Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «πυξίδα» τους...

Καθώς η συγκυβέρνηση «τρέχει» με στοχοπροσήλωση την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, επιχειρεί με κάθε τρόπο να συντηρεί την εικόνα μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει μεν τα «σκληρά και άδικα» μέτρα, αλλά παλεύει να «ελαφρύνει» πλευρές τους, να προστατέψει τους «πιο αδύναμους», επιβαρύνοντας τους «έχοντες». Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να πείσει το λαό ότι αυτή η πολιτική, που βαθαίνει συνεχώς τη χρεοκοπία του, είναι ο δρόμος που θα τον βγάλει από την κρίση, ο δρόμος που θα τον κάνει τελικά να ορθοποδήσει.

Κι ενώ εκτυλίσσεται αυτή η απατηλή προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, μια ματιά σε όσα λέγονται πίσω από τις πολλές - πολλές κάμερες, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που περιδιαβαίνουν τα διάφορα επιχειρηματικά συνέδρια, είναι άκρως αποκαλυπτική για τον ποιον ακριβώς υπηρετούν η κυβέρνηση και το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί, είναι άκρως αποκαλυπτική για το ποιον υπηρετεί ο ίδιος ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί ένα μπαράζ μέτρων που πλήττουν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, τάζει στο κεφάλαιο, μεταξύ άλλων, μια ολόκληρη βεντάλια από νέα φοροπρονόμια προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και νέο αναπτυξιακό νόμο για την κρατική στήριξη των επενδύσεών του, συνολικότερο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και νέα πεδία κερδοφορίας πάνω στις πλάτες του λαού.

Ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της συγκυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα...

Χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα των τελευταίων ημερών, αν και όχι το μόνο φυσικά, είναι η προχτεσινή ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Capital + Vision».

Με άξονα κυρίως τα φορολογικά, ο Τρ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, έταξε τα εξής στους επιχειρηματικούς ομίλους:

-- Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεών τους (και όπως είναι προφανές και από τη διεθνή πείρα, τα προνόμια του κεφαλαίου στις εν λόγω ζώνες δε θα περιοριστούν στα φορολογικά...).

-- Ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η πλήρης ευθυγράμμιση με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου βγάζει μάτι: Χαρακτηριστικά, δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τότε που ο ΣΕΒ δήλωνε ότι «η φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική», ζητώντας, μεταξύ άλλων, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών...

-- Ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε προώθηση ρυθμίσεων για την ελάφρυνση στη φορολογία της ναυτιλίας, με κριτήριο το καθεστώς που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες. Ετσι είναι: Η κυβέρνηση που τα βάζει με τους «έχοντες» και το «κατεστημένο», δε θα μπορούσε να μην τάξει νέες φοροελαφρύνσεις στους εφοπλιστές!

-- Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση για την «εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων», για «ξέπλυμα χρήματος» και με τη βούλα του νόμου δηλαδή, με νομοσχέδιο, για το οποίο ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, «διαφήμιζε» ότι θα συνοδεύεται από «ελκυστικές διατάξεις»...

Ο «μπαξές» των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο αφορά και σε άλλα ζητήματα: Νέα πεδία κερδοφορίας με ιδιωτικοποιήσεις, στήριξη της εξωστρέφειας, έργα υποδομών, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και βέβαια τσάκισμα όσων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν μείνει.

Η υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του νέου μνημονίου, η μονιμοποίησή τους και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι η προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου ήταν η «πυξίδα» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια του προηγούμενου διαστήματος, τα ίδια συμφέροντα θα είναι η «πυξίδα» της και στην υλοποίηση του μνημονίου που υπέγραψε. Μόνο που τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη: Στην πάλη ακριβώς ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που επιβάλλει αυτήν την πολιτική. Στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ