Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Τα κόμματα της αστικής εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σκόπιμα δεν θέτουν στη συζήτηση - όχι μόνο τώρα προεκλογικά αλλά και γενικότερα εκτός πολιτικής συζήτησης - το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στην ουσία, πρόκειται για εκχώρηση στους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού που συνδέονται με την ίδια την υπόστασή του και το δικαίωμα να αποφασίζει για τις τύχες του. Η επιλογή αυτή για τα κόμματα του κεφαλαίου είναι συνειδητή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος σε συνθήκες ιμπεριαλισμού και του ρόλου που διεκδικεί η ντόπια πλουτοκρατία μέσα στο σύγχρονο καπιταλιστικό καταμερισμό.

Η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, άμεσα συνδεδεμένη με πτυχές της οικονομίας, της άμυνας και των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Ολα αυτά τα χρόνια, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο δόγμα του ΝΑΤΟ, στο δόγμα της στρατηγικής συμμαχίας του με την ΕΕ και στο ιμπεριαλιστικό δόγμα της ίδιας της ΕΕ, είναι σταθερή και αταλάντευτη. Γύρω από αυτές τις επιλογές καλλιεργείται κλίμα περί «ιερών» και «απαραβίαστων» σταθερών που δεν δικαιούται κανείς να τις αμφισβητήσει, προβάλλοντας ταυτόχρονα «κινδύνους» για επερχόμενες καταστροφές από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισής τους από το λαϊκό κίνημα, είναι συστατικό στοιχείο της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εντάσσουν την Ελλάδα στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα της λείας, γιατί έτσι μπορεί να πάρει η πλουτοκρατία, έστω και από υποδεέστερη θέση, μέρος στη μοιρασιά της λείας. Εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια έχει κάνει, γι' αυτό έχουν στείλει στρατό στο Κοσσυφοπέδιο. Με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στους οποίους ανταγωνίζονται ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ, η Ελλάδα είναι μπλεγμένη γιατί οι ενεργειακοί όμιλοι θα ωφεληθούν τα μέγιστα. Ταυτόχρονα αυτοί οι ανταγωνισμοί εκφράζονται στην περιοχή και ανάμεσα στην πλουτοκρατία της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία επίσης διεκδικεί ρόλο στην περιοχή.

Για το ΚΚΕ, η πάλη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη διεθνή συνεργασία και συστράτευση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι μέτωπο της ταξικής πάλης, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι ιμπεριαλιστικοί υπερεθνικοί σχηματισμοί, διαμορφώνονται προϋποθέσεις που ενισχύουν την πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην πρόσδεση στα ιμπεριαλιστικά δόγματα που με διάφορα «μνημόνια» τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει, αποτελεί συμβολή στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των άλλων λαών. Οπως για παράδειγμα έγινε με την πάλη ενάντια στην ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία μέσω του ελληνικού εδάφους ή όπως μπορεί να γίνει με την ένταση της πάλης για αποχώρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα. Στις σημερινές συνθήκες, όξυνσης της ταξικής πάλης και της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό στην κάλπη, καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ