Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ
«Ενστάσεις» αποδοχής των παράλληλων μονολόγων

Μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, εξέδωσαν ανακοίνωση που αφήνει ανέγγιχτη την ουσία του ντιμπέιτ - παρωδία

Η απόρριψη των προτάσεων του ΚΚΕ οδηγεί για μια ακόμη φορά σε ένα ντιμπέιτ - παρωδία

Eurokinissi

Η απόρριψη των προτάσεων του ΚΚΕ οδηγεί για μια ακόμη φορά σε ένα ντιμπέιτ - παρωδία
Ενστάσεις που επί της ουσίας αποτελούν αποδοχή των παράλληλων μονολόγων στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., διατύπωσαν χτες οι δημοσιογράφοι που επιλέχτηκαν από τα κανάλια τους να απευθύνουν τις ερωτήσεις.

Οι έξι δημοσιογράφοι (Νίκος Ευαγγελάτος - ΑΝΤΕΝΝΑ, Παύλος Τσίμας - MEGA, Αντώνης Σρόιτερ - ALPHA, Αιμίλιος Λιάτσος - STAR, Σία Κοσιώνη - SKAI και Ανδρέας Κωνσταντάτος - ALTER) και η συντονίστρια του ντιμπέιτ Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ), συναντήθηκαν χτες το πρωί για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Αμέσως μετά απέστειλαν στα κόμματα κοινή ανακοίνωση, ζητώντας εντός της ημέρας να υπάρξει συμφωνία για αλλαγές στους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Εντοπίζοντας την κριτική σε ζητήματα που δεν αναιρούν την ουσία του σχεδιαζόμενου ντιμπέιτ - παρωδία, οι δημοσιογράφοι λένε στην ανακοίνωσή τους ότι «οι όροι διεξαγωγής είναι χειρότεροι από εκείνους που ίσχυσαν στην τηλεμαχία του περασμένου Μαΐου και είχαμε καταγγείλει όλοι» και πως «τα ίδια τα κόμματα έχουν καταγγείλει τη διαδικασία με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς».

Ανέγγιχτη η ουσία

Οι αντιδράσεις των εφτά δημοσιογράφων και οι όροι του ντιμπέιτ που επιλέγουν να κριτικάρουν, αφήνουν ανέγγιχτη την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η τηλεμαχία, με ευθύνη κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα εξελιχθεί ξανά σε μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων, μακριά από την ανάγκη του λαού για πραγματική και ουσιαστική ενημέρωση. Εξάλλου, εδώ και μέρες, το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση του πολιτικού διαλόγου στο ντιμπέιτ, έχοντας μάλιστα δώσει και συνέντευξη Τύπου για την παρουσίασή τους.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό μέσο πίεσης προς τους εταίρους του δικομματισμού απ' όλους εκείνους που επιθυμούν επί της ουσίας αλλαγή των όρων διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Μέσων στα οποία εργάζονται οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, όσο και ορισμένοι από τους ίδιους ή συνάδελφοί τους, όχι μόνο αντέστρεψαν την πραγματικότητα ως προς το στόχο που εξυπηρετούσαν οι προτάσεις του ΚΚΕ, αλλά επιπλέον αυτές λοιδωρήθηκαν από κάποια ΜΜΕ, δίνοντας πάτημα στο δικομματισμό και τις παραφυάδες του να επιβάλλουν ένα ντιμπέιτ ίδιο και χειρότερο από τα προηγούμενα.

Από αυτή τη σκοπιά, το περιεχόμενο των δημοσιογραφικών ενστάσεων κινούνται μακριά από την κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Τα παράπονά τους επικεντρώνονται στο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους να επιβάλλουν τις ερωτήσεις. Επιμένουν ότι πρέπει να μπορούν να ρωτάνε ελεύθερα και να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό. Σε αντίθετη περίπτωση, ισχυρίζονται ότι «η διαδικασία έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων».

Στο ίδιο πνεύμα με την κοινή τους ανακοίνωση κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκαναν στα κανάλια, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση. Ο Ν. Ευαγγελάτος, τσουβαλιάζοντας τους πάντες, σημείωσε ότι και τα ίδια τα κόμματα απαξιώνουν το «ντιμπέιτ», ενώ διαπίστωσε ότι κανείς δημοσιογράφος δε θα έχει «λόγο ουσιαστικό και ελεύθερο». «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς του πολίτη», υποστήριξε με την σειρά του ο Αντ. Σρόιτερ, ενώ ο Α. Κωνσταντάτος έκανε λόγο για όρους διεξαγωγής που «δε θα ακυρώνουν και δε θα απαξιώνουν τους δημοσιογράφους».

Στον «ουσιαστικό ρόλο» που θα πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και η Σ. Κοσιώνη, ενώ ο Αιμ. Λιάτσος σημείωσε ότι το ντιμπέιτ θα πρέπει να διεξαχθεί με «όρους δημοσιογραφικούς». Με τη σειρά του και ο Π. Τσίμας είπε ότι η αντίρρηση που εκφράστηκε δεν ήταν γιατί οι όροι του ντιμπέιτ δεν είναι όροι δημοσιογραφικής εκπομπής, αλλά «γιατί στην πραγματικότητα ο ρόλος του δημοσιογράφου στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε είναι εντελώς περιττός».

Τα άλλα κόμματα

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν επί της ουσίας τους όρους, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χτες το ντιμπέιτ σαν «κατάκτηση για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας», κατηγορώντας «όσους επιδιώκουν την κατάργησή του» ότι «στην ουσία επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν του απόλυτου δικομματισμού»! Τα παραπάνω καταγράφηκαν σε επιστολή προς τους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, από την πλευρά του, θυμήθηκε ξαφνικά χτες (!) ότι το ντιμπέιτ είναι μια «νοσηρή προσπάθεια διαστρέβλωσης της ενημέρωσης του λαού» με τους όρους που προγραμματίζεται να γίνει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του.

Χτες οριστικοποιήθηκαν ανάμεσα στους εκπροσώπους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι όροι για το μεταξύ τους ντιμπέιτ, που θα γίνει την Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ