Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κορδώνονται για το έγκλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Με μεγάλη υπερηφάνεια τα στελέχη της ΝΔ απαριθμούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Καραμανλή, στα σχεδόν έξι χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται:

  • Στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), που τόσα χρόνια προσπαθούσε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τα καταφέρει.
  • Στην εκχώρηση και νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ (πέραν όσων είχε εκχωρήσει το ΠΑΣΟΚ) και στην «ισχυρή συμμαχία» με τη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ), η οποία ουσιαστικά είναι επικυριαρχία των Γερμανών στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και όχι «συμμαχία».
  • Στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΠΑ, της ΛΑΡΚΟ κλπ.

Και μετά από όλα αυτά, δηλώνουν ετοιμοι - εάν και εφόσον επανεκλεγούν - να συνεχίσουν την «εξυγίανση» του ΟΣΕ. Και όταν αναφέρονται στην εξυγίανση, εννοούν κυρίως την είσοδο ιδιωτών σε κάθε κερδοφόρα σιδηροδρομική και μη δραστηριότητα, καθώς και στην απόλυση του μισού προσωπικού του Οργανισμού.

Με απλά λόγια, στη ΝΔ υπερηφανεύονται για την αποτελεσματική πολιτική που εφάρμοσαν για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, υπερηφανεύονται ότι μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να εκποιήσουν με επιτυχία περισσότερα «φιλέτα» από τη δημόσια περιουσία από ό,τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, χωρίς να έχουμε ζυγαριές, γνωρίζουμε ότι και οι μεν, και οι δε όχι μόνο συναγωνίζονται, αλλά ο καθένας έπαιξε στον καιρό του αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής, στη μεταφορά - εκχώρηση ανυπολόγιστης αξίας περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το αν, τώρα, δικαιούνται να περηφανεύονται γι' αυτό, είναι ένα χούι που μόνον οι εργαζόμενοι μπορούν να τους το κόψουν. Με την ψήφο καταδίκης στο δικομματισμό. Με την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.

Απανθρωπιά για τους βαριά αναπήρους

Τον Ιούνη του 2004 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε επισκεφτεί το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Αθηνών στο Σκαραμαγκά και μίλησε για το «σοκ και δέος» που της προκάλεσαν οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί για τους νοσηλευόμενους με βαριές αναπηρίες και τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει μέριμνα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία, αλλά και για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν κάποιο πάσχοντα. Από τότε και έως σήμερα, τίποτα δεν έγινε γι' αυτούς τους ανθρώπους, απ' τις κυβερνήσεις που κατά τα άλλα φρόντισαν για την εξασφάλιση των υπερκερδών του κεφαλαίου.

Τις επισημάνσεις του ΚΚΕ έρχεται σήμερα να αναδείξει η επίσκεψη, τις προηγούμενες μέρες, των Βοηθών Συνηγόρων του Πολίτη στο Ιδρυμα στο Σκαραμαγκά και το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας, όπου διαπίστωσαν τις τραγικές συνθήκες ζωής και περίθαλψης των νοσηλευόμενων παιδιών και ενηλίκων.

Στις επισκέψεις διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί «η σοβαρή υποστελέχωσή τους, κυρίως σε νοσηλευτές, αλλά και η απουσία του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ακόμη σε εκτεταμένο βαθμό η καταστολή και η πρόσδεση περιθαλπόμενων στις κλίνες τους, η χρήση ξύλινων κουβουκλίων για τον περιορισμό του αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού λόγω αδυναμίας διαρκούς εποπτείας ορισμένων εξ' αυτών και η χρήση καμερών για την παρακολούθησή τους, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για παρουσία σε κάθε θάλαμο». Διαπιστώθηκε ακόμα η επαγγελματική εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού που - σε αυτές τις συνθήκες των ελλείψεων - καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα περιστατικά.

Αυτή η πραγματικότητα δε μπορεί απλά να καταγράφεται όμως. Γιατί αυτό κάνουν οι λεγόμενες «ανεξάρτητες» αρχές σαν τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά μόνον αυτό. Δεν απαιτούν καν την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ούτε θέτουν όρους και προθεσμίες για τη λύση τους. Ετσι το αστικό κράτος δημιουργεί θεσμούς καταγραφής και όχι αντιμετώπισης, ή συμβολής στη λύση προβλημάτων. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, είναι ένας ακόμα λόγος ο λαός να «μαυρίσει» στις επερχόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ.

Τα ξαναλέμε από Δευτέρα...

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας επαναλαμβάνουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτό έκανε και χτες η ΓΓ του υπουργείου Νίκη Γκοτσοπούλου. Οταν δε, της ζητήθηκε να απαντήσει σε καταγγελίες εκπαιδευτικών, καθαριστριών και άλλων παραγόντων για ελλείψεις και προβλήματα, η Ν. Γκοτσοπούλου απάντησε: «Νομίζω ότι από σήμερα να σχολιάσουμε κάτι που θα ξεκινήσει από αύριο είναι πρόωρο και βιαστικό. Καλύτερα να μιλήσουμε από τη Δευτέρα και να μιλήσουν καλύτερα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα είναι στα σχολεία»... Κάποιος όμως πρέπει να της θυμίσει ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτέμβρη και ότι οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό είναι στις θέσεις του από τότε. Γιατί θα πρέπει να φτάσει 14 Σεπτέμβρη για να εντοπίσει και να μιλήσει για τα προβλήματα;

Για τα αυτονόητα στο σχολείο

Ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και, δυστυχώς, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν κατάλογο παλιών και καινούριων προβλημάτων. Παρά τα «παραδοσιακά» κενά λόγια του υπουργείου Παιδείας, όπως σε κάθε έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι «συνηθισμένες ελλείψεις» θα είναι εκεί και θα περιμένουν τους μαθητές. Οι ελλείψεις βιβλίων, τα κενά στις θέσεις εκπαιδευτικών, η άθλια υλικοτεχνική υποδομή σε πολλά σχολεία, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από «λαμπερές» ανακοινώσεις. Η εφαρμογή του αυτονόητου, μετά από χρόνια, δε μπορεί να χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή. Οι καινούριοι υπολογιστές στα σχολεία δεν πρόκειται να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των μαθητών, εάν δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα για μιαν ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

Λέγοντας ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία δεν εννοούμε, μόνο, τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται ένα σχολείο για να λειτουργήσει σωστά. Το περιεχόμενο των μαθημάτων και οι εκπαιδευτικοί θα διαμορφώσουν, σε ένα μεγάλο βαθμό, την αυριανή προσωπικότητα των παιδιών. Και εκεί τα πράγματα, δυστυχώς, είναι ακόμα χειρότερα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «σύγχρονο εργαζόμενο», έχουν φτιάξει ένα σχολείο όπου περισσεύουν οι αντιεπιστημονικές θεωρίες και το αναποδογύρισμα της Ιστορίας. Αντί της αξιοπρεπούς στάσης ζωής και της διεκδίκησης δικαιωμάτων, οι μαθητές διδάσκονται το «επιχειρηματικό πνεύμα» και λύνουν ασκήσεις με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Ολο και περισσότεροι γονείς απορούν με όσα διδάσκονται τα παιδιά τους στα σχολεία. Βλέπουν, στην πράξη, πώς ετοιμάζεται το σχολείο των «δεξιοτήτων». Αντιλαμβάνονται ότι τα βιβλία περιέχουν χρηστικές και αποσπασματικές πληροφορίες, αντί οργανωμένης και συγκροτημένης γνώσης για την κατανόηση του κόσμου. Κι ενώ ανησυχούν, πρέπει να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τη «δημόσια Παιδεία». Χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε φροντιστήρια, σε κέντρα ξένων γλωσσών, σε γυμναστήρια, σε ωδεία, για να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι καλύτερο μπορούν. Τα δικαιώματα ενός παιδιού, να γνωρίσει γλώσσες και πολιτισμούς άλλων λαών, να καλλιεργηθεί, να αθληθεί, έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες που πληρώνονται αδρά. Και μάλιστα, αυτό παρουσιάζεται και ως φυσιολογικό.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα «συνηθισμένα», φέτος, έχει προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία και η απουσία ουσιαστικής πρόληψης για το θέμα της «νέας γρίπης». Η κυβέρνηση αναθέτει στους εκπαιδευτικούς τη διαχείριση του ζητήματος, θεωρεί πως είναι πολυτέλεια η αναγκαιότητα κινητών μονάδων με γιατρούς για τα σχολεία, νοσηλευτές, καθαρίστριες για τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου ανάμεσα στα θρανία μέσα στις τάξεις θα εφαρμοστεί «όπου είναι εφικτό». Ετσι, τελικά, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ακροβατούν ανάμεσα στα «μπαλώματα» της κυβέρνησης και τον πανικό που κατασκευάζουν, ανεύθυνα, τα ΜΜΕ.

Οι περιγραφές περισσεύουν. Η πείρα και η σκέψη μαθητών, γονιών και καθηγητών είναι αρκετή για να αντιληφθούν ότι αξίζουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα ετοιμάζει αναλώσιμους και υποτακτικούς εργαζόμενους στα μέτρα των επιχειρήσεων. Κι επειδή τίποτα δεν έρχεται απ' τον ουρανό, υπεύθυνοι υπάρχουν κι έχουν όνομα. Καιρός είναι να πάρουν μιαν απάντηση, αγωνιστική, διεκδικητική. Και οι εκλογές επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Κάτω ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δυνατό ΚΚΕ.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Χυδαία προπαγάνδα «εξ απαλών ονύχων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ρωσική ηγεσία να επιχειρεί κάποιες γενικές αόριστες και αντιφατικές «κορόνες» κατά της «ταύτισης» της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία («προσπερνώντας» συνειδητά τη ...«λεπτομέρεια» ότι η ΕΣΣΔ ήταν σοσιαλιστική), στο εσωτερικό όμως, η αντικομμουνιστική επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις κλιμακώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εντάσσει το αντισοβιετικό μυθιστόρημα του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος ΓΚΟΥΛΑΓΚ» στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το εν λόγω βιβλίο θα διδάσκεται στο μάθημα της ρωσικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και της ρωσικής γλώσσας. Ηδη διδάσκονται και άλλα δύο βιβλία του Σολζενίτσιν.

Θυμίζουμε ότι ο Σολζενίτσιν (πέθανε πέρσι) βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή, ουσιαστικά, αποτέλεσε για 10ετίες το «σημαιοφόρο» της αντικομμουνιστικής, αντισοβιετικής προπαγάνδας της Δύσης. Προς το τέλος της ζωής του, επιχείρησε να ασκήσει ...«κριτική» για τα δεινά του λαού του μετά την αντεπανάσταση, υπέρ της οποίας, ωστόσο, δούλεψε σε όλη του την πορεία.

Τώρα, το καθεστώς προσπαθεί να τον «καθαγιάσει» στις λαϊκές συνειδήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι, παρά τη διαφήμιση, ο Σολζενίτσιν είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στους Ρώσους από όσο θα ήθελε η ηγεσία του. Το 2000 μάλιστα, σε δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης με το ερώτημα «ποιον θεωρείτε τη σημαντικότερη προσωπικότητα του 20ού αιώνα», ο Σολζενίτσιν έλαβε ένα... 2%...


Γρηγοριάδης Κώστας

Για «το καλό» της νεολαίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Θέλω να σας κοιτώ στα μάτια» ήταν το σύνηθες σλόγκαν του Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2004. Φυσικά δεν μπορεί πλέον να το επαναλάβει αφού όλα τα μεγάλα οράματά του, όπως το περιβόητο «ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία για όλους», έχουν αποδειχθεί ζωντανός εφιάλτης για τον εργαζόμενο λαό. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας. Ουδέν αναληθέστερον! Τρανή απόδειξη ο προκλητικός ισχυρισμός, που επανέλαβε προχτές το βράδυ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους νεολαίους της ΟΝΝΕΔ στο Αιγάλεω, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι «χρέος προς τη νέα γενιά»(!). Για το καλό της νέας γενιάς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προωθούνται «οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη νέα επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις εργασιακές σχέσεις», η προώθηση της οδηγίας Μπολκενστάιν, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κλάδους και περιοχές που πλήττονται από την ανεργία. Επίσης «χρέος προς τη νέα γενιά είναι και οι ρυθμίσεις, που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», όπως η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο δραστικός περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων... Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται ότι είναι για το «καλό της νεολαίας» να μην έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά και να δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστη, σε σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Στην πραγματικότητα αυτό που οραματίζεται ο Κ. Καραμανλής, όπως και ο Γ. Παπανδρέου, είναι μια νεολαία δίχως στοιχειώδη δικαιώματα. Δεν θα τους περάσει.

Ο ... διαπραγματευτής

Λάβρος κατά του «αίσχους των καρτέλ», που ...κερδοσκοπούν «ανεξέλεγκτα» στις πλάτες παραγωγών και καταναλωτών, εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, στο λεγόμενο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Ολυμπία, «δείχνοντας» ως βασική αιτία της δράσης των «κερδοσκόπων», την «ανοχή» που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ. Προηγούμενα είχε καταγγείλει ξανά την κυβέρνηση, επειδή, όπως είπε, δεν διαπραγματεύτηκε στις Βρυξέλλες, υπέρ των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών, όπως επίσης και για «κακοδιαχείριση» της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα διαπραγματευτεί «σκληρά», όπως επίσης και ότι θα «αξιοποιήσει» τις «δυνατότητες» που παρέχει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Είναι εμφανής η επιδίωξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να αθωώσει στα μάτια της φτωχομεσαίας αγροτιάς την ουσία της ΚΑΠ, βάσει της οποίας συγκροτήθηκαν, λειτουργούν και θησαυρίζουν τα καρτέλ, πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Αυτή η ΚΑΠ, που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ως κυβέρνηση το 2003 και η ΝΔ εφάρμοσε στη συνέχεια, αποθρασύνει τους εμποροβιομήχανους, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να εκβιάζουν τον Ελληνα μικροαγρότη και μικροκτηνοτρόφο, να «ρίξει» τις τιμές των προϊόντων του κάτω και από το κόστος παραγωγής.

Ποια «σκληρή διαπραγμάτευση» θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες αύριο, που δεν έκανε το 2003 ως κυβέρνηση, για να εμποδίσει τους εμποροβιομήχανους να εισάγουν αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, από χώρες με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής; `Η να μονοπωλούν την αγορά τροφίμων όμιλοι σαν τη «ΦΑΓΕ» και τη «ΒΙΒΑΡΤΙΑ»; Καμία φυσικά, αλλά το κρύβει ο πρόεδρός του. Γιατί η «ελευθερία» κίνησης κεφαλαίων, προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών είναι ο πυρήνας της ευρωενωσιακής πολιτικής, με την οποία το ΠΑΣΟΚ δηλώνει απόλυτη ταύτιση και πλήρη αποδοχή. Οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» που υπόσχεται δεν είναι τίποτα περισσότερο, από το χιλιοπαιγμένο επικοινωνιακό «τρικ», των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ανεξαρτήτως χρώματος, που απλώς επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, απέναντι στη φτωχομεσαία αγροτιά, σε βάρος της οποίας έχουν συνυπογράψει το οριστικό της ξεκλήρισμα.

«Κολεγιοποίηση» των πανεπιστημίων!

Πολύς ντόρος γίνεται για τις παραιτήσεις πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ΤΕΙ από την Επιτροπή Αδειοδότησης των Κολεγίων. Ομως, σε αντίθεση με όσους θέλουν να παρουσιάσουν αυτές τις παραιτήσεις ως ...«πράξη αντίστασης» στα κολέγια, οι δηλώσεις κάποιων από τους παραιτηθέντες αποδεικνύουν το αντίθετο. Για παράδειγμα, η επιστολή παραίτησης του καθηγητή Δημητρίου Βασιλείου, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΠΟΣΔΕΠ, λέει μεταξύ άλλων:

«Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να επιτραπεί στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει πρώτα τα ελληνικά δημόσια ανώτατα ιδρύματα να απεξαρτηθούν από τον κρατικό εναγκαλισμό και να εξασφαλίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών τους, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και στη συνέχεια να αδειοδοτηθούν τα κολέγια».

Δηλαδή, σε απλά ελληνικά... πρέπει πρώτα να «ιδιωτικοποιηθούν» τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά να αδειοδοτηθούν τα ιδιωτικά! Αυτό, όμως, δεν είναι αντίσταση στα κολέγια, αλλά ...«κολεγιοποίηση» όλων των ιδρυμάτων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Τα κόμματα της αστικής εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σκόπιμα δεν θέτουν στη συζήτηση - όχι μόνο τώρα προεκλογικά αλλά και γενικότερα εκτός πολιτικής συζήτησης - το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στην ουσία, πρόκειται για εκχώρηση στους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού που συνδέονται με την ίδια την υπόστασή του και το δικαίωμα να αποφασίζει για τις τύχες του. Η επιλογή αυτή για τα κόμματα του κεφαλαίου είναι συνειδητή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος σε συνθήκες ιμπεριαλισμού και του ρόλου που διεκδικεί η ντόπια πλουτοκρατία μέσα στο σύγχρονο καπιταλιστικό καταμερισμό.

Η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, άμεσα συνδεδεμένη με πτυχές της οικονομίας, της άμυνας και των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Ολα αυτά τα χρόνια, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο δόγμα του ΝΑΤΟ, στο δόγμα της στρατηγικής συμμαχίας του με την ΕΕ και στο ιμπεριαλιστικό δόγμα της ίδιας της ΕΕ, είναι σταθερή και αταλάντευτη. Γύρω από αυτές τις επιλογές καλλιεργείται κλίμα περί «ιερών» και «απαραβίαστων» σταθερών που δεν δικαιούται κανείς να τις αμφισβητήσει, προβάλλοντας ταυτόχρονα «κινδύνους» για επερχόμενες καταστροφές από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και της υπεράσπισής τους από το λαϊκό κίνημα, είναι συστατικό στοιχείο της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εντάσσουν την Ελλάδα στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα της λείας, γιατί έτσι μπορεί να πάρει η πλουτοκρατία, έστω και από υποδεέστερη θέση, μέρος στη μοιρασιά της λείας. Εξαγωγές κεφαλαίων στα Βαλκάνια έχει κάνει, γι' αυτό έχουν στείλει στρατό στο Κοσσυφοπέδιο. Με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στους οποίους ανταγωνίζονται ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ, η Ελλάδα είναι μπλεγμένη γιατί οι ενεργειακοί όμιλοι θα ωφεληθούν τα μέγιστα. Ταυτόχρονα αυτοί οι ανταγωνισμοί εκφράζονται στην περιοχή και ανάμεσα στην πλουτοκρατία της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία επίσης διεκδικεί ρόλο στην περιοχή.

Για το ΚΚΕ, η πάλη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη διεθνή συνεργασία και συστράτευση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι μέτωπο της ταξικής πάλης, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν οι ιμπεριαλιστικοί υπερεθνικοί σχηματισμοί, διαμορφώνονται προϋποθέσεις που ενισχύουν την πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην πρόσδεση στα ιμπεριαλιστικά δόγματα που με διάφορα «μνημόνια» τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει, αποτελεί συμβολή στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των άλλων λαών. Οπως για παράδειγμα έγινε με την πάλη ενάντια στην ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία μέσω του ελληνικού εδάφους ή όπως μπορεί να γίνει με την ένταση της πάλης για αποχώρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα. Στις σημερινές συνθήκες, όξυνσης της ταξικής πάλης και της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό στην κάλπη, καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ