Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Πέντε χρόνια από την επίθεση σε κομμουνιστές, συνδικαλιστές στο Πέραμα

Τα θύματα της επίθεσης της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης
Τα θύματα της επίθεσης της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η επίθεση της 12ης Σεπτέμβρη 2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, στο Πέραμα, από το οργανωμένο τάγμα εφόδου σε βάρος των κομμουνιστών ανέδειξε και πάλι τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Μιας οργάνωσης που, μεταξύ άλλων, διασυνδέεται με τμήματα επιχειρηματικών συμφερόντων και τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής, διαπλέκεται με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα.

Το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου της από Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα έστησε δολοφονική ενέδρα λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και επιτέθηκαν στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές, με σκοπό να σκοτώσουν, κρατώντας ανάμεσα σε άλλα καδρόνια, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλοπ, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ». Η εν λόγω ιδιοκατασκευή βρέθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, επιμελώς κρυμμένη πίσω από κλιματιστικό. Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει επίσης από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου (π.χ. περιφερειάρχη - βουλευτή).

Στη δολοφονική επίθεση των κομμουνιστών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγός, που ενέκρινε εκ των προτέρων την επίθεση της ομάδας κρούσης, πληροφορείται για αυτήν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και δίνει σύνθημα λήξης με σκοπό την αποφυγή συλλήψεων.

Εγκληματίες - τσιράκια της εργοδοσίας

Να τονιστεί ότι οι χρυσαυγίτες πολύ πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους με κάθε μέσο και τρόπο. Είχαν φανερώσει ότι είναι το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΖ) σε εργασιακό «Νταχάου».

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και αποκαλούμενων «συνδικαλιστών» του δουλεμπορικού με τον μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την εργασιακή ειρήνη, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Για πολύ καιρό διαμορφωνόταν ένα κλίμα ενάντια στο ταξικό Σωματείο στη Ζώνη. Ενδεικτικές και οι ...εκλεκτικές συγγένειες εργοδοτών - στελεχών της: Οι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Ηλ. Παναγιώταρος δήλωναν από τη Ζώνη, μαζί με τον Χρ. Κυριτσόπουλο, ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες». Απειλούσαν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(...) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ». Ο Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (...) το ΠΑΜΕ (...) πολύ σύντομα θα τελειώσει» (8/8/2013).

Η εγκληματική οργάνωση, το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, είχε βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο της Ζώνης. Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org