Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Η στρατηγική ταύτιση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, η στοίχισή τους με αντιτιθέμενες μερίδες της αστικής τάξης και ταυτόχρονα η σύμπλευσή τους στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη χτεσινή τελευταία μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, εκφράζοντας πεντακάθαρα τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος «της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια» που είναι «η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας», στρατηγική που έχει να κάνει, όπως είπε, «με την ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, «με την απεξάρτηση από τρίτες χώρες, από τις οποίες κάνει εισαγωγή πρώτων υλών, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Σημείωσε ότι σε αυτήν τη στρατηγική των μονοπωλίων για πρώτη φορά η Ελλάδα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο και παράθεσε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης τα οποία αφορούν της αξιώσεις της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

«Η απόδειξη είναι», σημείωσε, «ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει εντάξει στα έργα πανευρωπαϊκού ενεργειακού ενδιαφέροντος δώδεκα μεγάλες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ» και ανέφερε τους αγωγούς φυσικού αερίου (ΤΑΡ, IGB, East MED), την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων στη Νότια Καβάλα, το ηλεκτρικό καλώδιο Ισραήλ - Ελλάδας κ.ά.

Ειδικά για το νομοσχέδιο, προσπάθησε να πείσει ότι εξασφαλίζει τη λειτουργία της ΔΕΗ γιατί τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα πάνε για την αναβάθμιση των υποδομών στη «μεγάλη» ΔΕΗ και ότι δήθεν δε θα έχουν καμία αρνητική συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Αποσιωπώντας για μία ακόμα φορά το γεγονός ότι πίσω από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» βρίσκεται η στρατηγική της απελευθέρωσης της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και το κόμμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γιατί «το δόγμα του κ. Σαμαρά είναι (...) αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας κάνουμε το παν ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία σ' αυτήν την κυβέρνηση για να ανατάξει τη χώρα και την οικονομία», και γι' αυτό «καταστρέφει τα πάντα φεύγοντας»!

Αφετέρου, κατά τον Τσίπρα, αιτία είναι και «η απαίτηση των πιστωτών να πάρουν ζεστό χρήμα και επειδή πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας». Και αφού έβγαλε λάδι την ΕΕ, πρόσθεσε απογειώνοντας την κοροϊδία απέναντι στους εργαζομένους και, αντιγράφοντας το γνωστό «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», ισχυρίστηκε: «Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για εξουσία. Είμαστε διψασμένοι για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να την μεταβιβάσουμε, να την δώσουμε εκεί όπου ανήκει, στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, χωρίς να αμφισβητεί ούτε για μια στιγμή το πλαίσιο της απελευθέρωσης, κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο της «αποικιοκρατίας» και σκανδαλολογίας. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο το «επιβάλλει η τρόικα», η οποία «επιθυμεί η χώρα να μην έχει ενεργειακή επάρκεια», προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν «αν θα παραδώσουμε την ενέργεια και τα κοιτάσματα της χώρας στα χέρια των δανειστών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Ψύρρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί «δεν μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικά την απελευθέρωση της ενέργειας», γιατί δε λαμβάνονται μέτρα για «να δοθούν κίνητρα σε επενδύσεις, να συμβάλουν σε αυτήν την απελευθέρωση ενέργειας. Γιατί δεν υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, γιατί δεν υπάρχει σταθερή φορολόγηση, γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα, γιατί δεν υπάρχει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, η οποία να μπορεί να προσελκύσει τον επενδυτή».

Η Χρυσή Αυγή, μέσω των όσων ανέφερε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, έδειξε ότι ως τσιράκι του κεφαλαίου είναι με τα μπούνια μέσα στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων και στον τομέα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι κάτι αντίστοιχο με τις επιλογές της κυβέρνησης στο φυσικό αέριο όπου «πετάξατε έξω από την Ελλάδα τους Ρώσους, τη ρωσική πρόταση, η οποία ήταν πολύ περισσότερο συμφέρουσα σε σχέση με αυτή που έκαναν οι Αζέροι, όπου είχαμε την περίφημη υπόθεση του αγωγού TAP, όπου εκεί με εντολές Αμερικανών εισήχθη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένας νόμος ο οποίος είναι και αυτός ενάντια στα εθνικά συμφέροντα». Εξίσου... «αντισυστημικά», πρόσθεσε πως «στόχος σας ήταν από το 1974 μέχρι σήμερα να διαλύσετε την ελληνική βιομηχανική παραγωγή, να διαλύσετε την ιδιωτική πρωτοβουλία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ