Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επιστημονική έρευνα πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ και διευθυντές των ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ και διευθυντές των ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
«Ο "Δημόκριτος" και γενικότερα ο χώρος της έρευνας δεν μπορεί να υποχρηματοδοτείται. Δεν μπορεί, για να κάνουν μια έρευνα οι ερευνητές, να αναζητούν χρηματοδότηση. Πολύ περισσότερο, η έρευνα δεν μπορεί να καθορίζεται από τις προτεραιότητες που τίθενται ως ιεράρχηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες εδώ, στην Ελλάδα. Και μάλιστα, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ζωής του λαού, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Μια έρευνα μακροπρόθεσμη. Γιατί σήμερα, η έρευνα δεν μπορεί να υποτάσσεται σε καθημερινούς και εφήμερους στόχους. Δε θέλω να μιλήσω αναλυτικά για το απαράδεκτο καθεστώς των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων. Ο ερευνητής - όπως και ο κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα πόσο πνευματική ή πόσο χειρωνακτική δουλειά κάνει - πρέπει να έχει σταθερή δουλειά, αμοιβές τέτοιες που του επιτρέπουν να έχει ασφάλεια και άνεση, σιγουριά στη δουλειά, ώστε απερίσπαστος να μπορεί να διαθέσει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του στην έρευνα και να μην έχει το άγχος πού θα βρεθεί αύριο - μεθαύριο».

Τις παραπάνω ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ υπογράμμισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων και ερευνητών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ και τους διευθυντές των ινστιτούτων του «Δημόκριτου», καθώς και με τα ΔΣ των συλλόγων ερευνητών και εργαζομένων στο ερευνητικό κέντρο.

«Πνίγεται» η έρευνα από την υποχρηματοδότηση

Από τη συνάντηση με τα ΔΣ των συλλόγων ερευνητών και εργαζομένων
Από τη συνάντηση με τα ΔΣ των συλλόγων ερευνητών και εργαζομένων
Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των ερευνητών και των εργαζομένων, καθώς και των διευθυντών των ινστιτούτων ήταν η εξόφθαλμη υποχρηματοδότηση της έρευνας από το κράτος, που οδηγεί τους ερευνητές να αναζητούν μόνοι τους χρηματοδότηση, είτε στα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα, είτε στις επιχειρήσεις. Αυτό, βέβαια, όπως σημείωσαν ερευνητές, τους αναγκάζει να αναζητούν τα ερευνητικά προγράμματα με βασικό κριτήριο τη χρηματοδότηση. Επιπλέον, η άντληση πόρων από τα προγράμματα της ΕΕ δε λύνει το πρόβλημα, καθώς αυτοί οι πόροι διατίθενται σε στοχευμένες ενέργειες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για έρευνα σε διαφορετικούς τομείς. Ακόμα, οι ερευνητές σημείωσαν πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν γενικευτεί και κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, και πλέον δε γίνονται νέες προσλήψεις, αλλά οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου. Ακόμα, συζητήθηκε και το θέμα της απορρύθμισης της έρευνας, που επιχείρησε να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων και η οποία έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά, ενώ είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ερευνητών και εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να βλέπουν τολμηρά μπροστά και να μην ασχολούνται με την αναζήτηση πόρων. Τόνισε ότι οι έρευνες θα πρέπει να αγκαλιάζουν όλα τα πεδία, που αφορούν όλες τις πλευρές της ζωής του λαού και να δοθεί προτεραιότητα στη βασική έρευνα και ότι χρειάζεται ένας ενιαίος κρατικός φορέας έρευνας. Και υπογράμμισε: «Η έρευνα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Η έρευνα έχει ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Θα κάνεις καταμερισμό, αλλά πρέπει να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και να δούμε τις προτεραιότητες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να ενσωματώνονται στη ζωή του λαού και να οδηγούν στη βελτίωση της ζωής του και γενικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Κοινοί σχεδιασμοί για την έρευνα από ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ


Στην ομιλία της στη συγκέντρωση των εργαζομένων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Εδώ και χρόνια γίνεται μια προσπάθεια - και έχει καθυστερήσει και για γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά και γιατί υπήρχαν αντιστάσεις και από το χώρο σας - ώστε όλος ο χώρος της έρευνας, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, να προσαρμοστεί και να υποταχθεί πιο αποφασιστικά, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, στο "νυν υπέρ πάντων ο αγών", που είναι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δρουν στην Ελλάδα και δεν είναι εξολοκλήρου ελληνικές. Οι διεθνικές επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, έχουν μια εθνική αφετηρία - το έδαφος της χώρας απ' όπου προέρχονται - αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ τους, και διακρατικός, και ανάμεσα στις επιχειρήσεις, για το ποιο μερίδιο της αγοράς θα καταλάβουν. Σ' αυτό το φοβερό κυνήγι της ανταγωνιστικότητας, όπλο τους είναι και η έρευνα που γι' αυτούς έχει αξία, ώστε να γίνει η μια επιχείρηση πιο ανταγωνιστική σε βάρος της άλλης. Aρα, η έρευνα πρέπει να υποταχθεί στο απάνθρωπο και πολύ στενό αντικείμενο του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, τόσο η έρευνα, όσο και οι ερευνητές, καλούνται να συμβάλουν και στο πεδίο της ποδηγέτησης και χειραγώγησης των αντιδράσεων. Υπάρχουν ερευνητές στρατολογημένοι από ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, ή και από ιδιωτικές έρευνες κοινωνικού περιεχομένου, που τους ενδιαφέρει η κοινωνική χειραγώγηση, η κοινωνική ενσωμάτωση.

Ο,τι προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης το καλοκαίρι και δεν το κατάφερε, θα επιδιωχθεί την επόμενη μέρα από τις εκλογές, οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι κυβέρνηση, είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Διότι, πρόκειται για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της παιδείας και της έρευνας. Θα προσπαθήσουν να το περάσουν, γιατί έχουν καθυστερήσει οι αντιδραστικές προσαρμογές και οι αντιδραστικές ρυθμίσεις. Γιατί η έρευνα έχει άμεση σχέση με τους επιχειρηματίες, με την ανταγωνιστικότητα κλπ. Η "αξιολόγηση" των ερευνητικών ιδρυμάτων που πάει να εφαρμοστεί, είναι το μέσο εκείνο που θα οδηγήσει στο "ο θάνατός σου η ζωή μου". Δηλαδή, να υπάρχει μια άλλη αξιοκρατική διάταξη των ερευνητικών κέντρων, που δε βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, αλλά σε πολιτικο-επιστημονικά κριτήρια και κυρίως σε κριτήρια αγοράς. Πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ