Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζονται οι κόντρες για αξιώματα και μείγμα διαχείρισης

Συνεχίζεται το αλισβερίσι εντός ΕΕ για την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αλλά και το πώς θα μοιραστούν οι θέσεις στα υπόλοιπα ευρωενωσιακά όργανα. Η συζήτηση εμφανίζεται να εστιάζει στα πρόσωπα, ωστόσο αφορά τις συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης, τις προσπάθειες κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη (ή τουλάχιστον ανοχή) των 26 ηγετών της ΕΕ (στην υποψηφιότητά του αντιτάχτηκαν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ουγγαρίας), καθώς και των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (οι οποίοι σαν αντάλλαγμα παίρνουν άλλες θέσεις), συναντήθηκε χτες και προχτές με πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την προεδρία της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, τους Πράσινους, την GUE, το ΕΛΚ και την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας. Η μυστική ψηφοφορία διεξάγεται στις 15 Ιούλη, κατά τη διάρκεια ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και χρειάζεται 376 ψήφους σε σύνολο 751.

Θυμίζουμε ότι ενεργό εμπλοκή σε αυτό το πάρε - δώσε των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν όσο και με την παρέμβασή του μετά από τις ευρωεκλογές υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» της λυκοσυμμαχίας, επειδή ήταν ο υποψήφιος του πρώτου σε ψήφους ευρωπαϊκού κόμματος.

Κόντρες και για τους Επιτρόπους

Σημειωτέον, μετά από την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει τους υποψήφιους για τις θέσεις των Επιτρόπων, σε «συνεργασία» με τα κράτη - μέλη. Εκεί απλώνεται άλλο ένα πεδίο σφοδρής ενδοευρωενωσιακής αντιπαράθεσης, σχετικά με το ποια χώρα θα πάρει ποια θέση. Ενδεικτική περίπτωση είναι η θέση του επιτρόπου Ενέργειας, για την οποία ερίζουν Βρετανία και Γερμανία, οι οποίες προκρίνουν διαφορετικά ενεργειακά μείγματα για την ΕΕ, ανάλογα με τους διαύλους που καθεμιά τους διατηρεί στο φλέγον αυτό ζήτημα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (με τις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο η πρώτη - κυρίως με τη Ρωσία η δεύτερη). Οι Επίτροποι υποβάλλονται σε ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, που τυπικά πρέπει να εγκρίνει τη νέα Κομισιόν πριν οι νέοι Επίτροποι αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Στις 16 Ιούλη, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των «28», θα «συζητηθεί» η κατανομή των επιτρόπων.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα ανέλαβε επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, μετά από την επανεκλογή του Μ. Σουλτς ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Μ. Σουλτς ήταν υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά τελικά παρέμεινε στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μετά από το παζάρι με το ΕΛΚ για την εκλογή Γιούνκερ. Στο παζάρι αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν να κερδίσουν και τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το αλισβερίσι αφορά και τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, όπως και του προέδρου του Γιούρογκρουπ.

Ο Τζ. Πιτέλα σε δηλώσεις του έβαλε ως πρόταγμα τη «μείωση των ανισοτήτων», εστιάζοντας στη «μεσαία τάξη που περιθωριοποιείται». Σε αυτό πλαίσιο και προκρίνοντας χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια για στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ζήτησε «να γεφυρώσουμε το κοινωνικό χάσμα με πολιτικές που επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση».

  • Χαρακτηριστικό για το «φρέσκο» που τάχα φέρνει στο λαό το «Ποτάμι», είναι το γεγονός ότι μετά από την ενημέρωση που έκανε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, για τις «προτεραιότητές» του, οι ευρωβουλευτές του «Ποταμιού» εξέδωσαν ανακοίνωση στέλνοντας μήνυμα ότι «το"Ποτάμι" κρίνει θετικά την παρουσία και τις απαντήσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ» στη συνεδρίαση...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαχαίρια» και παζάρια για τα πόστα(2019-05-29 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξαγοράς της λαϊκής ανοχής με ακάλυπτες επιταγές(2016-09-14 00:00:00.0)
Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ...μάτια της σοσιαλδημοκρατίας(2015-10-02 00:00:00.0)
Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή το Γιούρογκρουπ(2015-08-13 00:00:00.0)
Κόντρες για τη διαμόρφωση των μεγεθών(2014-11-19 00:00:00.0)
Στο δίδυμο Γιούνκερ - Σουλτς κατέληξε το αλισβερίσι CDU - SPD(2014-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ