Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Απεργιακά συλλαλητήρια σήμερα

Αγωνιστικό μέτωπο κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου διάλυσης και συρρίκνωσης του ΟΣΕ ανοίγουν σήμερα οι σιδηροδρομικοί, με 3ωρη στάση εργασίας (12 - 3 μ.μ.) και απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Τρίπολη και Λαμία.

Την απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν ομόφωνα, σε κοινή τους συνεδρίαση, οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κατέρχονται σε 24ωρη απεργία και προγραμματίζουν μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η απεργία της Δευτέρας έχει πανευρωπαϊκό - πανσιδηροδρομικό χαρακτήρα, με συλλαλητήρια σιδηροδρομικών σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο. Οι σιδηροδρομικοί της Ευρώπης, με την 24ωρη απεργία τους, εκφράζουν την καθολική τους αντίθεση στο επιχειρούμενο ξεπούλημα των σιδηροδρόμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τάσσονται υπέρ ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου στην υπηρεσία των πολιτών και στην ποιότητα ζωής.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, σε συνδυασμό με το "επιχειρησιακό σχέδιο", το "συμβόλαιο διαχείρισης" και τους κανονισμούς εργασίας, επιχειρεί να βάλει "ταφόπλακα" στον ελληνικό σιδηρόδρομο:

  • Συρρικνώνοντας το δίκτυο στα 1.000 χιλιόμετρα, από 2.500 χλμ. που είναι σήμερα.
  • Κατατεμαχίζοντας τις σιδηροδρομικές δραστηριότητες με τη σύσταση απροσδιόριστου αριθμού θυγατρικών εταιριών, εκχωρώντας παράλληλα σε ιδιώτες δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης δικτύων (αστικών, προαστιακών, υπεραστικών, τουριστικών), καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν περιθώρια κέρδους.
  • Καταργώντας 3.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2002 και άλλες 2.000 μέχρι το 2005.
  • Ανατρέποντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις (8ωρο, ΣΣΕ κλπ.).

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι σιδηροδρομικοί απορρίπτουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, επισημαίνουν ότι όποιος βουλευτής το ψηφίσει αναλαμβάνει μεγάλη και ιστορική ευθύνη και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με σκληρούς αγώνες για τη σωτηρία του ΟΣΕ.

Σήμερα, οι σιδηροδρομικοί της Αθήνας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 3), στις 12.30 μ.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, στο Σύνταγμα. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στα υπόλοιπα μεγάλα συγκοινωνιακά κέντρα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ