Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δικομματικοί καβγάδες με στόχο τη συγκάλυψη του ταξικού του χαρακτήρα

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων αποκάλυψαν με παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την τελική ευθεία για την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες συνεχίζει τον καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων, που σφαγιάζουν το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται από χτες με τη διαδικασία του επείγοντος στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ. Από αύριο, Σάββατο, θα συζητείται στην Ολομέλεια και την Κυριακή το απόγευμα θα ψηφιστεί. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χτες ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Πρακτικά, η Βουλή καλείται να εγκρίνει ένα νομοθέτημα - έκτρωμα κοντά 7.000 σελίδων, που επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση (!), σε λιγότερο από τέσσερα 24ωρα. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης!

Στημένο αποπροσανατολιστικό σκηνικό, που διευκολύνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ, που στέκεται αμήχανη απέναντι σε ένα νομοθέτημα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και δικό της, στήθηκε χτες, με τα χαρακτηριστικά ενός «άγριου» δικομματικού καβγά και με την αρωγή της Χρυσής Αυγής.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια κυριάρχησαν οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στους δύο «πρωταγωνιστές» για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, καθώς η «αγωνία» τους ήταν αν τα άρθρα του νομοσχεδίου συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία. Το «κλίμα» έσπευσε να ενισχύσει από την αρχή η Χρυσή Αυγή, με τις γνωστές φωνές και βρισιές, συγκαλύπτοντας βεβαίως το ταξικό περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Τη «συμπαιγνία» αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, παρεμβαίνοντας και χαλώντας τη «σούπα», ανέφερε ότι πρόκειται για «στημένο σκηνικό» για τον αποπροσανατολισμό και την πόλωση σε βάρος του λαού, για «να μη γίνει κατανοητό από την πρώτη στιγμή το σύνολο του νομοθετικού έργου, η κλιμάκωση δηλαδή των βάρβαρων αντιλαϊκών και ταξικών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης και να επανέλθει το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία και όχι αυτή του επείγοντος.

Οταν η συζήτηση μπήκε στο διά ταύτα, έγινε ολοφάνερο ότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων ήταν από τη σκοπιά της καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να βάλουν το λαό να επιλέξει το μείγμα διαχείρισης της σφαγής του.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κάνοντας το άσπρο μαύρο, ισχυρίστηκε όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία, όσον αφορά το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων ότι η κυβέρνηση ...«δεν ιδιωτικοποιεί» αλλά ...«αξιοποιεί» τη δημόσια περιουσία και πρόσθεσε πως με τα μέτρα αυτά που είναι ...«τα τελευταία», η κυβέρνηση «κλείνει έναν κύκλο που καταλήγει σε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρή δόση κοινωνικής δικαιοσύνης»!

Η κριτική που άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια της ΝΔ για αναβάπτιση στα μάτια του λαού και αναγνώρισής της από το κεφάλαιο ως καλύτερου υπηρέτη των συμφερόντων του. Αφού αποφάνθηκε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβάλουν στην ανάπτυξη και ότι ...«μοιράζουν τη μιζέρια», μπήκε στο διά ταύτα, λέγοντας: «Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, η οποία θα φέρει άλλη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής, κυβέρνηση με κορμό την κοινωνικά φιλελεύθερη ΝΔ, ως επικεφαλής μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας». Την ανησυχία τους για την καπιταλιστική ανάπτυξη εξέφρασαν τόσο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος που «είδε» ταυτόχρονα να δικαιώνεται η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι. «Διαπιστώνω πλήρη κρατισμό στο νομοθέτημα και γιγάντωση του κράτους», ανέφερε ο Δ. Καρράς από την Ενωση Κεντρώων.

Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση για τα κέρδη του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε, για τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα: «Επιδιώκετε να σηκωθεί ένας κουρνιαχτός, να σηκωθεί σκόνη, για να μην καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει και να παγιδευτεί ανάμεσα στη "Σκύλλα", δηλαδή, τα κόμματα που απαρτίζουν σήμερα την κυβέρνηση και στη "Χάρυβδη", τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν την ίδια στρατηγική επιλογή, στο πώς θα υλοποιηθούν, μέσω μνημονίων ή μη, οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και η πολιτική του ευρωμονόδρομου. Σ' αυτήν τη στρατηγική επιλογή όλοι μαζί συμφωνείτε. Αρα, λοιπόν, ο τσακωμός ο οποίος γίνεται είναι ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής, για να εφαρμόσει μια βαθιά ταξική και αντιλαϊκή τακτική». Παράλληλα, «σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν «να αναβαπτιστούν στην κολυμβήθρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει αυτά, τα οποία έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο αποδεικνύει πως «σε κάθε «αξιολόγηση» όταν ολοκληρώνεται, όπως γινόταν και απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και με τη σημερινή δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να διαμορφώνει το έδαφος, για να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η αντιλαϊκή επίθεση, να παρθούν και νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων», να διαμορφωθεί ένα «ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων». «Η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνει επί της ουσίας το βρώμικο έργο, το οποίο είχαν ξεκινήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και παίρνει αυτά τα μέτρα, τα οποία οι προηγούμενοι δεν είχαν τολμήσει». Ταυτόχρονα με την «άθλια κυβερνητική προπαγάνδα» ότι «ο λαός βγαίνει στο ξέφωτο» «προσπαθεί να αμαυρώσει οποιαδήποτε ριζοσπαστική προσπάθεια γίνεται και να συκοφαντήσει οποιαδήποτε προοπτική διεξόδου από αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

Φοροληστεία για το λαό νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Οσον αφορά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που προστίθενται σωρευτικά στα προηγούμενα, όπως τόνισε, «στηρίζονται στην πιο αντιλαϊκή φορολογία, αυτή που κατά κύριο λόγο θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα», σημειώνοντας ότι μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, που προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, η λαϊκή οικογένεια θα χάσει 700 ευρώ σε ετήσια βάση από το εισόδημά της. Χώρια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, χώρια τη φορολογική επίθεση στους αγρότες, στους οποίους με τα όσα προβλέπονται καταργείται επί της ουσίας το αφορολόγητο, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο. Ενώ την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε, η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου των εταιρειών «που χρησιμοποιούν πρωτογενώς στην παραγωγική δραστηριότητα το φυσικό αέριο, σήμερα» με συγκεκριμένη διάταξη «επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας»!

Για τον «αυτόματο κόφτη», σημείωσε ότι αποδεικνύει πως τα μέτρα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και ότι από την περικοπή δαπανών δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία και Παιδεία. Ανέφερε, επιπλέον, ότι και ο «κόφτης» θα έχει «σαφή ταξικό προσανατολισμό», καθώς εξαιρούνται οι δαπάνες που πηγαίνουν στο κεφάλαιο μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του αναπτυξιακού νόμου.

Εκανε αναφορά για το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπου μεταβιβάζεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, αναφέροντας ότι η λειτουργία του «θέλει να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων, δηλαδή, στην απομείωση του κρατικού χρέους και δεύτερον, να συνεισφέρει με τους πόρους για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων», εξυπηρετώντας, δηλαδή, το στόχο στήριξης της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδικά για τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων, που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι ο παραχωρησιούχος δηλαδή η «Fraport», «υπάγεται στο νομικό διάταγμα 2687/53. Τι σημαίνει αυτό κύριε υπουργέ; Οτι διασφαλίζεται το σύνολο των συμφερόντων του επενδυτή, του ξένου επενδυτή, κατά παρέκκλιση και παράβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας». Οπως ανέφερε, το σχετικό Νομοθετικό Διάταγμα στο άρθρο 11, προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται η επίταξη των περιουσιακών στοιχείων των ως άνω επιχειρήσεων ή μη μόνον κατά το Σύνταγμα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης και όσο διαρκεί αυτή και σε αυτήν την περίπτωση ο δικαιούχος λαμβάνει και αποζημίωση. Μιλάμε για τα αεροδρόμια. Δηλαδή, εάν υπάρξει μια φυσική καταστροφή, ένας σεισμός, ένας λοιμός, ένας καταποντισμός, τότε πρέπει να πάρετε την άδεια αυτών που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο για να μπορέσετε να τα αξιοποιήσετε για τις ανάγκες αντιμετώπισης της καταστροφής. Επί της ουσίας, μέσα από αυτήν τη διάταξη, ανοίγετε διάπλατα την κερκόπορτα ενδεχόμενης αμφισβήτησης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και το λέμε καθαρά».

Παραπέρα ενεργειακή φτώχεια για τις λαϊκές οικογένειες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής επισήμανε ότι «η βαρβαρότητα αυτών των μέτρων είναι μεγαλύτερη γιατί προσθέτει νέα φορολογικά βάρη» στο λαό. «Κινείστε - πρόσθεσε - στην ίδια λογική» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «ότι πρέπει να πάρουμε από το λαό ό,τι έχει μείνει στην τσέπη του για να διαμορφώσουμε τα έσοδα του κράτους, για να υπάρξει σεβαστό ποσό, για να δοθεί στο κεφάλαιο, για την πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη». Ενώ ειδικά για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί το νομοσχέδιο παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια το λαό και σε περισσότερη κερδοφορία τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ