Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
Ενα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Με την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων, ορισμένα από τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώθηκε χτες αργά το βράδυ, με την καθιερωμένη πλέον διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο περιέχει ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή του μνημονίου.

Η κυβέρνηση πέρασε αυτό το τεράστιο σε όγκο νομοθέτημα (60 άρθρα, με το κάθε ένα από αυτά να είναι ξεχωριστό νομοσχέδιο), το οποίο συμπληρώθηκε μάλιστα με «βροχή» τροπολογιών, με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να σκιάσει τη σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται σε εργάτες, αγρότες και συνολικά στα λαϊκά στρώματα, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα μέτρα που περιέχει αφορούν, εντελώς ενδεικτικά: Γενίκευση του νόμου Λοβέρδου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους αποχωρούν από την 1η Σεπτέμβρη, ακόμα και στους δημοσίους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες. Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που αφορά την «υποχρέωση της Ελλάδας», για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, να συνεισφέρει στο στόχο της ΕΕ για εξοικονόμηση περίπου 20% «πρωτογενούς Ενέργειας» έως το 2020 σε σχέση με το 2007. Τον αποχαρακτηρισμό περιοχών που είχαν κριθεί αναδασωτέες και πολλά άλλα.

Στοιχείο που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν η κοινή επιχείρηση αποπροσανατολισμού, μέσα από οξύτατους τόνους και χαρακτηρισμούς, που έστησαν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ, φασιστοειδή της ΧΑ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με την «ευκαιρία» που τους έδωσαν οι περιβόητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση... «ανικανότητα» και διαφωνώντας για επιμέρους θέματα. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών», ενώ η ΧΑ καταψήφισε γιατί το νομοσχέδιο «ευνοεί τις πολυεθνικές της Γερμανίας»...

Θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των μονοπωλίων

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφερόμενη στα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση», επισήμανε ότι δεν αφορά την παροχή επαρκούς και φτηνής ενέργειας για τη λαϊκή οικογένεια, αλλά ότι «η ΕΕ των μονοπωλίων είναι εξαρτώμενη από την ενέργεια που εισάγει» και συνδιαμορφώνει μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις, τις προϋποθέσεις μέσα από τέτοια προγράμματα να μειωθούν οι εισαγωγές και η εξάρτηση. Βασικός στόχος είναι να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προδιαγράφοντας το βίαιο και μαζικό εκτοπισμό από το χώρο των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών.

Πρακτικά, στο άρθρο 6 για παράδειγμα, προβλέπεται ότι η «Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει τη σύνταξη έκθεσης για τη ριζική ενεργειακή ανακαίνιση καταρχήν όλων των δημόσιων κτιρίων και στη συνέχεια καταστημάτων, κατοικιών κ.λπ. και θα «περιλαμβάνει μια προοπτική για τον προσανατολισμό μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων των ιδιωτών, του κατασκευαστικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

«Στο ερώτημά σας "μα τελικά, εσείς του ΚΚΕ δε θέλετε να έχουν δουλειά εργάτες, μπογιατζήδες, οικοδόμοι και άλλες ειδικότητες;", εμείς λέμε καθαρά ότι όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι στα κέντρα των επιχειρηματικών ομίλων, οι αστικές κυβερνήσεις και τέτοια ακόμα προγράμματα θα τα αξιοποιούν όχι βέβαια για τη λαϊκή ευημερία, αλλά για το κέρδος των καπιταλιστών (...) Μέτρα, λοιπόν, ενεργειακής απόδοσης υποχρεωτικά θα έχουν σπίτια και μαγαζιά. Μπορεί, όμως, να πνίγονται από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων».

Σηκώθηκε βολικός κουρνιαχτός για να συγκαλυφθεί η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την άγονη αντιπαράθεση στην οποία επιδόθηκαν κυβέρνηση, ΝΔ και λοιπά κόμματα, σημείωσε ότι «ξεδιπλώθηκε ένας κουρνιαχτός για να καλύψουν τη συμφωνία τους με τη βασική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία έχουν ψηφίσει».

«Αφορμή - τόνισε - για να αναπτυχθεί ο κουρνιαχτός, έδωσαν οι δηλώσεις Φίλη. Ανοιξαν το δρόμο για να ξεδιπλωθεί σχέδιο αποπροσανατολισμού βολικό για την κυβέρνηση. Τη βοηθάει να συγκαλύψει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Βολικό και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τους εμφανίζει να αντιπολιτεύονται, ενώ συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Και όχι μόνο την έχουν ψηφίσει, αλλά ως κυβερνητικά κόμματα, τουλάχιστον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά εφαρμόσανε, ανοίξανε το δρόμο στα μνημόνια. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αξιοποιήθηκε και από τα ιδεολογικά παιδιά της ναζιστικής θεωρίας, τη Χρυσή Αυγή. Αυτής της θεωρίας που είναι υπεύθυνη για θηριωδίες και γενοκτονίες, γιατί μισεί τον άνθρωπο και μάλιστα είχαν το θράσος οι χρυσαυγίτες να εμφανιστούν και ως πατριωτική δύναμη. Ποιοι; Αυτοί οι οποίοι αποτελούν τους απογόνους, τους συνεχιστές των συνεργατών των κατακτητών, των ναζί. Αν είναι δυνατόν».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μόνο την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρώντας μάλιστα και παραπέρα, αλλά «έχει αντιγράψει και την τακτική τους» με τις συνοπτικές διαδικασίες και την πλημμυρίδα τροπολογιών. «Καταγγέλλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις ως αυταρχικές» τόνισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι αποτυπώνει πλήρως τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς συμπεριλαμβάνει στα προαπαιτούμενα μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και την ευρωπαϊκή Οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τόνισε ότι το βασικό είναι πως σε μια περιοχή που περιέχει τεράστιο πλούτο ενεργειακών πηγών όπως η Ελλάδα και που η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολό τους, «εκτεταμένα λαϊκά στρώματα διαβιούν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή δεν μπορούν να καλυφτούν οι λαϊκές ανάγκες».

«Ευθύνονται γι' αυτό», τόνισε, «οι αντιλαϊκές πολιτικές και πρώτα απ' όλα ότι η ενέργεια, ένα κοινωνικό αγαθό, στον καπιταλισμό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Δεύτερον η πολιτική απελευθέρωσης της ΕΕ», για να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και να τονώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Αν είχατε, επισήμανε, ως προτεραιότητα να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, θα βάζατε ως προτεραιότητα την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση». Εξάλλου, επειδή ακριβώς προτεραιότητα είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου «εξαιρείτε - σημείωσε - από την ενεργειακή απόδοση τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές, λες και αυτοί επιτρέπεται να επιβαρύνουν το περιβάλλον». Και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή που με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί τις φοροαπαλλαγές στο πετρέλαιο για τους αγρότες, συνεχίζει να εξασφαλίζει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δώρα στα ενεργειακά μονοπώλια, πανάκριβοι λογαριασμοί για τα λαϊκά νοικοκυριά (2022-11-03 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτησή του στη Βουλή (2018-04-21 00:00:00.0)
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων (2014-07-10 00:00:00.0)
Φτηνότερη Ενέργεια για τα μονοπώλια, ενεργειακή φτώχεια για το λαό (2014-01-15 00:00:00.0)
Ενεργειακή λεηλασία (2011-07-29 00:00:00.0)
Τριπλό «ναι» στα υπερκέρδη των πολυεθνικών (2010-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ