Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Μαζί χτυπούν τις διαδηλώσεις

Στις 29/12/2006 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπό διακυβέρνηση ΝΔ εξέδωσε εγκύκλιο για τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση: Οτι οι διοργανωτές πορειών που δεν ξεπερνούν τα 500 άτομα θα ...πείθονται να περιορίζονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, οριοθετημένη με κώνους, συνοδευόμενοι από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος της πορείας. Οτι θα απαγορεύονται οι στάσεις και διακοπές για ομιλίες, οι οποίες (αν υπάρχουν) θα γίνονται στην αφετηρία ή στον τελικό προορισμό. Οτι οι υπεύθυνοι της διαδήλωσης θα λαμβάνουν μέτρα περιφρούρησης «για την αποτροπή παρείσφρησης στην πορεία ξένων προς αυτήν στοιχείων (άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου)». Προσθέτοντας ένα ακόμα μέσο τρομοκράτησης των διαδηλωτών που συγκροτούν ολιγάριθμη πορεία, επισημαίνεται ότι αν επιχειρηθεί αποκλεισμός οδών, θα υπάρξουν νομικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις σε βάρος των διοργανωτών.

Πρόκειται για μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων που και το ΠΑΣΟΚ είχε προσπαθήσει να περάσει, ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι' αυτό ευθυγραμμίστηκε (μέσω του τότε υπεύθυνου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου) με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρας, παραβιάζει για άλλη μια φορά ανοιχτές θύρες. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, με ταυτόχρονη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης», τόνιζε για την επίμαχη εγκύκλιο.

Βέβαια, μιλούσαν καθαρότερα ως κυβέρνηση. Στις 9/3/2001 ο «Ρ» αποκάλυψε το περιεχόμενο προσχεδίου νόμου που ετοίμαζε το ΠΑΣΟΚ για απαγόρευση και καταστολή των διαδηλώσεων. Π.χ. άρθρο 4: «Οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις - πορείες πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μη διαταράσσεται ή να διαταράσσεται μόνο στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η κυκλοφορία. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων». Γενικά στο προσχέδιο νομιμοποιούσαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ακόμα και τη διάλυσή τους. Θέσπιζαν το φακέλωμα των διαδηλωτών μέσω της βιντεοσκόπησής τους από τις δυνάμεις καταστολής. Καθόριζαν λεπτομερώς τα στάδια της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών (από «χρήση αστυνομικής ράβδου» και «χημικών μέσων», μέχρι τη χρήση όπλων «δι' εκφοβιστικών βολών εις τον αέρα» ή και «τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου»). Κι απομάκρυναν τον εχθρό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, τις ΝΑΤΟικές βάσεις, την αμερικάνικη πρεσβεία κλπ., απαγορεύοντας την παρουσία διαδηλωτών «εντός ζώνης ακτίνας 100 μέτρων πέριξ» αυτών.

Ερωτηθείς τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, όχι μόνο παραδεχόταν την ύπαρξη του προσχεδίου, αλλά διακήρυσσε κιόλας ότι είναι «ένα θέμα (σ.σ. η περιστολή των διαδηλώσεων) που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Συμπλήρωνε ότι «η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ασχολούνται με αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να ασχοληθούν». Τη γραμμή έδινε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Αλλωστε, με επιστολή του στις 18/11/2002 προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών, τους ζητούσε να στήσουν «νομοπαρασκευαστική επιτροπή (...) προκειμένου να συντάξει σε εύλογο, αλλά και σύντομο χρόνο, ένα σχετικό νομοσχέδιο». Στην ίδια επιστολή έλεγε ότι «είναι ανάγκη επιτακτική να θεσπιστούν (...) και θεμιτοί περιορισμοί που θα αποτρέπουν πολύωρες συμφορήσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από κινητοποιήσεις ολιγάριθμων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η διεξαγωγή της κινητοποίησης σε θεμιτά πλαίσια».

Εις εκ των αποδεκτών εκείνης της επιστολής, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και μετέπειτα υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία Αθηναίων, σε ημερίδα που διοργάνωσε προεκλογικά η ηγεσία του ΕΒΕΑ στις 30/8/2006 για να προπαγανδίσει την «αναγκαιότητα» περιορισμού των διαδηλώσεων, παραδέχτηκε το ...πρόβλημα που υπάρχει. Οταν πιέστηκε από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου να απαντήσει αν συμφωνεί με την πρόταση για διαδηλώσεις σε μια λωρίδα, είπε «ναι», αν αυτή είναι η απόφαση των φορέων. Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στη ΔΕΘ δικαιολογώντας γιατί χρειάζονται νέοι περιορισμοί στο δικαίωμα της διαδήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ