιλούν οι πρωθυπουργοί - και οι σαλεπιτζήδες - δεν υπάρχει.

*

δ) Ο κ. Παπανδρέου, που έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι «αναποτελεσματικό», ότι σε όποια χώρα πηγαίνει της «κόβει το μέλλον», ότι την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση» και ότι δε θα προχωρούσε ποτέ σε μια τέτοια διαπραγμάτευση για να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, τον Μάη του 2010, δηλαδή πριν περάσει ούτε χρόνος από εκείνη τη συνέντευξη που δόθηκε τον Ιούνη του 2009,

έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ