Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δαμόκλειος σπάθη στις αίθουσες των σχολείων

Με τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην Υγεία να κρέμονται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω απ' τις αίθουσες, ανοίγουν σήμερα τα σχολεία.

Το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποφάσισε ότι τα σχολεία, ή μόνο κάποιες τάξεις από αυτά θα κλείσουν μόνο σε περίπτωση που εμφανιστούν πολλά κρούσματα. Ωστόσο, εξαιρούνται τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όπου φοιτούν Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), για τα οποία οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι αν εμφανισθεί ένα κρουσμα «νέας γρίπης» θα πρέπει να κλείνουν προσωρινά και τα υπόλοιπα παιδιά θα λαμβάνουν προληπτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα.

Τα κριτήρια - με κύριο εκείνο των απουσιών - για το κλείσιμο των σχολείων ή των τάξεων θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες απ' τους επιστήμονες σε συνάρτηση με τη σφοδρότητα της πανδημίας. Αποκαλύπτονται δηλαδή ακόμα μια φορά οι συνέπειες που έχει η - ουσιαστικά - ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικότερα των σχολικών υπηρεσιών Υγείας, που αν ήταν διασφαλισμένα, αφ' ενός, θα προσέφεραν υπηρεσίες στα άρρωστα παιδιά και τους δασκάλους και, αφ' ετέρου, θα συνέβαλαν στις σωστές αποφάσεις για τη συνολική λειτουργία των σχολείων. Η κυβέρνηση δε σκέφτεται ούτε την έκτακτη κάλυψη έστω με κινητές μονάδες, όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες και δεν υπάρχει καμιά «υγειονομική αρχή». Κι όταν ρωτήθηκε για αυτά τα κενά ο υπουργός Υγείας έδωσε την εξής γενικόλογη απάντηση: «Κάθε σχολείο τελεί κάτω από υγειονομική παρακολούθηση. Εχουν δοθεί οδηγίες, το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολύ σωστές ενέργειες, έχουν ενεργοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα όλες οι Υγειονομικές Αρχές και του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ιδιωτών γιατρών και ξέρουν πάρα πολύ καλά τα σχολεία τι κάνουν».

Μ' άλλα λόγια, η αντιμετώπιση της κατάστασης επαφίεται στους εκπαιδευτικούς, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που ήδη βρίσκεται στα σχολεία, και στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να κρατήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Ακόμα και εάν βλέπουν μόνο κάποια συμπτώματα, όπως οι έμμετοι ή διάρροιες, να μη στείλουν το παιδί στο σχολείο και να έρθουν σε επαφή με τον οικογενειακό γιατρό» υπογράμμισε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ίδια τόνισε ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο, ενώ σε 6 βδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά τους παιδικούς σταθμούς, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής και από τη δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναιών, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης σε παιδί ή εκπαιδευτικό.

Οταν ρωτήθηκε για το θέμα της κάλυψης των εξόδων για την προμήθεια υλικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε: «Ολα τα καλύπτει η πολιτεία από τους προϋπολογισμούς αντίστοιχα των υπουργείων». Και όταν επισημάνθηκε ότι αυτά έξοδα παραπέμπονται στις Σχολικές Επιτροπές, ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η αντιμετώπιση της γρίπης σε ό,τι αφορά όλα αυτά που έχουν προβλεφθεί, καλύπτονται από το κράτος». Τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών είναι μονίμως άδεια καθώς οι επιχορηγήσεις δεν επαρκούν ούτε για τις πάγιες ανάγκες των σχολείων, ενώ τώρα θα επιβαρυνθούν και με τα υλικά για τη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και κάποια πρόσθετη ενίσχυση για τις οικογένειες με ΑμΕΑ στην περίπτωση που κλείσει το σχολείο, ο υπουργός απάντησε επίσης γενικόλογα ότι η Πολιτεία θα φροντίσει. Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα αν θα δοθούν άδειες στους εργαζόμενους - κυρίως του ιδιωτικού τομέα - σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα της νέας γρίπης, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου παρέπεμψε στην ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, στην αιτιολόγηση μιας ή δύο ημερών με τη δήλωση του εργαζόμενου και στην άδεια μέχρι και πέντε ημερών απ' το γιατρό του ασφαλιστικού φορέα. «Περισσότερες δε χρειάζονται» είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε τμήματα όπου εντοπίζονται κρούσματα(2020-10-06 00:00:00.0)
Δεν απαντά στην ανησυχία για τα σχολεία(2009-09-10 00:00:00.0)
Δεύτερο κρούσμα της «νέας γρίπης» στην Ελλάδα(2009-05-27 00:00:00.0)
Εμφανή κενά στην προστασία(2009-05-20 00:00:00.0)
Η «συγκυρία» της νέας επιδημίας(2009-05-03 00:00:00.0)
Διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης(2003-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ