Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ «ΒΙΑΝΕΞ»
Αυτό που κρίνεται είναι αν ο λαός θα έχει μια πρώτη νίκη

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρείας

Είναι παραμύθι και μπαμπούλας η ακυβερνησία, η χώρα θα κυβερνηθεί γιατί, έτσι κι αλλιώς, την εξουσία την έχει η αστική τάξη και θα φτιάξει κυβέρνηση. Μπορεί, όμως, να γίνει η διαφορά, που δεν έγινε στις ευρωεκλογές. Εάν όλοι αυτοί που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ, τη μαχητικότητα, τη συνέπεια, την καθαρότητα, το λόγο του - ανεξάρτητα εάν έχουν διαφορετικές απόψεις - ψηφίσουν ΚΚΕ, τότε το αποτέλεσμα θα είναι «κάτω οι δυο και όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ». Τότε είναι βέβαιο ότι ο λαός ως σύνολο, ανεξαρτήτως εάν όλοι ψήφισαν ΚΚΕ, θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη. Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους της φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ.

«Ξέρουμε, είπε, πάρα πολύ καλά - και ως ένα βαθμό το κατανοούμε, αλλά το πολεμάμε - ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού θα φτάσει στην κάλπη με το βάρος εκβιαστικών και τρομοκρατικών διλημμάτων, με το παραμύθι της ακυβερνησίας. Είτε συζητάνε αυτοί που κάνουν τις δημοσκοπήσεις, είτε συζητάνε πολιτικοί, τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά καταλήγουν - ιδιαίτερα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα μικρότερα κόμματα - ότι ναι μεν, αλλά πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.

Η χώρα θα κυβερνηθεί. Δεν υπάρχει χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που έμεινε ακυβέρνητη. Και ξέρετε γιατί θα κυβερνηθεί; Γιατί, έτσι κι αλλιώς, την εξουσία την έχει η αστική τάξη, την έχει το κεφάλαιο. Βεβαίως, για να μπορέσει η αστική τάξη να βγάζει τα κέρδη της, πρέπει να έχει και μια κυβέρνηση. Θα τη φτιάξει. Δεν πρόκειται να αφήσουν το καράβι ακυβέρνητο, εάν λείπει ένας ή δύο ή τρεις βουλευτές... Εδώ "τρέχουν" μέτρα και δεσμεύσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Θα τα βρουν.

Παραμύθι και μπαμπούλας η ακυβερνησία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Επομένως, το θέμα είναι το εξής: Είναι παραμύθι και μπαμπούλας η ακυβερνησία. Θα κυβερνηθεί το καράβι και με κακούς κυβερνήτες. Αυτό είναι βέβαιο. Είτε η ΝΔ είναι πρώτη, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο, ο συσχετισμός θα είναι αρνητικός.

Μπορεί, όμως, να γίνει η διαφορά: Αυτό που δεν έγινε στις ευρωεκλογές, και που αν γινόταν θα βρίσκονταν σε πιο δύσκολη θέση.

Τι μπορεί να γίνει; Τα δύο εκατομμύρια κόσμου που ήταν αντίθετα στα δύο κόμματα και δεν πήγαν να ψηφίσουν, γιατί δεν ήθελαν να τους δώσουν την ψήφο (αξιοποιώντας το γεγονός πως ήταν και ευρωεκλογές και μέσα σε αυτούς ήταν και ψηφοφόροι, οι οποίοι είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ ή ήθελαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ) να πάνε να ψηφίσουν με βάση την πείρα, τη σκέψη και τη συνείδησή τους και τους καταψηφίσουν. Γιατί εδώ πια είναι εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν μηνύματα εδώ, αλλά συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν. Κι εάν όλοι αυτοί που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ, τη μαχητικότητα, τη συνέπεια, την καθαρότητα, το λόγο του - ανεξάρτητα εάν έχουν διαφορετικές απόψεις - ψηφίσουν ΚΚΕ, τότε το αποτέλεσμα θα είναι "κάτω οι δυο και όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ". Τότε είναι βέβαιο ότι ο λαός ως σύνολο, ανεξαρτήτως εάν όλοι ψήφισαν ΚΚΕ, θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη.

Να τρέμουν τα πόδια της κυβέρνησης

Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε πιο σημείο θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη; Θα τους βάλει σε προβληματισμό και σε φόβο. Να τρέμουν τα πόδια τους, όταν παίζουν το παιχνίδι του δίδυμου και, κυρίως, όταν η κυβέρνηση πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Και θα τα πάρει. Ο μεν πρωθυπουργός το είπε καθαρά, γιατί δεν μπορούσε. Ζητάει τώρα τρίτη θητεία σε συνθήκες κρίσης. Αρα λοιπόν, λέει, "για να δικαιώσω την πολιτική μου που έκανα τόσα χρόνια πρέπει να πω ότι αυτή ήταν αναγκαία. Πρέπει να πείσω τον κόσμο ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή, άρα πρέπει να τους πω, θα κάνω αυτά για δύο χρόνια μόνο. Μετά από δύο χρόνια θα βγούμε από το τούνελ"...

Πελώριο ψέμα, γιατί και στα χρόνια εκείνα που δεν είχαμε οικονομική κρίση, και συνέπεσε να είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, αφαιρέθηκαν οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει αντιλαϊκή πολιτική

Εχετε δει να υπάρχει άρση κατακτήσεων προσωρινή; Για τις γυναίκες, για παράδειγμα, ανέβηκε το όριο συνταξιοδότησης. Δεσμεύτηκε κανείς ότι μετά από δύο χρόνια θα το πάρει πίσω; Ηρθε το ΠΑΣΟΚ να πει ότι αυτό που έκανε η ΝΔ θα το πάρει πίσω; Η ΝΔ ανέβασε το όριο συνταξιοδότησης στα 67. Το είχε δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ, περνάμε τώρα στην υλοποίηση. Είπε κανείς ότι το μέτρο θα είναι προσωρινό, για τέσσερα - πέντε χρόνια και μετά θα ξαναγυρίσουμε πίσω; Δεν είπαν κάτι τέτοιο. Τέτοιες υποσχέσεις δεν ακούτε.

Τώρα έχει αρχίσει μια ατέρμονη συζήτηση μεταξύ τους για το φορολογικό. Και εγώ σας λέω το εξής: "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Δε λένε φοροαπαλλαγή. Εμείς λέμε το εξής: Οταν η οικογένεια έχει 30.000 εισόδημα το χρόνο, μηδέν φόρος. Τώρα το αφορολόγητο είναι στα 15.000. Αντε να πάει στις 16.000. Δε λένε αυτό. Ξέρετε τι λένε, και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ; Να απαλλαγεί ο φορολογούμενος από το φόρο του τόκου που εισπράττει από τις καταθέσεις στην τράπεζα. Τι εισπράττει ένας που έχει στην τράπεζα 5.000 ή 10.000 στην άκρη; Πέρα από το ότι πολλοί δεν έχουν τίποτα. Πείτε ότι έχει 10 ή 15 χιλιάδες, 3% είναι ο τόκος, αν καταθέσεις τα λεφτά στην τράπεζα. Οταν πας, όμως, να πάρεις δάνειο ή πιστωτική κάρτα πληρώνεις 16%. Το χαμηλότερο δάνειο είναι 6% - 6,5%. Τι έχεις να κερδίσεις δηλαδή; Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αμα θέλουν να ανέβει η αξία του εισοδήματός μας, τότε πρέπει να πούνε 30.000 αφορολόγητα και για κάθε παιδί επιπλέον 5.000, που λέμε εμείς. Και να ανέβει στο 45% η φορολογία των επιχειρηματιών. Οχι η κυβέρνηση που το έφτασε στο 25% και λένε ότι και 10% μπορεί να φτάσει, αν είναι να γίνουν επενδύσεις και να γίνουν θέσεις εργασίας. Μια ζωή γίνονται επενδύσεις και κάποιοι επιχειρηματίες δημιουργούν λιγότερες θέσεις εργασίας απ' ό,τι πριν, γιατί τώρα υπάρχει εκσυγχρονισμός. Ακριβώς επειδή η τάση του κεφαλαίου είναι να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, κάποιοι επιχειρηματίες κλείνουν και οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Τι θέλουν τώρα οι τράπεζες; Να ενθαρρύνουν τις μικροκαταθέσεις, τη λαϊκή αποταμίευση και λένε "δε θα σε φορολογήσω στους τόκους". Μα αφού μου φορολογείς τις 15, τις 20, τις 25 χιλιάδες... Μα είναι μόνο αυτό;

Θέλουμε να μειωθούν οι φόροι; Κατάργηση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και άλλων φόρων για τα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Αυτά που καταναλώνει ο λαός καθημερινά, μαζικά.

Συζητάνε για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Βεβαίως να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά η διαφορά μεταξύ Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του ΕΤΑΚ, δηλαδή του φόρου ακίνητης περιουσίας που έκανε η ΝΔ, θα είναι ανεπαίσθητη για τα λαϊκά στρώματα. Θα γλιτώσεις - αν γλιτώσεις - 50 ευρώ το χρόνο. Γιατί δε λέει το ΠΑΣΟΚ, ότι θα πάει ο ΦΠΑ στο 15%, που η ΝΔ το ανέβασε στο 19%; Η ΝΔ τι λέει; Οτι 19% στην Ελλάδα είναι χαμηλό, υπάρχουν χώρες - και έτσι είναι, που είναι 25%.

Γιατί δε μιλάνε για αυξήσεις μισθών; Η ΝΔ λέει πάγωμα, το ΠΑΣΟΚ λέει θα δώσω πάνω από τον πληθωρισμό. Είναι αστείο, γιατί ο πληθωρισμός ξέρετε πόσος είναι τώρα; Ούτε 1%. Είναι 0,8%. Το κόστος ζωής, όμως, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Βλέπετε είχαμε κάποτε 25% πληθωρισμό και η αξία των μισθών που είχαμε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε πληθωρισμό κάτω από 1% και δε μας φτάνουν τα λεφτά πάλι.

Αρα, εμείς λέμε: Θα ανεβάσεις το μισθό στα 1.400 ευρώ, κατώτατο μισθό, και 1.120 ευρώ σύνταξη. Δε θα πληρώνεις ούτε μισό ευρώ για Παιδεία και για Υγεία. Χαμηλότοκα, φτηνά δάνεια για λαϊκή κατοικία, προγράμματα λαϊκής κατοικίας. Τότε θα νιώσεις τη βελτίωση. Δε μένουμε μόνο στο 1.400 ευρώ. Αν π.χ. πάρεις 1.400 ευρώ και μετά σου βγάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία ένα σωρό εξετάσεις και πρέπει τις πληρώσεις εσύ; Αυτή είναι η τάση τώρα, σου ανεβάζουν τις εισφορές στο ΙΚΑ ή τα άλλα ταμεία, το 1.400 ευρώ εξαναμίζεται. Το 1.400 ευρώ το συνδυάζεις και με άλλα μέτρα ανακούφισης, για την εργατιά, για τη φτωχολογιά, για τα λαϊκά στρώματα.

Τους πονάει η άνοδος του ΚΚΕ

Σας έφερα αυτά τα παραδείγματα, γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα ξεγελάσει καλύτερα τον εργαζόμενο, έχοντας, όμως, σα βάση τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας. Η λέγοντας το εξής: Θέλετε να ψηφίσετε μικρότερα κόμματα; Θα ψηφίσετε εκείνα τα κόμματα, τα οποία είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν ή με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο πλεονέκτημα που θα έχει ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ - που δεν είναι κομμουνιστής αλλά μας βλέπει σαν εγγύηση στον αγώνα, την καθημερινή του πάλη, είτε ξαναδίνοντας την ψήφο - είναι ότι θα ψηφίσει ένα κόμμα το οποίο δεν πρόκειται να κάνει συναλλαγή με κανέναν από τους δύο. Ολα τα άλλα κόμματα δε δίνουν τέτοιες εγγυήσεις. Λένε πρώτα να μπούμε στη Βουλή και να έχουμε πολλούς βουλευτές, να τους κόψουμε την αυτοδυναμία και μετά να πάμε να παζαρέψουμε.

Η πείρα της Ευρώπης έχει δείξει ότι η κεντροαριστερά οδήγησε στην κεντροδεξιά και στη δεξιά, η κεντροαριστερά οδήγησε στον Μπερλουσκόνι. Γελοίος, γελοίος ο Μπερλουσκόνι, παίρνει ψηλά ποσοστά γιατί πάνω στην απογοήτευση, από κομμουνιστές, από αριστερούς, από σοσιαλδημοκράτες... Θυμάστε τι έγινε στη Γαλλία... Τρέχανε όλοι, από τους κομμουνιστές μέχρι και τους σοσιαλιστές, να ψηφίσουν τον Σιράκ για να μη δυναμώσει, λέει, ο Λεπέν. Μα ο Λεπέν, δικό τους γέννημα ήταν. Γιατί να ψηφίσω τον Σιράκ για να μην έρθει ο Λεπέν; Γιατί να μην ισχυροποιήσω τον άλλο πόλο; Στη Γαλλία δεν υπήρχε, δυστυχώς.

Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει. Ο πόλος ΚΚΕ, λαός, εργατιά, ριζοσπάστες, αριστεροί. Αυτός ο πόλος να ενισχυθεί, αφού ξέρεις ότι και θα δυναμώσει την αντίσταση και θα δυναμώσει το κουράγιο για την αναγέννηση του κινήματος και δεν πρόκειται να πάει να παζαρέψει. Γιατί εάν είναι να πάει να παζαρέψει με κυβερνήσεις συνεργασίας, σε συνθήκες κρίσης ΕΕ, ΝΑΤΟ, όπου είναι προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη η πορεία, πιστεύει κανείς ότι εάν πάει "τσόντα" σε μια κυβέρνηση, κάτι θα γίνει; Τίποτα! Ισα ίσα, θα δημιουργήσει αυταπάτες. Θα καλλιεργήσει τέτοιες αυταπάτες. Και στο τέλος, εάν την κάναμε αυτή τη δουλειά, καλά θα κάνει ο λαός να μας πάρει και με τις πέτρες. Επομένως, αυτό που κρίνεται σε αυτή τη Βουλή, είναι το ποσοστό των δύο να είναι χαμηλά. Οι δυο τους θα είναι, 1ος και 2ος. Δυστυχώς, έτσι είναι. Δε μπορούμε να σας καλλιεργήσουμε αυταπάτες. Από εκεί και πέρα έχει σημασία, ειδικά για την εργατική τάξη, η δύναμη του ΚΚΕ.

Και μάλιστα δείτε. Τώρα βρίσκονται σε δίλημμα. Από τη μια μεριά θέλουν να μειώσουν τα μικρότερα κόμματα και να μείνουν και έξω από τη Βουλή. Από την άλλη μεριά, σου λέει, και να έχουμε το ΚΚΕ τρίτο κόμμα και να είναι το ΚΚΕ ρυθμιστής στο λαό; Στη Βουλή τα δύο κόμματα έχουν πλειοψηφία, δεν τους πονάει. Τους πονάει ότι το ΚΚΕ, μέσα στο λαϊκό κίνημα θα έχει δυναμισμό, η άνοδός του. Βλέπετε, αρχίζουν αυτές οι αντιφάσεις. Κλάψα μήπως δε μπουν τα μικρότερα κόμματα από τα οποία ξέρουν ότι έχουν να πάρουν στήριξη. Αξιοποιούν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, την απροκάλυπτη αφερεγγυότητά του και αναξιοπιστία που έδειξε. Οι Οικολόγοι δεν τους "βγήκαν". Πέφτουν πάνω στον Καρατζαφέρη και, σου λέει, μήπως από δω... Το ΚΚΕ όλο και πιο κάτω, αυτό τους ενδιαφέρει. Γιατί ξέρουν ότι από εμάς δεν έχουν να πάρουν τίποτα. Εχουν όμως να "εισπράξουν" πολλά από το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Κρίνεται η γενική πορεία των πραγμάτων

Εμπειρία έχετε. Σήμερα κρίνεται η γενική πορεία των πραγμάτων. Να πάρετε υπόψη την οικονομική κρίση που δεν έχει φιλολαϊκή διέξοδο. Ο λαός θα καθορίσει τη βαρύτητα των συνεπειών της κρίσης, αν μπορεί να τη μετριάσει. Δεύτερον, ενδιαφέρουν τα πάντα. Η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με πλάτες του ΝΑΤΟ. Κι επειδή αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο η ηγεσία της Τουρκίας, η ίδια η Τουρκία, λόγω της θέσης της στην περιοχή. Η διαμάχη για τους αγωγούς, για τα πετρέλαια, για τα φυσικά αέρια θα χτυπήσει και στην περιοχή. Σήμερα εγκαινιάζουν τους αγωγούς. Δεν ξέρεις αν θα γίνουν. Χώρια ότι από τους αγωγούς δε θα γλιτώσουμε, θα έχουμε πάλι ακριβό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αντί να έχουμε πιο φθηνό, εάν το Δημόσιο έπαιρνε την ευθύνη.

Στην περιοχή μας διαπλέκονται πολλά συμφέροντα και οι ισχυρές δυνάμεις δε λένε "είναι σύμμαχος η Ελλάδα". Λένε, "άμα με συμφέρει η Τουρκία, την αφήνω την Τουρκία να δίνει μια κατραπακιά στην Ελλάδα". Λένε τα άλλα κόμματα ότι, αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ, σωθήκαμε. Πρώτα πρώτα θα μπει σε 20 χρόνια, εάν υπάρχει ΕΕ όπως είναι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει. Δεύτερον, η ΕΕ κοιτάζει τα συμφέροντα. Σκασίλα της μεγάλη, με συγχωρείτε για την έκφραση, για τα σύνορα. Αφού τα έχουν καταργήσει τα σύνορα. Τα κεφάλαια μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Κάνουν ό,τι θέλουν. Τι τους νοιάζουν τα σύνορα; Κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι πολλά ζητήματα που παίζουν και έχουν σημασία.

Ο λαός έχει τη δύναμη

Η βάση της δικής μας πρότασης είναι: Μισθοί, συντάξεις, να πάρουν πίσω όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους, δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Να μην ξεπουληθούν δάση και ακτές. Μάλιστα πρέπει να καταργηθεί αυτό που γίνεται, μοναστήρια, εκκλησίες, συνεταιρισμοί, βιομήχανοι να έχουν τα δάση. Τώρα μας πουλάνε και τον αέρα, την αιολική ενέργεια. Κάνουν όλες αυτές τις εγκαταστάσεις για να λύσουμε, λένε, το ενεργειακό με τον αέρα. Μα ο αέρας υπάρχει. Γιατί τον εμπορεύεσαι; Πουλάνε και τον αέρα, πουλάνε και το νερό, δεν άφησαν και τίποτα απούλητο...

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Εάν δε νιώσουν πλήγμα, πολιτικό πλήγμα, τα μονοπώλια και τα δύο κόμματα και εάν δεν ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, δε θα είμαστε απλώς, "μια από τα ίδια". Το "μια από τα ίδια" σημαίνει πίσω. Και το λέμε προκαταβολικά. Ετσι θα εκτιμήσουμε τις εκλογές. Ούτε μας αρκεί, απλώς, να ανέβει το ΚΚΕ γενικά. Εμείς θέλουμε να ανέβει το ΚΚΕ σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, η εργατιά, οι υπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες και οι μικροί επιχειρηματίες, να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότερο ΚΚΕ. Εχει σημασία αυτοί οι άνθρωποι, με τη δική τους προσωπικότητα και τις απόψεις τους, να ακολουθήσουν στην κάλπη εκείνο το κόμμα που είναι το αντίπαλο δέος των δύο κομμάτων. Ολα τα άλλα, το λέμε καθαρά, θα είναι ή πισωγύρισμα ή βοήθεια στο σύστημα να ανακτήσει ξανά τη δυναμική του μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας.

Με συνείδηση της δύναμης! Εχει δύναμη ο λαός. Ξέρει το δίκιο του, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη του. Αυτό είναι "το κουμπί"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ