Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ξεκίνησε η συζήτησή του στη Βουλή

Με τις καθιερωμένες, όταν πρόκειται για στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, διαδικασίες του επείγοντος, προωθεί η κυβέρνηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα τις 4ης «αξιολόγησης» (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 20 - 21).

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», ήδη από την Παρασκευή 20/4 βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η πρώτη φάση, δηλαδή η συζήτηση στην Επιτροπή, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, ώστε την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 24 του μήνα να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση στην Επιτροπή, προδιαγράφοντας και τα όσα θα επακολουθήσουν στην Ολομέλεια, κύλησε ανάμεσα στην αντιπαράθεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και λοιπών, για το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης, χωρίς κανείς να αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για την παραπέρα «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός, διαφήμισε τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα «επιτυχημένων» επενδύσεων τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ κ.λπ., όπου όπως είπε, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα... διασφαλίστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα. Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδης, υπερασπίστηκαν το δικό τους μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αυτό της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» κ.λπ.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο στην προώθηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της κερδοφορίας των καπιταλιστών με οδυνηρές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όσο και συνολικά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με περαιτέρω ενεργειακή φτώχεια. Ηδη, ανέφερε, το 30% των λαϊκών στρωμάτων είναι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας σε μια χώρα με πλούσιες ενεργειακές πηγές, ικανή να ικανοποιήσει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο συνολικότερο σχεδιασμό που έχει η αστική τάξη, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση εμπλέκει ενεργά τη χώρα στους επικίνδυνους για το λαό ανταγωνισμούς και σε ενεργειακό επίπεδο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με κινδύνους ακόμα και πολεμικής εμπλοκής.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Στο μεταξύ, συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην Αθήνα, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) στη διάρκεια 3ωρης στάσης εργασίας ενάντια στην πώληση μονάδων της επιχείρησης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, που ξεκινούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/4, ενώ την Τετάρτη 25/4, μέρα που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα γίνει πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή. Είχαν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις: Το Σάββατο να συνεδριάσει η κεντρική απεργιακή επιτροπή. Την Κυριακή, στις 7 μ.μ. να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη και την ίδια ώρα συγκέντρωση - σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στην Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ