Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Με κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε χτες η τετραήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που ακολούθησε, «το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την εμμονή του στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που θα πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας».

Παράλληλα τονίζεται ότι «η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, με τον τελικό στόχο να είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων», ενώ τα «μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν όπως, πριν από τη λύση του Κυπριακού, διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό».

Το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε ακόμα να δηλώσει τη στήριξή του στη θέση και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης, εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου για μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και την απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους, καθώς επίσης και στο ότι «θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις».

Ακόμα υπογραμμίζεται ότι «η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο ηγετών και όχι αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω» και πως «μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας, καθώς και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ