Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Συγχαρητήρια και νουθεσίες στην κυβέρνηση

Από τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Από τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «εργαλείο» για την προώθηση σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνει ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», με αφορμή την 83η ΔΕΘ.

Εστειλε, ξανά, μήνυμα ότι «υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Οχι μόνο στην Ελλάδα, ως αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στην Ελλάδα ως κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Αναγνωρίζοντας εξάλλου το σημαντικό ρόλο και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή, σημαντικό εταίρο μας που μοιράζεται τις αξίες μας. Υπάρχει ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών στα στρατιωτικά θέματα, καθώς και σύγκλιση συμφερόντων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, σημείωσε ότι «η Ενέργεια είναι τομέας στον οποίο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας συγκλίνουν 100%. Η Ελλάδα συμμερίζεται την αμερικανική εναντίωση στον "Nord Stream 2", που πιστεύουμε ότι μπορεί να αδυνατίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Συμμερίζεται επίσης την αμερικανική εναντίωση στο δεύτερο αγωγό του "Turkish Stream", για τους ίδιους λόγους».

Εστειλε, πάντως, μήνυμα η κυβέρνηση να μην αργοπορεί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τονίζοντας την ανάγκη «άρσης των εμποδίων» για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μέσω της «μεταρρύθμισης του κράτους», ως στοιχείο που είναι σε θέση να «απελευθερώσει» τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πολύ χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρέσβης προσδιόρισε με μια λέξη («προβλεψιμότητα») τις απαιτήσεις των Αμερικανών «επενδυτών» προκειμένου να «επενδύσουν» εδώ, λέγοντας ότι «ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι ο ρόλος του κράτους. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η διοικητική μεταρρύθμιση και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων». Δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «προβλεψιμότητας», σημείωσε πως εκείνο που δεν μπορεί να προϋπολογίσει ο επιχειρηματίας είναι «οι ασύμμετρες ανατροπές στις εκάστοτε πολιτικές. Γι' αυτό, για παράδειγμα, είναι τόσο σημαντικό να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Εχουμε πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επένδυση. Την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα υπήρχαν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τριβές κατά την υλοποίηση της επένδυσης. Σήμερα συζητάμε ακόμη για τα ίδια θέματα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που αναζητούν οι αγορές και δη οι αμερικανικές αγορές είναι το σήμα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μη σπαταλήσει τα δημοσιονομικά κέρδη που αποκόμισε έπειτα από μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και να συνεχίσει την πρόοδο στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αίροντας εμπόδια για τις επενδύσεις. Εξορθολογίζοντας το κράτος. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα επιβραβεύει την καινοτομία και θα ωθεί τις επιχειρήσεις μπροστά». Δηλαδή, συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής συν διοχέτευση των όποιων δημοσιονομικών αποθεμάτων στο κεφάλαιο με πρόσχημα «επενδύσεις» και λυμένα τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων με τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, ΣΣΕ και άλλων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι όροι «ανταγωνιστικότητας».

Εξάλλου, την πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη «δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και τη γενικότερη στήριξη που παρέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα αμερικανικά συμφέροντα, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ, και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη ΔΕΘ ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Επέμεινε και αυτός από την πλευρά του να μιλά για τη σημασία «της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά αυτά τα ζητήματα». «Είναι εμφανές ότι οι ευκαιρίες εδώ είναι μεγάλες και ότι η ΔΕΘ είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μπουτάρη με τον διοικητή της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου

Στο μεταξύ, ευκαιρία για ένα ακόμα «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και του ρόλου τους στην περιοχή αποτέλεσε η χτεσινή συνάντηση του διοικητή του «USS Mount Whitney», της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου, R. Agular, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος εξέφρασε «την ικανοποίησή του» για το γεγονός ότι αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία των ΗΠΑ που, όπως είπε, «εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της επίσκεψης της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο λιμάνι, αλλά και μέσω της συμμετοχής των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων στην 83η ΔΕΘ».

«Ασφαλές λιμάνι» και ιστορική πόλη χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η «γεωστρατηγική θέση» της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Ενώ για την παρουσία του «USS Mount Whitney» στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αμοιβαίας υποστήριξης και συνεργασίας».

Θυμίζουμε ότι η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ το 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοίκησης για την επέμβαση στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org