Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΈΣ
Διάτρητο το νομικό πλαίσιο προβολής των υποψηφίων

«Παράθυρα» στα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας να προβάλλουν όσο και όποιους υποψήφιους περιφερειάρχες θέλουν

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των υποψήφιων στις τοπικές εκλογές που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, είναι το νομικό πλαίσιο που αφορά τους περιορισμούς στην προβολή τους από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κατά την προεκλογική περίοδο, που επίσημα άρχισε από προχτές 7 Σεπτέμβρη. Με βάση αυτό το πλαίσιο, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να προβάλουν όσο θέλουν τους επικεφαλής των συνδυασμών που οι ίδιοι επιθυμούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α')- και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου - για τους επικεφαλής των συνδυασμών, τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες καθώς και τους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους επιτρέπονται: Μέχρι 2 εμφανίσεις σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, 1 εμφάνιση σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας και 1 εμφάνιση σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες ενώ σε όλους τους ανωτέρω υποψηφίους απαγορεύεται κατά την προεκλογική περίοδο η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών που μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης και από το διαδίκτυο.

Ομως, ο νόμος, στο ίδιο άρθρο, προβλέπει ότι οι επικεφαλής συνδυασμών καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες εξαιρούνται των προαναφερόμενων περιορισμών - δηλαδή μπορούν να έχουν απεριόριστες εμφανίσεις στα ΜΜΕ - εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

α) Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο πρωτοδικείο στις 23 Οκτωβρίου, θα μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις - εκπομπές, ερκεί να συμμετέχουν σε αυτές τουλάχιστον τρεις ακόμη συνυποψήφιοί τους.

β) Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, σε αυτές τις συζητήσεις - εκπομπές πρέπει να συμμετέχουν τα 2/3 των ανακηρυχθέντων συνυποψηφίων τους, ενώ στις περιπτώσεις επαναληπτικής εκλογής, θε πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο υποψήφιοι.

Ο νόμος πουθενά δεν διασφαλίζει ότι η χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπει θα συνοδεύεται από την ισότιμη προβολή των υποψηφίων πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων θα έχουν την δυνατότητα να καλούν αυτούς που θέλουν να προωθήσουν και θα αποκλείουν τους μη, πολιτικά αρεστούς. Θα φροντίζουν μόνο να συμμετέχουν στο πάνελ, μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών 3 υποψήφιοι και μετά την ανακήρυξη τα 2/3 των ανακηρυχθέντων, πράγμα καθόλου δύσκολο, ιδιαίτερα για τους μεγάλους δήμους και φυσικά για τις περιφέρειες όπου κατεβαίνει μεγάλος αριθμός συνδυασμών. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση άφησε ορθάνοικτη την πόρτα και δημιούργησε το κατάλληλο κανάλι ώστε να κυλήσει ανεμπόδιστα το μαύρο πολιτικό χρήμα, με την ευρεία έννοια του όρου, αφού η χειρότερη μορφή μαύρου πολιτικού χρήματος είναι η στήριξη των βαρώνων των ΜΜΕ σε συγκεκριμένους συνδυασμούς και υποψηφίους, η πλύση εγκεφάλου και η διαμόρφωση συνειδήσεων, χάρην της εκλογής των εκλεκτών τους.

Το ζήτημα μάλιστα αποδεικνύει και τη μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και κατά του μαύρου χρήματος. Οι ρυθμίσεις για την προβολή των υποψηφίων είναι στον ίδιο νόμο (3870/2010) με τις αντιδραστικές διατάξεις για τις εκλογικές δαπάνες, με τον οποίο επιχειρείται η παρεμπόδιση της χρηματοδότησης σε συνδυασμούς που απαρτίζονται από εργαζόμενους, από ανθρώπους του μόχθου και δεν έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης εκτός από το να απευθυνθούν στο λαό με το κουπόνι στο χέρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ