Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Εμπόριο ελπίδας, για να εγκλωβίσει συνειδήσεις

Με υποσχέσεις για ψίχουλα και την καλλιέργεια αυταπατών προσπαθεί να εξασφαλίσει την κυβερνητική καρέκλα

Το ΠΑΣΟΚ μοιράζει υποσχέσεις για ...κουλούρια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες τρίβουν τα χέρια τους
Το ΠΑΣΟΚ μοιράζει υποσχέσεις για ...κουλούρια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες τρίβουν τα χέρια τους
Με τις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου, και χτες από τα Γιάννενα, για «τόνωση της αγοράς», στήριξη του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος» με «αύξηση των δημόσιων επενδύσεων», «παροχή ρευστότητας», ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού, το ΠΑΣΟΚ συνέχισε το κρεσέντο παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο, διεκδικώντας το χρίσμα για την επάνοδό του στην κυβερνητική εξουσία.

Την ίδια ώρα, με μπροστάρη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πολύτιμο «σύμμαχο» τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης, διευρύνεται σε καθημερινή βάση το «παζάρι» της ελπίδας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ. Χτες, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Γιάννενα επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι σε αυτές τις εκλογές «συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις» και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος».

Με τα λιγότερα από 30 λεπτά αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, ένα «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και μερικές θέσεις μερικής απασχόλησης που για τις ανάγκες εξαπάτησης του λαού φέρουν τον τίτλο «κοινωνική εργασία», ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα ...«μοιράσει δίκαια τον πλούτο». Αυτήν την ταξική πολιτική που από τη μια πλευρά επιδοτεί πλουσιοπάροχα το κεφάλαιο και από την άλλη μοιράζει ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, ο Γ. Παπανδρέου τη βάφτισε νέα «εθνική προσπάθεια», καλώντας το λαό να γίνει «αρωγός» για την υλοποίησή της, καλλιεργώντας το κλίμα της «κοινωνικής συναίνεσης», της υποταγής δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων στις απαιτήσεις των μονοπωλίων.

Λιτότητα χωρίς όριο

Οσο ο Γ. Παπανδρέου έθετε τις βάσεις της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα η υπεύθυνη οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λ. Κατσέλη, με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ξεκαθάριζε: «Το πόσο θα αυξήσεις τους μισθούς και τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Μόλις έχουμε τη δημοσιονομική κατάσταση στα χέρια μας, ξέρουμε τι θα παραλάβουμε, τότε θα μιλήσουμε συγκεκριμένα»... Γι' αυτό, συμπλήρωσε, «δεν λέμε συγκεκριμένα ποσοστά»!

Εξάλλου, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «ο δρόμος δε θα είναι εύκολος», ενώ προανήγγειλε τριετή περίοδο λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι«μέσα στο πρώτο τρίμηνο (σ.σ. αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την εξουσία) θα καταθέσουμε στη Βουλή νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο και θα διαπραγματευτούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προεξόφλησε και νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, κάνοντας λόγο για «καταπολέμηση της σπατάλης» στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, πρότεινε μια «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες (...) για την ανάπτυξη, για την Πρόνοια, για την Παιδεία, για την Υγεία, για το Περιβάλλον», εξαγγέλλοντας τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της «κοινωνικής πολιτικής» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους.

Ολα για τους επιχειρηματίες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου εγκάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με αφορμή την παρουσία τους στις Βρυξέλλες, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ενόψει της Συνόδου των G-20, ότι δεν εξασφάλισε το «πακέτο στήριξης» για την «τόνωση της ρευστότητας στην αγορά». Και όλα αυτά όταν η ΝΔ μέσα στο 2009 έχει δώσει 50 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο.

Βέβαια, ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας» δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ εξασφαλίζοντας τζάμπα εργαζόμενους στο μεγάλο κεφάλαιο, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Γ. Παπανδρέου πρότειναν «επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να μπορούν να βρουν δουλειά οι νέοι πιο εύκολα, πιο άμεσα». Συγχρόνως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχει θέμα επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ