Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τα αυτονόητα στο σχολείο

Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και, δυστυχώς, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν κατάλογο παλιών και καινούριων προβλημάτων. Παρά τα «παραδοσιακά» κενά λόγια του υπουργείου Παιδείας, όπως σε κάθε έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι «συνηθισμένες ελλείψεις» θα είναι εκεί και θα περιμένουν τους μαθητές. Οι ελλείψεις βιβλίων, τα κενά στις θέσεις εκπαιδευτικών, η άθλια υλικοτεχνική υποδομή σε πολλά σχολεία, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από «λαμπερές» ανακοινώσεις. Η εφαρμογή του αυτονόητου, μετά από χρόνια, δε μπορεί να χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή. Οι καινούριοι υπολογιστές στα σχολεία δεν πρόκειται να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των μαθητών, εάν δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα για μιαν ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

Λέγοντας ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία δεν εννοούμε, μόνο, τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται ένα σχολείο για να λειτουργήσει σωστά. Το περιεχόμενο των μαθημάτων και οι εκπαιδευτικοί θα διαμορφώσουν, σε ένα μεγάλο βαθμό, την αυριανή προσωπικότητα των παιδιών. Και εκεί τα πράγματα, δυστυχώς, είναι ακόμα χειρότερα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «σύγχρονο εργαζόμενο», έχουν φτιάξει ένα σχολείο όπου περισσεύουν οι αντιεπιστημονικές θεωρίες και το αναποδογύρισμα της Ιστορίας. Αντί της αξιοπρεπούς στάσης ζωής και της διεκδίκησης δικαιωμάτων, οι μαθητές διδάσκονται το «επιχειρηματικό πνεύμα» και λύνουν ασκήσεις με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Ολο και περισσότεροι γονείς απορούν με όσα διδάσκονται τα παιδιά τους στα σχολεία. Βλέπουν, στην πράξη, πώς ετοιμάζεται το σχολείο των «δεξιοτήτων». Αντιλαμβάνονται ότι τα βιβλία περιέχουν χρηστικές και αποσπασματικές πληροφορίες, αντί οργανωμένης και συγκροτημένης γνώσης για την κατανόηση του κόσμου. Κι ενώ ανησυχούν, πρέπει να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τη «δημόσια Παιδεία». Χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε φροντιστήρια, σε κέντρα ξένων γλωσσών, σε γυμναστήρια, σε ωδεία, για να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι καλύτερο μπορούν. Τα δικαιώματα ενός παιδιού, να γνωρίσει γλώσσες και πολιτισμούς άλλων λαών, να καλλιεργηθεί, να αθληθεί, έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες που πληρώνονται αδρά. Και μάλιστα, αυτό παρουσιάζεται και ως φυσιολογικό.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα «συνηθισμένα», φέτος, έχει προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία και η απουσία ουσιαστικής πρόληψης για το θέμα της «νέας γρίπης». Η κυβέρνηση αναθέτει στους εκπαιδευτικούς τη διαχείριση του ζητήματος, θεωρεί πως είναι πολυτέλεια η αναγκαιότητα κινητών μονάδων με γιατρούς για τα σχολεία, νοσηλευτές, καθαρίστριες για τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία μέσα στις τάξεις θα εφαρμοστεί «όπου είναι εφικτό». Ετσι, τελικά, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ακροβατούν ανάμεσα στα «μπαλώματα» της κυβέρνησης και τον πανικό που κατασκευάζουν, ανεύθυνα, τα ΜΜΕ.

Οι περιγραφές περισσεύουν. Η πείρα και η σκέψη μαθητών, γονιών και καθηγητών είναι αρκετή για να αντιληφθούν ότι αξίζουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα ετοιμάζει αναλώσιμους και υποτακτικούς εργαζόμενους στα μέτρα των επιχειρήσεων. Κι επειδή τίποτα δεν έρχεται απ' τον ουρανό, υπεύθυνοι υπάρχουν κι έχουν όνομα. Καιρός είναι να πάρουν μιαν απάντηση, αγωνιστική, διεκδικητική. Και οι εκλογές επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Κάτω ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δυνατό ΚΚΕ.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων(2023-08-17 00:00:00.0)
Υπολειτουργεί ο Τομέας Υγείας(2017-01-31 00:00:00.0)
Αποφασιστικός μαζικός αγώνας για την εκπαίδευση(2013-03-29 00:00:00.0)
«Βρέχει» σοβάδες στα σχολεία!(2010-11-24 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη για να μην πληρώνουν οι μαθητές τα ξενόγλωσσα βιβλία(2010-09-21 00:00:00.0)
«Θέλουμε δασκάλους»!(2007-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ