Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ
Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όσο η Υγεία ελέγχεται από τα μονοπώλια

Νέοι εκβιασμοί στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν μπορεί να καθορίζουν τα μονοπώλια πότε, πώς και αν θα έχει ο λαός πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά την υγεία του!

Τα αδιέξοδα στα οποία η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εγκλωβίζει τη λαϊκή ανάγκη για σταθερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του λαού στο ασφαλές και δωρεάν φάρμακο που έχει ανάγκη η προστασία της υγείας του καταγράφονται καθημερινά. Αφ' ενός οι ελλείψεις φαρμάκων που εντοπίζονται στην αγορά και αφ' ετέρου οι (ξανα)εντεινόμενοι εκβιασμοί φαρμακοβιομηχανιών και όσων προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία και με αναλώσιμα υλικά αναδεικνύουν πως η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση του φαρμάκου δεν μπορεί να βρίσκεται στον έλεγχο των μονοπωλίων.

Ετσι και χτες συνεχίστηκε η αδυναμία προμήθειας ασθενών με φάρμακα - ακόμα και με ασπιρίνες - καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν προχώρησαν στην τιμολόγηση των φαρμάκων λόγω της έκδοσης αλλεπάλληλων δελτίων τιμών απ' την κυβέρνηση. Η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν, τουλάχιστον, απ' την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα φανούν και επιλογές της φαρμακοβιομηχανίας.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σημειώνεται:

«Πίσω από το προπαγανδιστικό προπέτασμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση της μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της περιστολής της σπατάλης, διαμορφώνεται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού για τα δημόσια νοσοκομεία, το ΙΚΑ, τις άλλες μονάδες Υγείας, τους ασθενείς γενικότερα.

Σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η πολιτική της φουσκώνει τα πανιά των φαρμακοβιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματιών προμήθειας υγειονομικού υλικού, για να εκβιάζουν και να εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη. Οπως έκανε προηγούμενα και η κυβέρνηση της ΝΔ, "ρύθμισε" την εξόφληση των μεγαλοπρομηθευτών, τη στιγμή που η ίδια κατάγγελλε ότι πουλούσαν με καπέλο 100%-600%.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμόρφωσαν το έδαφος ώστε να υπάρχει πλήρης διείσδυση και εξάρτηση των μονάδων Υγείας και των Κέντρων Υγείας από τα μονοπώλια του φαρμάκου και τους μεγαλεμπόρους ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να αναγκάζονται τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά για εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία και να εξαρτάται η υγεία τους από τους επιχειρηματίες προμηθευτές.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση του ΚΚΕ ότι όσο υπάρχουν επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, όσο η υγεία αποτελεί εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιούνται και η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει άμεσα εκφράζοντας την κοινή λαϊκή απαίτηση και ανάγκη να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει έλλειψη φαρμάκων για τα λαϊκά στρώματα. Να μη μείνει κανένα μέλος λαϊκής οικογένειας χωρίς νοσοκομειακές παροχές, λόγω της εμπορευματοποίησης ή των ελλείψεων σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό. Για το δικαίωμα σε σύγχρονες παροχές Υγείας, δωρεάν για όλους. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Τώρα πρέπει να αναπτυχθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή συμμαχία για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Για την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων στην Υγεία, την οργάνωση και ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής υγειονομικού υλικού, κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης του φάρμακου. Στο δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Νέο «μπόνους»

Καινούριο «μπόνους» 30 εκατ. ευρώ φαίνεται να διασφαλίζουν οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών μετά τις πιέσεις τους ότι θα σταματήσουν οι προμήθειες στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Κρατικό της Νίκαιας και «Αττικόν», με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του εμφανίζεται ως συνεπές με τις ρυθμίσεις που νομοθέτησε, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων και προσθέτει ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε - επιπλέον - 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει με μετρητά τις οφειλές του 2009.

Στην «ποδιά των προμηθευτών» σφάζεται και η ΝΔ καθώς ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Σαλμάς, κατά την επίσκεψή του χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έκανε λόγο για εμπλοκή στο θέμα της εξόφλησης των νοσοκομειακών χρεών. Ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων το πρώτο οκτάμηνο του έτους ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στέγνωσε» από υλικά και φάρμακα το νοσοκομείο(2012-08-15 00:00:00.0)
Λαϊκή συστράτευση για άμεσα μέτρα σε Φάρμακο και Υγεία(2012-06-27 00:00:00.0)
Χωρίς γάζες και ορθοπαιδικά υλικά(2011-04-13 00:00:00.0)
Απαιτούν Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν(2010-06-20 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης(2008-11-20 00:00:00.0)
Νέα χρέη συσσωρεύονται στα νοσοκομεία(2007-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ