Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στη λογική του ... καλύτερου ιμπεριαλιστή

Στο απυρόβλητο έμεινε για μια ακόμη φορά η ΕΕ, στη χτεσινή συνέντευξη με θέμα τις στρατιωτικές δαπάνες και την Αμυνα

Στη Συνθήκη της Λισαβόνας «ανακάλυψε» ο ΣΥΡΙΖΑ τη «ρίζα» της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν είναι γνωστό ότι η στρατιωτικοποίησή της και η ισχυροποίησή της σαν ιμπεριαλιστικού πόλου, αποτελεί μια πορεία παράλληλη με αυτήν της λεγόμενης «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που πήρε ακόμα πιο καθαρή μορφή μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και ιδιαίτερα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση του ευρωστρατού υπό τη μορφή σώματος ταχείας επέμβασης 60.000 ανδρών.

Η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, που έχει υιοθετήσει στο σύνολό του το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα, η δημιουργία του ευρωστρατού και η συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το όποιο «ευρωσύνταγμα». Αποσιωπώντας όλα αυτά, προφανώς για να κρύψει τη συνενοχή του, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τις «προτάσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες και την Αμυνα», επικεντρώνοντας όλη την κριτική «στη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου κατοχυρώνεται η πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης».

Οπως γίνεται φανερό, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο ποιος έχει την «πρωτοκαθεδρία» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μάλιστα, στο σημείο των προτάσεων όπου εκφράζεται η αντίθεση σε «κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε πολέμους και συμμετοχή της σε πολεμικά σχέδια», ζητάνε την «ανάκληση των ελληνικών μονάδων που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ» και καμία αναφορά δε γίνεται στις ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως στη Βοσνία, τις περιπολίες πολεμικών πλοίων στη Σομαλία κλπ.

Ολη αυτή η προσπάθεια εκείνο που προδίδει είναι η αγωνία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για υπεράσπιση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Εξάλλου, υπερασπίζονται την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», προβάλλοντάς την, μάλιστα, σαν το «αντίπαλο δέος» στον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλωστε, τα στελέχη του είναι αυτά που ζητούν ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ, φτάνοντας στο σημείο τον Ιούνη να καλωσορίσουν τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, δηλαδή τους ιμπεριαλιστές που συμμετείχαν σ' αυτήν, καταθέτοντάς τους μάλιστα και «εποικοδομητικές» προτάσεις για την παραπέρα εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού αυτού μηχανισμού. Οπως έλεγαν, «ο ΣΥΝ και η ευρωπαϊκή αριστερά αγωνίζεται» για έναν ΟΑΣΕ που θα αποτελεί τη «βάση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας», που θα δώσει απάντηση στην «κρίση ασφάλειας που ζει η Ευρώπη»!

Υπαινιγμοί και νέες καταγγελίες

Στο μεταξύ, χτες, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος, αντί του Στάθη Σταυρόπουλου που δε συμμετέχει τελικά καθόλου σ' αυτό, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Στ. Σταυρόπουλος είχε αποδεχτεί πρόταση του ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι που θεωρούνταν δεδομένο έως προχτές το βράδυ. Η υποψηφιότητά του, όμως, προσέκρουσε στις αντιδράσεις συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες θέσεις του Επικρατείας καταλαμβάνουν στελέχη της ΚΟΕ, του ΔΗΚΚΙ και ο πρώην βουλευτής, στέλεχος της ΑΚΟΑ, Γ. Μπανιάς.

Επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υφέρπει, ασχέτως αν έχει παραμεριστεί λόγω εκλογών, στην ιστοσελίδα συνιστώσας («Ξεκίνημα») δημοσιεύτηκε άρθρο που καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον άλλης συνιστώσας («ΚΟΕ»). Με αφορμή άρθρα στην εφημερίδα που η «ΚΟΕ» εκδίδει, το «Ξεκίνημα», την κατηγορεί για «ψεύδη», με σκοπό να «δικαιολογήσει η οργάνωση αυτή τις απανωτές λαθεμένες, για να μην πούμε απαράδεκτες, επιλογές της όλη την προηγούμενη περίοδο». Το «Ξεκίνημα» καταλογίζει για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ σοβαρές ευθύνες και στην «ηγετική ομάδα στο εσωτερικό της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ και ο "ανένταχτος" Δ. Τσακνιάς) που όλη την προηγούμενη περίοδο "έλυνε και έδενε"». Καταγγέλλει ότι η ΚΟΕ ανακάλυψε «καπέλωμα απ' τον ΣΥΝ» όταν δεν κατάφερε να πάρει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και σημειώνει: «Δεν θυμίζει και πολύ πολιτική αρχών αυτή η ιστορία...».

Τέλος, το «Ξεκίνημα» αποκαλύπτει ότι το Σάββατο 5/9 υπήρξε μυστική συνάντηση όλων των συνιστωσών πλην του ΣΥΝ, όπου η ΚΟΕ πρότεινε στις υπόλοιπες συνιστώσες από κοινού συγκρότηση ψηφοδελτίου, με τη συμμετοχή όλων πλην του ΣΥΝ και επικεφαλής τον Αλαβάνο και τη δημόσια παρουσίασή του τη Δευτέρα 7/9.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελιγμοί για να κρυφτεί το στρατηγικό αδιέξοδο(2011-01-13 00:00:00.0)
Το «μάλε βράσε» για τους υποψήφιους(2010-09-02 00:00:00.0)
Αλληλοκαρφώματα για το κακό αποτέλεσμα(2009-06-12 00:00:00.0)
Σε κοινή κατεύθυνση με την κυβέρνηση(2008-06-03 00:00:00.0)
Θέλουν ήρεμη εφαρμογή του νόμου(2008-05-24 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ(2004-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ