Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ψηφίστηκε μία ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που προβλέπει, όπως αναφέρει στον τίτλο του, την «πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Το ΚΚΕ ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Μανώλης Συντυχάκης, ήδη έπρεπε να έχει δοθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις γεωγραφικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας η ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη.

Ομως, όπως εξήγησε, το σχέδιο νόμου δεν υπηρετεί αυτόν το σκοπό, δηλαδή την υλοποίηση του έργου με τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση των υποδομών αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους και γι' αυτό το ΚΚΕ δεν το υπερψηφίζει.

Εξηγώντας τον τελικό στόχο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Με πρόσχημα την εξασφάλιση τηλεοπτικού σήματος στους μόνιμους κατοίκους δύσβατων περιοχών, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, μετατρέπει την ανάγκη σε ευκαιρία των επιχειρηματικών ομίλων για να επεκτείνουν τις μπίζνες τους, να αβγατίσουν τα κέρδη τους με "ζεστό" κρατικό χρήμα, που προέρχεται από τους σκληρά φορολογούμενους εργαζόμενους.

Το δέλεαρ αυτής της ρύθμισης είναι η δημόσια εφάπαξ επιδότηση, κατ' ανώτατο όριο 110 ευρώ ανά δικαιούχο για οκτώ χρόνια. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών» καθώς τους εξασφαλίζει 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για 8 χρόνια, «διευρύνοντας το πελατολόγιό τους, με την εμπλοκή, μάλιστα, στην υλοποίηση του έργου των δήμων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, μετατρέποντάς τους σε συνεργάτες και διεκπεραιωτές των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών».

«Κατά την άποψή μας», τόνισε, «πρόκειται για επιλογή που αντανακλά την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της απρόσκοπτης κερδοφορίας τους, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Η ΝΔ ψήφισε παρών χωρίς να διαφωνεί με την παράδοση και αυτής της υπηρεσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κριτική της να εστιάζεται σε ζητήματα διεκπεραίωσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για «προεκλογική παροχή». Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ, ενώ παρών ψήφισαν Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε χαρακτηρίζοντας τα 110 ευρώ στους δικαιούχους, τα οποία στη συνέχεια θα τα δώσουν στους επιχειρηματίες - παρόχους, «χαρτζιλίκι».

Οσο περισσότερο μοιάζουν τόσο κουρνιαχτό σηκώνουν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, επισήμανε ότι «όσο περισσότερο μοιάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κατά κύριο λόγο τόσο περισσότερο θα φωνάζουν και θα σηκώνεται κουρνιαχτός». Εφερε ως παράδειγμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και την αντιπαράθεση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές, γύρω από τη λογική και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο.

Οπως είπε, η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν «το ξαναμοίρασμα της "πίτας"», για να στηρίξει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους ενδεχομένως, για να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, για να διευκολύνει τις συμπράξεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη μεριά, βεβαίως, για να διαμορφώσει μια κρατική ΕΡΤ η οποία θα αποτελεί λιβανιστήρι της κάθε κυβέρνησης, και της σημερινής και της επόμενης.

Επισήμανε ακόμα, με αφορμή το διαγωνισμό για τις άδειες, ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση με το σιγοντάρισμα και των άλλων κομμάτων στήριξε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τηλεόραση με «τον πρωτοφανή» - όπως τον χαρακτήρισε - «τρόπο της μείωσης του φόρου διαφήμισης από το 20% στο 5%», ως μια ακόμα ενίσχυση των καναλαρχών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος αναφέρθηκε και στις «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντάς τις «άδειο πουκάμισο» αφού διατηρούν άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο που θεσπίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα νέα μέτρα που προστέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org