Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδρά στο σχέδιο για τους μουφτήδες

Την «έντονη ανησυχία» της Αγκυρας για τις ρυθμίσεις που προωθούνται σχετικά με τον τρόπο επιλογής των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή εξέφρασε αυτήν τη φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι μίλησε για τη «συγγένειά μας με τη δυτική Θράκη», που «μας κάνει να ανησυχούμε για το σχέδιο νόμου που οδηγεί στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας του θεσμού του μουφτή». Επιπλέον έκανε λόγο για «ομοεθνείς μας» στη Θράκη αλλά και για «αυτοδιοίκητο των μουφτειών» που «κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες». Ο Τούρκος εκπρόσωπος επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις σχετικές προσδοκίες της.

Ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα ακόμα πεδίο ελληνοτουρκικών παζαριών και εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας, στο φόντο βαθιών αντιθέσεων που κλιμακώνονται στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε «θετική και εποικοδομητική συμπεριφορά» την επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών που την Κυριακή εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος στον Εβρο και μετά από λίγες ώρες παραδόθηκαν στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα ενώ αναζητούσαν «λαθρομετανάστες» και ότι μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Π. Καμμένο οι δύο Τούρκοι «μας επεστράφησαν».

  • Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η τουρκική «Σαμπάχ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - τους οποίους η Αγκυρα περιλαμβάνει στο δίκτυο των πραξικοπηματιών του 2016 - φυλάσσονται με την αξιοποίηση ομάδας 200 πρακτόρων, αξιωματικών και αστυνομικών την οποία φέρονται να έχουν συγκροτήσει από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ