Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο για τα χιλιάδες παιδιά που είναι εκτός παιδικών σταθμών

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Κανένα μέτρο για τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών δεν πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αρχικά υπενθύμισε στον υπουργό τις δεσμεύσεις που υποτίθεται ότι είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός τον Απρίλη του 2017, όταν μιλώντας στο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αντίστοιχα, η υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 400 παιδικών σταθμών το 2018. Τελικά, το 2018 υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών, ωστόσο το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher θα το λάβουν μόλις 93.611, ενώ επισήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, δηλαδή δεν κατέθεσαν αίτηση. Επιπρόσθετα, τα 65.000 παιδιά που αποκλείστηκαν προέρχονται από οικογένειες «οι γονείς των οποίων σε ποσοστό 65% είναι άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι, και με εισόδημα από 0 έως 12.000 ευρώ σε ποσοστό 81%».

Αλλά και τα παιδιά που τελικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μία θέση σε δομές. Δεν φτάνει να έχεις το voucher, πρέπει να υπάρχουν και διαθέσιμες θέσεις». Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτουν και τον μεγαλύτερο αριθμό παιδικών δομών, δημοτικών και ιδιωτικών, οι αιτήσεις που έγιναν είναι για πάνω από 82.000 παιδιά και τα voucher μόλις 34.500. Τόνισε ακόμα ότι και τα 50.000 έως 70.000 ευρώ εφάπαξ που δόθηκαν σε 212 δήμους, και μάλιστα χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, δεν φτάνουν όχι για νέες δομές και τη στελέχωσή τους, αλλά ούτε για τις αναγκαίες μετατροπές των υπαρχουσών δομών για να δεχτούν περισσότερα παιδιά και βρέφη. «Αυτή η πολιτική του voucher στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική και το έχετε μετατρέψει σε μία λοταρία φτώχειας», σχολίασε και ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για αυτά τα προβλήματα.

Ο υπουργός απάντησε: «Φέτος, βάσει αυτού του νέου τρόπου λειτουργίας του προγράμματος, πράγματι - αυτό είναι το νούμερο, το οποίο αναφέρατε - 94.000 είναι ο αριθμός των voucher τα οποία δόθηκαν. Αυτά όμως αφορούν την πρώτη κατανομή. Οπως γίνεται κάθε χρόνο και όπως γνωρίζετε κι εσείς πάρα πολύ καλά, ακολουθεί δεύτερη κατανομή, η οποία μάλιστα φέτος επιταχύνεται και θα γίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει κατανομή και των υπολοίπων voucher. (...) Δέσμευσή μας είναι ότι με τη δεύτερη κατανομή θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος θα διατεθούν συνολικά 125.000 με 126.000 voucher». Ο υπουργός εμφάνισε τα νούμερα αυτά ως «αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2017 - 2018, κατά 6,5% περίπου», για να καλύψει ότι δεν θα ικανοποιηθούν και στη δεύτερη κατανομή περίπου 35.000 αιτήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών!

Οσο για την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, το εξήγησε ως ...«ένα δομικό πρόβλημα του συστήματος», δεν ανέφερε λέξη για τους εργαζόμενους, ενώ - δείχνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική είναι εδώ, με ή χωρίς μνημόνια - υπενθύμισε «τα δεδομένα των οικονομικών δυνατοτήτων των δημόσιων ταμείων» και τον «δημοσιονομικό περιορισμό που έχουμε»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ